Piyasalar Merkez Bankalarinin Faiz Kararlarini Bekliyor

Fed'in dün faizlerde degisiklige gitmemesine karsin varlik alimlarinin azaltimini hizlandirmasinin ardindan bugün Avrupa tarafinda ECB ve BoE toplantilarindan çikacak kararlarin 2022'de para politikalarinin seyrine dair görünümü netlestirmesi bekleniyor Yurt içinde TCMB'nin Para Politikasi Kurulu toplantisina iliskin beklentiler ise politika faizi indirim sürecine devam edilebilecegi ya da sabit birakilabilecegi yönünde sekilleniyor.

Küresel piyasalarda, dün ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) faizlerde degisiklige gitmemesine karsin varlik alimlarinin azaltilmasini hizlandirmasinin ardindan karisik bir seyir izlenirken, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB), Avrupa Merkez Bankasi (ECB) ve Ingiltere Merkez Bankasi (BoE) toplantilarindan çikacak kararlarin yani sira yogun veri gündemi takip edilecek.

Fed, 2021'in son toplantisinda faizleri degistirmeyerek yüzde 0-0,25 düzeyinde birakirken, varlik alimlarinin azaltim hizini aylik 15 milyar dolardan 30 milyar dolara çikardi. Karar metninde, Fed Açik Piyasa Komitesi'nin (FOMC) varlik alimlarinin hizindaki benzer indirimlerin her ay uygulanmasinin uygun olacagi, ancak ekonomik görünümdeki degisikliklerin gerektirmesi halinde alimlarin hizini ayarlamaya hazir olduklari vurgulandi. Öte yandan metinden enflasyona iliskin "geçici" degerlendirmesinin çikarilmasi dikkati çekti.

Bankanin ekonomiye iliskin yayimladigi projeksiyonlarda ise gelecek yil için 3 faiz artirimina isaret edilirken, enflasyon beklentileri yukari yönlü revize edildi.

Karar sonrasi açiklamalarda bulunan Fed Baskani Jerome Powell, ekonomik gelismeler ve görünümün, varlik alimlarinin daha hizli azaltilmasini gerektirdigini belirterek, "Yükselen enflasyon baskilari ve hizla güçlenen is gücü piyasasi nedeniyle ekonominin artik artan miktarda politika destegine ihtiyaci yok." dedi. Omicron varyantinin ekonomi için risk olusturdugunu belirten Powell, maksimum istihdam yönünde hizla ilerlediklerini, ancak bir müddet daha is gücüne katilimin güçlü olmayabilecegini söyledi.

Analistler, Fed'in karar metni ile Powell'in açiklamalarinin "güçlü ve net" mesajlar verdigini belirterek, yapilan yönlendirmelerin her ne kadar "sahin" tonda devam etse de 2022'de para politikalarinin seyrine iliskin belirsizlikleri azalttigini, bu durumun pay piyasalarini destekledigini söyledi.

Fed'in ardindan bugün Avrupa tarafinda da ECB ve BoE toplantilarindan çikacak kararlarin piyasalarin yönü üzerinde etkili olacagini aktaran analistler, yurt içinde ise TCMB'nin faiz kararinin beklendigini bildirdi.

ECB'nin en son Mart 2016'da sifira çektigi politika faizinde degisiklige gitmesi beklenmezken, piyasalarin esas odak noktasi Pandemi Acil Alim Programi (PEPP) konusunda izlenecek yola dair sinyaller olacak. Ingiltere'de ise Omicron varyantina karsi alinan sert tedbirler nedeniyle BoE'den faiz artirimi beklentileri 2022'nin subat ayina ötelense de dün açiklanan kasim ayi enflasyon verisi sonrasi ilk hamlenin bugünkü toplantida gelebilecegini düsünenlerin sayisinin arttigi görülüyor.

