Fransa'da Kovid-19'A Karsi Yeni Yasa Tasarisi Hazirlaniyor

Fransa'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayilarindaki artis ve Omicron varyantinin hizli yayilmasi nedeniyle hazirlananan yasa tasarisiyla belli mekanlara girislerde sadece asilarin tamamlandigini gösteren belge istenecek ve test artik geçerli olmayacak.

Fransa Basbakani Jean Castex, Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un baskanliginda yapilan Kovid-19 konulu Savunma Konseyi toplantisinin ardindan açiklamalarda bulundu.

Ülkede günlük 50 bin vaka sayisi ile salginin hala etkili oldugunu ifade eden Castex, hastanelerde acil eylem planinin hayata geçirildigini söyledi.

Castex, Kovid-19'un Omicron varyantinin ülkede hizla yayildigini, bu nedenle Ingiltere'den gelen yolculara seyahat kisitlamasi getirdiklerini belirtti.

Bu varyanta bagli vaka sayilarinin her 2-3 günde bir ikiye katlandigi bilgisini paylasan Castex, 3 Ocak'tan itibaren ikinci doz ile üçüncü doz arasindaki sürenin 5 aydan 4 aya indirildigini söyledi.

Castex, ülkede yaklasik 6 milyon kisinin asilanmamasini kabul edilemez buldugunu kaydetti.

Salgina karsi en iyi "silahin" 3 doz asi oldugunu ifade eden Castex, iki doz asinin Omicron varyantina karsi yüzde 70, üç dozun ise yüzde 90 etkisi bulundugunu belirtti.

Castex, Kovid-19 saglik kartinin asi kartina dönüsmesi için gelecek ayin basinda Ulusal Meclis'e yasa tasarisi sunulacagini, böylece belli mekanlara giriste sadece asinin geçerli olacagini söyledi.

Sahte Kovid-19 saglik karti yapanlara karsi yaptirimlari güçlendirmek istedigini vurgulayan Castex, halki Noel ve yilbasi kutlamalarinda Kovid-19 tedbirlerine uymaya ve salgina karsi dikkatli olmaya çagirdi.

Castex, ülkede 31 Aralik'ta havai fisek gösterilerinin ve konserlerin iptal edildigini kaydetti.

Jean Castex, saglik çalisanlarina fazla mesai saatleri için verilen ücretin de iki kat artirilacagini bildirdi.

Fransa'da agustos ayinda yürürlüge giren Kovid-19 saglik karti uygulamasi kapsaminda, restoranlara, kafeteryalara, sinema salonlarina ve müzelere girislerde asilarin tamamlandigini gösteren belge isteniyor.

Asilarini tamamlamayan kisilerin son 72 saatte yapilmis negatif PCR testi sonuçlarini göstermesi veya son 6 ayda hastaliga yakalanip iyilestiklerini kanitlamasi gerekiyor. Bu süre daha sonra 24 saate indirilmisti.

Uygulama kapsaminda bakimevleri ve hastane çalisanlari ile itfaiyecilere Kovid-19 asi zorunlulugu da getirilmisti.

Ocak 2022'de Meclis'e sunulacak yasa tasarisinin onaylanmasi halinde bu mekanlara giriste Kovid-19 testi geçerli olmayacak ve sadece asilarin tamamlandigi gösteren belge istenecek.

Kaynak: AA