Çorum'da Osmanli'nin Mahalle Kültürü 'Yitik Mirasi Canlandirma' Projesi Ile Yasatilacak

Çorum'da Osmanli Devleti döneminde mahalle kültürünün önemli parçalarindan oldugu belirtilen sokak çesmesi, çamasir tasi, soku (dibek) ve arsanalarin (degirmen) Çorum Belediyesinin "Yitik Mirasi Canlandirma Projesi" ile yeniden canlandirilacagi bildirildi.

Belediyeden yapilan yazili açiklamaya göre, Belediye Baskani Halil Ibrahim Asgin, projenin uygulandigi Gazipasa Sokak'ta inceleme yapti.

Asgin, Çorum'un köklü bir geçmise ve zengin kültür hazinesine sahip oldugunu belirtti.

Kentin tarihi degerlerini yasatmak için projeler gelistirdiklerini bildiren Asgin, Yitik Mirasi Canlandirma Projesi'nin de bu amaca hizmet ettigine dikkati çekti.

Mahallelerin Türk kültüründe ve Osmanli sehirlerinde sadece barinma mekani olan yerler degil, birlikte yasamanin, üretmenin ve paylasmanin yuvalari olduguna isaret eden Asgin, "Bu amaçla köklü kültürümüzün birer yansimasi olan tarihi sokak çesmelerini, soku, arsana, çamasir tasi gibi kültürümüzde önemli yeri bulunan ögeleri Gazipasa Sokak’ta yeniden canlandiriyoruz. Kültürümüzde sokak çesmeleri, sosyal hayatin ayrilmaz parçasidir. Bilgi degis tokusu çesme baslarinda yapilirdi. Çamasir tasi ya da bir diger ismiyle tekne tasi ailenin kadin üyeleri için mesakkatli ev islerinin degismez odagini olusturuyordu. Soku ve arsana, mahalle sakinlerinin ortak ihtiyaçlarini imece usulü giderdigi, insanlarin bir araya gelme mekanlari idi. Çalismamiz tamamlandiginda yitik tarihi mirasi yeniden canlandirmis olacagiz." ifadelerini kullandi.???????

Kaynak: AA