Kütahya'daki Seyitömer Höyügü'nde 5 Bin Yillik Yerlesimler Gün Isigina Çikarildi

Höyügün altindaki 12 milyon tonluk linyit rezervine ulasilmasi amaciyla 3 yil önce yeniden baslatilan kurtarma kazisi devam ediyor Kazinin bilimsel danismani Kütahya Dumlupinar Üniversitesi Ögretim Görevlisi Nazan Ünan: 'Biz bu 3 yil boyunca 34 farkli dönem ve 3 tabakada çalistik. Bu tabakalarin tamamini açiga çikardik diyebiliriz. Bunlardan birincisi Erken Tunç Çagi 3 dönemine ait hem höyügün üstünde hem yamaçlarinda devam eden büyük bir yerlesimi açiga çikardik'

MUHARREM CIN - Kütahya'daki Seyitömer Höyügü'nde yürütülen kurtarma kazisinda Erken Tunç Çagi ile Roma Dönemi'ne ait yerlesimlere ulasildi.

Höyügün altindaki 12 milyon tonluk linyitin ekonomiye kazandirilmasi amaciyla 1989'da baslatilan kurtarma kazisi, Çelikler Holding sponsorlugunda 3 yildir Kütahya Müze Müdürlügü denetiminde sürüyor.

Kazinin bilimsel danismanligini yürüten Kütahya Dumlupinar Üniversitesi Ögretim Görevlisi Nazan Ünan, AA muhabirine, Türkiye'nin en büyük kurtarma kazisi projeleri arasinda yer alan höyükteki çalismalarda antropolog, restoratör, mimar, mimari restoratör ve seramik uzmanindan olusan 50 teknik personelin yani sira 250 isçinin görev aldigini söyledi.

Anadolu arkeolojisi bakimindan aydinlatilmasi gereken önemli noktalari ortaya çikardiklarini vurgulayan Ünan, "Gerek mimari kalintilari gerekse küçük buluntulariyla ardindan Erken Tunç Çagi 3 ve 2'nci dönemler arasini temsil edilen bir tabakanin kazisini tamamen yaptik. Bu sezon Erken Tunç Çagi 2 tabakasinin en üst katmanini tamamen açtik. Bu da bize önemli sonuçlar verdi." dedi.

- Bazi mekanlar yanginda zarar görmüs

Nazan Ünan, höyügün düzlügünde bulunan Roma Dönemi yerlesmesinin devamini da açiga çikardiklarini aktardi.

Orta Tunç Çagi'na tarihlenen yerlesimin sinirlarini belirlemeye yönelik çalismalar da yaptiklarini dile getiren Ünan, söyle konustu:

"Bati Anadolu'da birçok merkezde Erken Tunç Çagi 2 mimarisi ve dönemi temsil ediliyor ancak Kütahya'da tamaminin kazisi yapilan baska bir merkez yoktu. Aslinda Bati Anadolu'da tamaminin kazisinin yapildigi çok fazla merkez yok. Bu açidan da önemli çünkü höyük tipi kazilarda sadece bir veya iki mekan, bir veya iki buluntu degil tabakanin tamaminin kazilmasiyla beraber yerlesim planinin açiga çikarilmasi, yapi malzemeleri, plan tipleri, yapilarin kullanim amaçlari gibi buluntularla baglantili sonuçlarin ortaya konulmasi açisindan bu kazi son derece önemli. Biz bu 3 yil boyunca 3-4 farkli dönem ve 3 tabakada çalistik. Bu tabakalarin tamamini açiga çikardik diyebiliriz. Bunlardan birincisi Erken Tunç Çagi 3 dönemine ait hem höyügün üstünde hem yamaçlarinda devam eden büyük bir yerlesimi açiga çikardik."

Ünan, surlarla çevrili Erken Tunç Çagi 2 yerlesimindeki bazi mekanlarin yangin geçirmis oldugunu gördüklerini sözlerine ekledi.

- Seyitömer Höyügü

Geçmisi milattan önce 3000'li yillara kadar uzanan Seyitömer Höyügü, il merkezine 26 kilometre uzaklikta, Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim AS çalisma alaninda bulunuyor.

Orijinal yüksekligi 26 metre, eni 140 ve boyu 150 metre olan höyükte kurtarma kazisina, altindaki linyitin ekonomiye kazandirilmasi amaciyla 1989'da Eskisehir Müzesi Müdürlügünce baslandi. Höyük, 1990-1995 yillarinda Afyonkarahisar Müzesi Müdürlügü tarafindan kazildi.

TKI Genel Müdürlügü ile Kütahya Dumlupinar Üniversitesi Rektörlügü arasinda imzalanan protokol dogrultusunda kazilar, 2006'da DPÜ Arkeoloji Bölümüne devredildi. Bölüm Baskani Prof. Dr. Nejat Bilgen baskanliginda ögretim elemanlari, ögrenciler ve isçilerden olusan kazi heyeti, çalismalarini 2014'e kadar sürdürdü. Höyükten çikarilan 17 binden fazla eser, sergilenmek üzere Müze Müdürlügüne teslim edildi.

Kaynak: AA