Çin'de Kovid-19 Vakalarinin Sayisi 100 Bine Ulasti

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda ilk vakalarin ortaya çiktigi Çin'de salginin basindan bu yana virüs tespit edilenlerin sayisi 100 bine ulasti.

Çin Ulusal Saglik Komisyonundan yapilan açiklamaya göre, son 24 saatte 69'u yurt içi kaynakli 77 yeni tip Kovid-19 vakasi tespit edildi.

Yurt içi kaynakli vakalarin 56'sina ülkenin dogusundaki Ciciang eyaletinde rastlandi. Güneydeki Guangdong eyaletinde 6, kuzeydeki Sensi eyaletinde 4, Kuzeydeki Iç Mogolistan Özerk Bölgesi'nde 2, dogudaki Anhui eyaletinde bir yerel kaynakli vaka görüldü.

Son 24 saatte yurt disi kaynakli 8 vaka tespit edilirken virüsle baglantili can kaybi görülmedi.

Çin ana karasinda bugüne dek 100 bin vaka görülürken virüs nedeniyle 4 bin 636 kisi hayatini kaybetti. Virüs bulasan 93 bin 858 hasta iyilesti, 1506 hastanin ise tedavisi sürüyor.

Toplam vaka sayisinin ABD'de 50 milyonu, Hindistan'da 30 milyonu, Brezilya'da 20 milyonu ve Ingiltere ile Rusya'da 10 milyonu asmasina karsin, 1,4 milyarlik nüfusuyla dünyanin en kalabalik ülkesi Çin'de iki yilda 100 binde tutulabilmesi, Pekin'in salgini kontrol etmede büyük ölçüde basarili oldugunu kanitliyor.

Çin, Kovid-19 vakalarini ortaya çiktiklari yerde bastirmayi ve bulasma zincirini kesmeyi hedefleyen "sifir vaka" stratejisini uyguluyor. Bu strateji, karantina, seyahat kisitlamalari ve toplu testler gibi kati ve genis ölçekli tedbirleri gerekli kiliyor. Tedbirlerin hayatin olagan akisina müdahalesi ve yarattigi maliyetler zaman zaman tartismalara yol açiyor.

- Salgin ilk kez Vuhan'da görülmüstü

Dünya, Kovid-19 salginindan ilk kez Çin'in, 31 Aralik 2019'da Hubey eyaletine bagli Vuhan kentinde "kaynagi bilinmeyen gizemli solunum yolu hastaliginin" ortaya çiktigini Dünya Saglik Örgütüne (DSÖ) bildirmesiyle haberdar oldu.

Hastalik, ilk kez Çin'in Hubey eyaletine bagli Vuhan kentindeki deniz ürünleri gida pazarini ziyaret eden kisilerde görüldü. Sebebi anlasilamayan "solunum rahatsizligi" sikayetiyle ilk hasta 17 Kasim'da hastaneye basvurdu. Akciger iltihaplanmasina yol açan hastaliga bilinmeyen bir virüsün sebep oldugu anlasildi.

Ilk basta Çin ve çevresini etkileyen "epidemi" (yerel veya bölgesel salgin) olarak algilanan Kovid-19, sonraki günlerde sinirlari asip halk sagligini dünya çapinda tehdit eden "pandemiye" (küresel salgin) dönüstü.

Kovid-19 verilerinin derlendigi "Worldometers" internet sitesine göre, ikinci yilini geride birakan salginda dünya çapinda vaka sayisi 272 milyon 469 bini, can kayiplari ise 5 milyon 345 bini asti.

Kaynak: AA