748. Vuslat Yil Dönümü Anma Törenleri Seb-I Arus Programi Ile Sona Erdi

Konya’da Hazreti Mevlana’nin 748. Vuslat Yil Dönümü Uluslararasi Anma Törenleri Seb-i Arus programi ile sona erdi.

748. Vuslat Yil Dönümü Anma Törenleri Seb-I Arus Programi Ile Sona Erdi
Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen Seb-i Arus programina AK Parti Genel Baskanvekili Binali Yildirim, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Konya Milletvekili Leyla Sahin Usta, Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, protokol mensuplari, yerli ve yabanci çok sayida davetli ve vatandaslar katildi.

Programda konusan AK Parti Genel Baskanvekili Binali Yildirim, “Insanlarin, hepimizin birbirine saygi duydugu güvendigi, kardeslik baglarinin güçlü oldugu, komsuluk iliskilerinin gelistigi, huzurlu, güvenli, daha da müreffeh bir toplum haline geldigimizde, daha mutlu olacagimizdan, daha mesut olacagimiza yürekten inaniyorum. Aramiza fitne fesat tohumlarinin ekilmesine asla müsaade etmeyecegiz. Karsilikli hosgörü anlayis içinde bir arada yasamaya devam edelim. Dünyanin insanligin ortak evi oldugunu, vatanimizin da evimizin bir odasi oldugunu aklimizda tutalim. Terör siddet, savas gibi, yeryüzünü kan gölüne çeviren hiçbir kirli eylemin, emelin, ülkemizin, insanligin barisini, huzurunu bozmasina izin vermemeliyiz. Hosgörüyle, birlikte yasama kültürümüzü daha da ileri tasimaliyiz. Ülkemizin barisini ve huzurunu bozanlarla yan yana durmamali, kol kola yürümemeliyiz. Allah’in yarattigi, en serefli varligin insan oldugu, insan da Yaradan’in yaratilan bütün varliklara hürmetle muamele ve sorumlu oldugu gerçegini hiçbir zaman aklimizdan çikarmamaliyiz. Hazreti Mevlana’nin hürmet, muhabbet ve telkinlerinin tavsiyelerinin her gönülde karsilik bulmasini, yeryüzünde iyiligi, güzelligi, kardesligin hakim olmasini yüce Rabbimden niyaz ediyorum” dedi.



“Tarihsel yürüyüsün manevi liderleri de Hazreti Mevlana’dir, Yunus’tur”

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, “Insanligin sapmasi olarak görülecek menfi davranislar karsisinda Anadolu cografyasini kendisine vatan bellemis milletin evlatlari olarak bizler, elimizden geldigince insan olmanin bilinciyle hareket etmeye çalistik. Anadolu insaninin mayasinda var olan bu dayanisma, hosgörü, kardeslik, paylasma kültürü yüzyillardir var olmaya ve bizi bir arada tutmaya devam ediyor. Bizi bir duvarin tuglalari gibi bir arada tutan bu maya Hazreti Mevlanalarin, Yunus Emrelerin, Haci Bektas Velilerin eliyle hayat buldu. Onlar bize hayata sevgiyle, merhametle, adaletle, digerkamlikla bakmayi ögrettiler. Her seyin basinin muhabbet oldugunu biz bu büyük velilerden ögrendik. Iste bu muhabbet ile biz tarihin en zor sinavlarinin üstesinden gelebildik. Yine bu muhabbet ile bugün yasadigimiz tüm zorluklari hep birlikte asacagiz. Çünkü bu topragin hamurunda sevgi, muhabbet ziyadesiyle mevcuttur. Tüm dünya bireyselligin, bencilligin kiskacinda zorluk çekerken, bu topragin kadim milleti toplumsal dayanisma ruhuyla her zaman güçlü bir sekilde var olmayi, ayakta kalmayi becermistir. Yüzyillardir bu topraklarda büyük destanlar yazan, cesaretiyle cihana hükmeden ecdadimiz, sevgisi, merhameti ve adalet anlayisiyla da gönülleri fethetmistir. Iste bu büyük tarihsel yürüyüsün manevi liderleri de Hazreti Mevlana’dir ve daha nice gönül erenleridir” dedi.

Vali Vahdettin Özkan, Hazret-i Mevlana’yi 748. Vuslat yildönümünde rahmet, minnet ve sükranla andiklarini söyleyerek, “Mevlana Celalettin Rumi Hazretleri; akil ve kalbin beraberliginde, gönüllerde sevgi, hosgörü ve tevazuyu mayalamistir” ifadelerini kullandi.

Büyüksehir Belediye Baskani Altay ise, “Bugün burada Mevlana Hazretleri’nin dünya sürgününde hasretini çektigi yegane Ask’ina vuslatinin, onun tabiriyle ‘Dügün Gecesi’nin 748. yilinda, gönüllerimizi sevgiyle doldurmanin huzurunu yasiyoruz. Onun manevi iklimini ve bütün insanliga miras biraktigi ‘gönüllere sifa’ Mesnevi’sinin faziletini, yüregimizin derinliklerinde hissediyoruz” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan sanatçi Ahmet Özhan konser verdi. Ardindan program sema gösterisiyle sona erdi.
Kaynak: İHA