Karabük'te Antik Kentteki Kazi Çalismalari Bati Karadeniz'in Tarihine Isik Tutuyor

Kazi Baskani Doç. Dr. Ersin Çelikbas: 'Her yil yaptigimiz kazilar, aslinda Hadrianoupolis'i, Eskipazar'i, Karabük'ü ve Bati Karadeniz tarihini aydinlatmaya devam ediyor'

Milattan önce 1. yüzyilda kurulan ve milattan sonra 8. yüzyila kadar Geç Helenistik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerlesim yeri olarak kullanilan Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianaupolis Antik Kenti'nde yapilan kazi çalismalari sürüyor.

Ilçenin 3 kilometre batisinda yer alan ve 2003'te baslayan antik kentteki kazi çalismalari, Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbas baskanliginda yürütülüyor.

Hadrianaupolis'te yilin 12 ayi süren çalismalarda simdiye kadar iki hamam, iki kilise, bir savunma yapisi, kaya mezarlari, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapi, anitsal kültik nis, sur, villa, diger anitsal binalar ile bazi kült alanlari gibi yapilar ortaya çikarildi.

Bulunan mozaikler dolayisiyla "Karadeniz'in Zeugmasi" olarak adlandirilan antik kentteki kazi çalismalari, Bati Karadeniz tarihini aydinlatmaya devam ediyor.

- "Bu yil 3 farkli noktada kazi çalismalari yaptik"

Eskipazar Gençlik Merkezi'nde düzenlenen Hadrianoupolis 2021 Çalismalari Bilgilendirme Toplantisi'nin ardindan gazetecilere açiklama yapan Kazi Baskani Çelikbas, çalismalara yeni yilda da devam edeceklerini söyledi.

Antik kentin belki 20-30 yilinda yer alacaklarini, ama gelecek nesillerin, Hadrianoupolis'in var olmasinda ve gelecek nesillere aktarilmasinda önemli rol oynayacagini bildiren Çelikbas, "Bu yil antik kentte 3 farkli noktada kazi çalismalari yaptik. Çalismalarda çok güzel mimari kalintilar ve küçük buluntular ortaya çikardik. Mimari kalintilardan bizi en çok mutlu eden buluntu; çesme yapisi. Çesmenin küveti, havuzu ve mekanizmasi hala saglam. Böyle saglam çesmenin günümüze ulasmis olmasi bizi çok sasirtti. Restorasyonu yaptiktan sonra çesmeyi tekrar aktif hale getirecegiz." dedi.

Çelikbas, Roma Askeri Üssü bölgesinde de çalismalar yaptiklarini belirterek, içerisinde Romali askerlere ait çok fazla buluntularin ortaya çiktigini anlatti.

Savas aletleri, kesici aletler, günlük yasamda kullanilan objeler ve en önemlisi zirh ve maske çikarildigini aktaran Çelikbas, "Antik kentte Roma'nin varligini biliyorduk ama Roma Imparatorlugunca buranin koruma amaçli bir üs olarak kullanildigini bilmiyorduk. Böylelikle bunu ortaya çikartmis olduk. Her yil yaptigimiz kazilar, aslinda Hadrianoupolis'i, Eskipazar'i, Karabük'ü ve Bati Karadeniz tarihini aydinlatmaya devam ediyor." ifadesini kullandi.

- "Ziyaretçiler Hadrianoupolis'i mozaiklerle taniyacak"

Hadrianoupolis'e ziyaretçilerin gelmesi için altyapi çalismalarini tamamladiklarini kaydeden Çelikbas, "Yollarimiz yapiliyor. Karsilama merkezimiz kisa zaman sonra ihale edilecek. Iki yapimizin teshir amaçli ihaleleri gerçeklestiriliyor. Dolayisiyla artik Hadrianoupolis'e ziyaretçiler geldiginde bir mozaik kentine gelecekler. Mozaiklere doyacaklar. Antik dönemin en önemli sanat dallarindan bir tanesi olan mozaiklerle karsilasacaklar. Hadrianoupolis'i mozaiklerle taniyacaklar." diye konustu.

Çelikbas, 2022'de çok farkli noktalarda kazi çalismalari yürüterek, Hadrianoupolis'e çok güzel teshir alanlari, önemli yapilar ve mimari eserler kazandiracaklarini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA