MHP'li Kalayci Açiklamasi 'Döviz Talebini Arttiranlar, Güvensizlik Pompalayanlar Kimler, Bunlar Mutlaka Açiklanmali'

ANKARA – MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalayci, “Türkiye ekonomisinin bazi yapisal zaaflari olsa da, dövizdeki tirmanisin bahanesi degildir, olamayacaktir. Manipülatif, spekülatif islem yapanlar kimlerdir, hangi sermaye gruplaridir? Döviz talebini arttiranlar, güvensizlik pompalayanlar kimlerdir, bunlar mutlaka açiklanmalidir” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda 2022 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2020 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüsmeleri düzenlendi.

TBMM Baskani Mustafa Sentop, bütçe görüsmelerinin 6 Aralik Pazartesi günü basladigini söyleyerek, “Böylece Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüsmeler dâhil bugüne kadar otuz iki günde toplam 374 saat 23 dakika çalisma gerçeklestirildi ve yine Komisyon asamasiyla beraber toplam 14 bin 804 sayfa tutanak tutuldu. Elbette, bu sayilar, verilen emeklerin karsiligini tam olarak ifade etmiyor. Bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerine iliskin yasama süreçlerinde görev alan bütün arkadaslarimin geceli gündüzlü verdikleri emek, gösterdikleri gayret bu yüce Meclisin tarihinde serefle yerini almistir. Ülkemize ve her birimizin bütününü temsil ettigi aziz milletimize hizmet etme onuru ve sorumlulugu gögsümüzde bir nisane olarak duracaktir” ifadelerini kullandi.

Bir devletin bütçesinin iki temel islevi oldugunu hatirlatan Sentop, “Birincisi, insanimizi refaha kavusturmak; ikincisi de devletimizi ileriye tasimaktir. Son çeyrek yüz yilda küresel politik krizler ve politikalarin yeniden sekillenmesi, sorun alanlarina bir de COVID salgininin eklenmesiyle, dünyanin zorlu bir süreçten geçtigi hepimizin malumudur. Böylesi bir süreçte, ülkemizin büyüme hedefli bütçesinin olusmasinda emegi geçen bütün siyasi partilerin degerli milletvekilleri çok önemli bir görevi yerine getirmislerdir. Görüsmeler sirasinda zaman zaman gerilimler yasanmis, fikir ayriliklari kimi zaman maalesef, hos olmayan sekilde üsluplara yansimistir. Milletimizin sahit oldugu nahos durumlar için üzüntülerimi belirtmek isterim. Üslup, çogu zaman sözden önemlidir, bir vitrindir” seklinde konustu.



“Türkiye ekonomisinin bazi yapisal zaaflari olsa da, dövizdeki tirmanisin bahanesi degildir”

Milliyetçi Hareket Partisi adina MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalayci konustu.

Kalayci, döviz kurlarinda yasanan oynakliklarin ekonomik gerçeklerle bagdasmadigina dikkat çekerek, “Türkiye ekonomisinin bazi yapisal zaaflari olsa da, dövizdeki tirmanisin bahanesi degildir, olamayacaktir. Manipülatif, spekülatif islem yapanlar kimlerdir, hangi sermaye gruplaridir? Döviz talebini arttiranlar, güvensizlik pompalayanlar kimlerdir, bunlar mutlaka açiklanmalidir. Devlet Denetleme Kurulu yapilan incelemenin hizla tamamlanarak, sonuçlarinin açiklanmasini bekliyoruz. Türkiye’yi kur, faiz, enflasyon seytan üçgeninde bogmaya çalisanlar açiga çikarilmali, hesap sorulmalidir. Türkiye ekonomisi ile ilgili endise, karamsarlik havasi yaymak, kriz ve kaos ortami olusturmak için var gücüyle ugrasanlar bulunmaktadir. Ekonomiye yönelik yikici söylemler dikkat çekici ve düsündürücüdür. Karanlik bir kampanya yürütülmektedir. Dönemsel ekonomik ve sosyal sorunlar, rektör atama ve yurt sorununa, hatta salgin, deprem, orman yanginlarina varincaya kadar her olaydan sokak hareketi çikarmak için çirpinanlarin varligi gerçektir. Son günlerde de sokaklarin terörizme teslimini alçakça düsleyenler bulunmaktadir. Engin bir sagduyuya sahip Türk milleti bugüne kadar tezgâhlanan oyunlara gelmemis, sokak çagrilarina prim vermemistir. Daha önce de yasadigimiz üzere, kur ve faiz üzerinden ekonomimize saldiranlarin neyi amaçladiklari, nereye ulasmak istedikleri vicdan sahibi her insanimizin malumudur. Isgal girisimiyle yapilamayan, darbe tesebbüsüyle basarilamayan, terör saldirilariyla ulasilamayan hain süreç ekonomik saldirilarla, toplumsal hareketlenmelerle tamamlanmak istenmektedir” dedi.



