Usak'ta 'Yesil Ekonomi, Yesil OSB'ler Toplantisi Düzenlendi

Usak Üniversitesi Danisma Kurulu tarafindan alinan karar dogrultusunda hayata geçirilen, ‘iklim degisikligi, özel sektöre etkileri, Yesil Ekonomi ve Yesil OSB’ler’ ile ilgili Usak Ticaret ve Sanayi Odasinda (UTSO) bilgilendirme toplantisi düzenlendi.

Usak'ta 'Yesil Ekonomi, Yesil OSB'ler Toplantisi Düzenlendi
Usak Ticaret ve Sanayi Odasi’nda düzenlenen toplantiya Rektör Prof. Dr. Ekrem Savas, UTSO Yönetim Kurulu Baskani Suat Selim Kandemir, Usak Üniversitesi Danisma Kurulu üyeleri, konuyla ilgili il müdürleri ve sanayiciler katildi.

Toplantida, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Yalçin Askin Öktem tarafindan, ‘‘Iklim Degisikliginin Özel Sektöre Etkileri’’ adli sunum gerçeklestirildi.

Öktem sunumunda; iklim degisikliginin ne oldugu, küresel isinmanin nedenleri, küresel isinmanin etkileri, iklim degisikliginin ülkemize etkileri, iklim degisikligini kontrol altina alma çalismalari, Kyoto Protokolü ve Paris Antlasmasi, Paris Antlasmasi’nin önemli özellikleri, Türkiye’nin Paris Antlasmasi’ni onaylamasi, Avrupa Yesil Mutabakati, Yesil Mutabakat çerçevesinde ülkemizdeki eylem planinin hazirlik süreci, Avrupa Yesil Mutabakati’nin ülkemize etkileri, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi - Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi - Çevresel ve Sosyal Yönetim Çerçevesi, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi, Yesil OSB Sertifikasi ve sertifikasyon süreci hakkinda ayrintili bilgiler verdi. Sunumun ardindan toplanti, sorularin cevaplanmasi ve karsilikli fikir alisverisinin ardindan sona erdi.

“Üniversite-sanayi isbirligi ile OSB’lerimizin yesil ekonomiye geçisini hizlandiracagiz”

Geçtigimiz aylarda yapilan Usak Üniversitesi Danisma Kurulu toplantisinda; Paris Iklim Sözlesmesi (Yesil Mutabakat) geregince Usak için neler yapilabilir üzerinde konusuldugunu ve toplanti sonrasi üniversite olarak bir çalisma yaptiklarini da belirten Rektör Prof. Dr. Savas, “UTSO’da bir araya gelerek danisma kurulu üyelerimize ve sanayicilerimize, yaptigimiz çalisma ile ilgili bilgi aktardik. Özellikle ‘Yesil Ekonomi’ konusunda yapacaklarimizi ele aldik. Usak hali hazirda Türkiye’deki tekstil geri dönüsümünün yüzde 80’ini gerçeklestiriyor. UTSO Baskanimiz Suat Selim Kandemir, OSB’lerimizin de ‘Yesil OSB’ olmak için alt yapilarinin mevcut oldugunu belirtiyor. Elimizdeki veriler, Usak sanayisinin bu dönüsüme hazir oldugunu gösteriyor. Üniversite-sanayi isbirligi ile sehrimizdeki tüm OSB’lerimizin yesil ekonomiye geçisini hizlandiracagiz” ifadelerini kullandi.

Tüm dünyada, ekonomi trendinin yesil ekonomiye dogru gittigini aktaran UTSO Yönetim Kurulu Baskani Selim Kandemir ise "Usakli Sanayiciler olarak bizler de ülkemizin karbon ayak izini azaltmaya ve yesil OSB vizyonuyla dünyadaki ekonomik trende hazir olmak için çalisiyoruz. G7 Zirvesinde dünyanin en büyük 32 moda firmasi, geri dönüstürülmüs ham madde kullanimi sözü verdi. Artik büyük markalar geri dönüstürülmüs ham maddeleri talep ediyorlar. Ilimiz, Türkiye’deki tekstil geri dönüsümünün büyük bölümünü karsiliyor. Üniversitemiz ile el ele vererek sehrimizi gelecege hazirlamak ve Usak’i ülkemiz adina dünyanin geri dönüsümde marka sehirlerinden biri haline getirmek istiyoruz.” seklinde konustu.

Kaynak: İHA