Gelismelerin ardindan dün New York borsasinda güne kararsiz baslayan endeksler yönünü yukari çevirirken, Dow Jones endeksi yüzde 1,08, S&P 500 endeksi yüzde 1,63 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,15 deger kazandi. Dolar endeksi dün 96,2-97,0 bandinda hareket etmesinin ardindan bugün 96,4 seviyesinde yatay seyrediyor. ABD'nin endeks vadeli kontratlarinin, yeni güne pozitif basladigi görülüyor.

Avrupa tarafinda, Omicron varyantina iliskin endiseler gündemin üst siralarinda kalmaya devam ederken, Ingiltere'de yillik enflasyon kasimda yüzde 5,1 ile 2011'den bu yana en yüksek seviyeye çikti. Dün Fed kararlari öncesinde kapanan Avrupa borsalarinda karisik bir seyir izlenirken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,15 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,47 yükseldi, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,66 geriledi. Avro/dolar paritesi dün yüzde 0,3 artisla 1,1288'den kapanmasinin ardindan bugün yatay seyrediyor. Avrupa endeks vadeli kontratlari ise ECB ve BoE toplantilari öncesi yeni güne alicili basladi.

Asya borsalarinda da yeni günün alis agirlikli bir seyirle basladigi görülürken, bugün açiklanan verilere göre Japonya'da ihracat kasimda yilik yüzde 20,5 ve ithalat yüzde 43,8 artis kaydetti. Ithalattaki hizli artis sonucunda ülkede dis ticaret dengesi 954,8 milyar yen ile beklentilerin oldukça üzerinde açik verdi. Kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,5 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,3 deger kazanirken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi ise yüzde 0,4 düsüsle seyrediyor.

Yurt içinde, dün Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,21 artisla 2.162,26 puandan tamamlayarak tüm zamanlarin en yüksek kapanisini gerçeklestirdi. Dolar/TL ise dün yüzde 2,8 artisla 14,8061'den kapanis yapmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 14,85 seviyelerinden islem görüyor.

Analistler, Fed'in dünkü yönlendirmelerinin ardindan bugün Avrupa tarafinda ECB ve BoE toplantilarindan çikacak kararlarin 2022'de para politikalarinin seyrine dair görünümü netlestirmesinin beklendigini söyledi.

Bugün yurt içinde de TCMB'nin faiz kararinin takip edilecegini aktaran analistler, makroekonomik veri tarafinda ise Avro Bölgesi'nde hizmet sektörü ve imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ABD'de haftalik issizlik basvurulari, sanayi üretimi ve konut baslangiçlarinin öne çiktigini bildirdi.

Analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 2.200 ve 2.250 seviyelerinin direnç, 2.030 puanin destek konumunda bulundugunu bildirdi.

TCMB Para Politikasi Kurulu toplantisina iliskin AA Finans'in beklenti anketine katilan ekonomistlerin büyük çogunlugu, politika faizinin 100 baz puan indirilerek yüzde 14'e çekilecegini tahmin ediyor. Piyasada, faizlerin sabit birakabilecegi beklentileri de göz ardi edilmiyor. TCMB, kasim ayindaki PPK toplantisinda politika faizi 100 baz puan azaltarak yüzde 16'dan yüzde 15'e çekmisti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

11.30 Almanya, aralik ayi imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI

12.00 Avro Bölgesi, aralik ayi imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI

12.30 Ingiltere, aralik imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI

14.30 Türkiye, TCMB'nin faiz karari

14.30 Türkiye, ekim ayi Konut Fiyat Endeksi

15.00 Ingiltere, BoE'nin faiz karari

15.45 Avro Bölgesi, ECB'nin faiz karari

16.30 Avro Bölgesi, ECB Baskani Lagarde'in konusmasi

16.30 ABD, haftalik issizlik maasi basvurulari

16.30 ABD, kasim ayi konut baslangiçlari

16.30 ABD, aralik ayi Philadelphia Fed Imalat Endeksi

17.15 ABD, kasim ayi sanayi üretimi ve kapasite kullanim orani

17.45 ABD, aralik ayi imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI

Kaynak: AA