“Milliyetçi Hareket Partisi, esnaf ve sanatkârin ve çiftçilerin de desteklenmesi görüsündedir”

Kalayci söyle konustu:

“Milliyetçi Hareket Partisi, esnaf ve sanatkârin ve çiftçilerin de desteklenmesi görüsündedir. Asgari ücret artisiyla yükselecek esnaf ve çiftçi BAG-KUR primlerinde de indirim yapilmalidir. Esnafimizin ve KOBI’lerimizin isletme sermayesi ihtiyacinin giderilmesi için uygun kredi imkânlari sunulmalidir. Maliyetleri yüksek oranda artan kamu müteahhitlerine yönelik kolaylik getirilmelidir. AVM ve büyük market zincirlerinin sube açmalari acilen kurallara baglamalidir. Vergi ve oda kaydi olup BAG-KUR kaydi olmayan esnafimiza ve çiftçimize geçmis hizmetleri borçlanabilme hakki taninmalidir. Kamu çalisanlarina ek zam ve refah payi verilmeli, 3600 ek göstergeyle ilgili çalismada ek gösterge sistemi tüm memurlari kapsamalidir. Yardimci hizmetlerde çalisanlar genel idare hizmetlerine alinmali, sözlesmeli, vekil, fahri ve ücretli çalisanlar kadrolu hâle getirilmelidir. Emeklilerin ayliklari geçimlerini saglayabilecegi düzeyde artirilmali, emeklilerin ayliklarindan kesilen katilma paylari kaldirilmali ve emekli ayliklari arasindaki farkliliklar dengeye getirilmelidir. Ayrica, çiraklik ve staj süreleri hizmetten sayilmali, emeklilikte yasi bekleyenlerin yasadigi magduriyeti giderecek bir düzenleme yapilmalidir.”

MHP Istanbul Milletvekili Ismail Faruk Aksu ise, asgari ücretle ilgili olarak, “Ilgili taraflarin ittifakiyla karara baglanarak dün açiklanan yüzde 50,54’lük artisla net 4 bin 253 lira olan yeni asgari ücretin ve asgari ücretin vergi disi birakilmasi kararinin toplumsal beklentilere uygun, tarihi önemde oldugunu ve bundan duydugumuz memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Isçimize, isverenimize, devletimize ve milletimize hayirli olmasi dilegiyle emek ve katkilari için basta Sayin Cumhurbaskanimiz olmak üzere Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanimiza, isçi ve isveren temsilcilerine tesekkür ediyorum” seklinde konustu.



“Türkovac için Acil Kullanim Onayi’na basvurulmasi ülkemiz adina gurur verici olmustur”

Türkiye’nin yasanilan zorlu salgin sürecinde yakaladigi basarinin arkasinda, saglik yatirimlarinin, teknoloji ve insan gücü kapasitesindeki artisin yattigini söyleyen Aksu, “Salginla mücadelede Türkiye güçlü saglik altyapisi ve kapsayici sosyal güvenlik sistemi sayesinde hiçbir vatandasini hastane kapilarinda bekletmemis, ilaç ve tibbi cihaz sorunu yasamamis, dünyanin gipta ettigi bir mücadele yürütmüstür. Az sayida ülkenin üretmeyi basarabildigi yerli asimiz Türkovac için Acil Kullanim Onayi’na basvurulmasi ülkemiz adina gurur verici olmustur. Sagliktaki bu ve benzeri gelismelerin sürdürülebilmesi için bütçeden ayrilan kaynak yüzde 47,3 oraninda arttirilarak 122,6 milyar liraya çikarilmistir” diye konustu.

HDP adina konusan HDP Grup Baskanvekili Meral Danis Bestas, “HDP olarak, bütçe hakkinin topluma anlatilmasini, halkin bütçe hakkinin en genis tabanda savunulmasini ve halkin katilim hakkini esas aldik çalismalarimizda. Kadinlara karsi degil kadin yoksulluguna karsi mücadele edin dedik. Kadinlar için adalet dedik. Güvencesiz ve ucuz is gücü olan ev eksenli çalisan kadinlarin saglik sigortalari yapilsin dedik. Kadin siginaklarinin sayisi artirilsin dedik. Çocuklara duyarli bütçeyi hayata geçirelim dedik” ifadelerini kullandi.

CHP Istanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ise yaptigi konusmada Çin modeline iliskin olarak, “Çin’in, dünyanin 10 büyük sirketi içinde 2 tane sirketi var, teknoloji sirketi: Alibaba grubu, e-ticaret sirketi; Tencent, yapay zeka, teknoloji, internet. Alibaba 1999’da kurulmus, digeri 1998’de kurulmus yani Erdogan egitime yatirim yapsaydi, teknolojiye yatirim yapsaydi, gelecege yatirim yapsaydi, gençlere yatirim yapsaydi bugün Türkiye, dünyanin ilk 10 büyük sirketi içerisinde bir teknoloji sirketine sahip olurdu. Bu, Türkiye’nin gelismisligini gösterirdi” seklinde konustu.



"Katilacaklarini ümit ettigimiz diger partilerle birlikte Millet Ittifaki’yiz”

CHP Istanbul Milletvekili Ilhan Kesici ise söyle konustu:

“Bu bütçede, 2022 yili bütçesinde orijinal haliyle faize konulan bir rakam var: 240 milyar Türk lirasi. Belki iyidir, belki kötüdür, bunu bir iki seyle mukayese etmek lazimdir. Ayni bütçede Milli Egitim Bakanliginin bütçesi var. Türkiye’nin bütün okullarinda 30 milyon civarinda ögrencisi var; 2 milyon civarinda ögretim üyesi, ögretmeni, hocasi var ve bu 30 milyon insan bizim önümüzdeki 50 yilimizi sekillendirecek, bizi 21’inci yüzyilin üstüne tasiyacak çalismalari yapacaklar, egitilecekler. Bunlara tahsis ettigimiz toplam rakam 248 milyar Türk lirasi; hiç kurlar bozulmamis olsaydi bile. Demek ki sadece bir faiz kalemine 2022 yili bütçesinin ayirdigi, tahsis ettigi rakam 30 milyon ögrencimiz ve ögretmenimizin egitimine harcanmis olan, tahsis edilmis olan rakamla ayni.”

CHP Istanbul Milletvekili Ilhan Kesici ise yaptigi konusmada ittifak mesaji vererek, “Sandiktan kimin çikacagini bir tek Allah bilir, anketlerle falan sandiktan çikilmaz, sandiktan siz de çikarsiniz biz de çikariz. Siz çikarsaniz yitirilmis olan bütün bu güveni, inançsizligi, güvensizligi tamir etmis olursunuz, önünüzde yeni bir bes yil, güçlü, kudretli bir bes yil olur; Türkiye için hayirlidir veya biz çikariz. Biz kimiz? Biz Cumhuriyet Halk Partisi ve IYI Partinin birlikte olusturdugu Millet Ittifaki’yiz bugün itibariyla. Önümüzdeki günler itibariyla katilmalarini arzu ettigimiz, katilacaklarini ümit ettigimiz diger partilerle birlikte Millet Ittifaki’yiz” dedi.

Kaynak: İHA