Tunuslu Gazetecinin 25 Temmuz Kararlariyla Degisen Hayati Açiklamasi Parlamentodan Gözleme Dükkanina

Meclisin kapatilmasiyla issiz kalan pek çok parlamento çalisanindan biri olan Semah elAvini: '25 Temmuz kararlari açiklaninca her sey birden degisti. Kendimizi karmakarisik ve belirsiz bir durumun ortasinda bulduk. Bu kararin ilk kurbanlari bizim gibi parlamentoda isçi statüsünde çalisanlar oldu' 'Açikçasi Tunus'ta Meclisin kapatilmasini ve olaganüstü kararlar alinmasini beklemiyordum. Ülkedeki sosyal ve ekonomik durumun kötüye gittigi dogru, ancak hiçbir sey tüm yasama organini ortadan kaldirmayi hakli çikarmaz'

MEHMET AKIF TURAN/YAMNA SALMI - Tunus'ta Cumhurbaskani Kays Said'in aldigi "olaganüstü kararlar" dogrultusunda 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarinin dondurulmasi üzerine issiz kalan pek çok parlamento çalisanindan biri olan Semah el-Avini, açtigi gözleme dükkaniyla ailesinin geçimini saglamaya çalisiyor.

Tunus Basin ve Haber Bilimleri Enstitüsünden 2010 yilinda mezun olan 33 yasindaki gazeteci Avini, 5 yil çesitli medya kuruluslarinda görev yaptiktan sonra 2017'de milletvekili yardimcisi olarak Mecliste çalismaya baslamis.

Daha birkaç ay öncesine kadar vekillerin programlarini takip ederek bunlarin dijital platformlarda yayinlanmasini saglayan Avini, simdi yerel dilde "melavi" olarak adlandirilan bir gözleme dükkani isletiyor.

- "Meclisin kapilari biz parlamento çalisanlarina da kapatildi"

Meclis koridorlarindan gözleme dükkanina, son birkaç ayda hayatinda yasanan hizli degisimi AA muhabirine anlatan Avini, "Meclisin kapilari 25 Temmuz'da sadece milletvekillerine degil, biz parlamento çalisanlarina da kapatildi." dedi.

Milletvekili yardimcisi olarak çalistigini belirten Avini, Meclisteki görevini söyle anlatti:

"Mecliste grubu olan veya olmayan her bir milletvekilinin yaptigi faaliyetleri takip ediyordum. Gazeteci disipliniyle takip ettigim faaliyetlerin çesitli dijital platformlarda yayinlanmasini sagliyordum."

Issiz kaldigini anladiginda ilk basta bocaladigini dile getiren Avini, "Kocamin destegiyle küçük de olsa bir 'melavi (gözleme)' dükkani açmaya karar verdim. Kocam, yasadigi saglik sorunlari nedeniyle çalistigi kafeden ayrilmisti. Onunla birlikte yaklasik 2000 dinar (720 dolar) ile bu dükkani açtik. Iki kizimla beraber dört kisilik bir aileyiz, dükkanimiz minik de olsa geçinmemize yetiyor." diye konustu.

Gazeteciligi çok sevdigini eski isine dönmeyi tabii ki arzu ettigini ancak geçimini saglayan bu mütevazi isi de severek yaptigini söyleyen Avini, söyle konustu:

"2010'dan bu yana medya sektöründe çalisiyordum ve iyi bir tecrübe edinmistim. Ocak 2017'de Mecliste milletvekili yardimcisi olarak ise baslayana kadar, bazilari maddi bazilari ise kisisel nedenlerle sona eren birçok yerel medya kurulusunda is tecrübem oldu. Elbette gazetecilige dönmeyi çok istiyorum ama bu mümkün olmayacaksa en azindan ailemin geçimini saglayan bu mütevazi isi de severek yapiyorum."

- "Bir anda issiz ve maassiz kaldik"

Her ne kadar su an mutlu olsa da birden issiz kalinca sikintili bir süreç yasadiklarini kaydeden Avini, 25 Temmuz'dan sonraki süreci söyle anlatti:

"Sosyal güvencemiz olmadan sözlesmeli olarak çalissak da en azindan her ay geçimimizi saglayacak bir maasimiz vardi. Geçen haziran ayinda sözlesmemizi 31 Mayis 2022'ye kadar uzatmislardi. 25 Temmuz kararlari açiklaninca her sey birden degisti. Kendimizi karmakarisik ve belirsiz bir durumun ortasinda bulduk. Bu kararin ilk kurbanlari bizim gibi parlamentoda isçi statüsünde çalisanlar oldu. Parlamento sekreteriyle durumumuzu görüsmek üzere iletisime geçtik, 'Cumhurbaskanliginin bizim durumdaki çalisanlar için bir çözüm aradigini' söyleyerek olumlu konustu."

Yakin zamanda çözüm beklediklerini fakat bir gelisme olmadigini aktaran Avini, "Verdikleri vaatlerin üzerinden 3 ay geçmesine ragmen bir gelisme olmadi. 23 Ekim'de görevlerimizden ihraç edildigimizi ve parlamentodaki islerimizin askiya alindigini söylediler. Bu sekilde bir anda issiz ve maassiz kaldik." ifadelerini kullandi.

- "Hiçbir sey tüm yasama organini ortadan kaldirmayi hakli çikarmaz"

25 Temmuz kararlarina tüm Tunuslular gibi kendisini de sasirttigini dile getiren Avini, "Açikçasi Tunus'ta Meclisin kapatilmasini ve olaganüstü kararlar alinmasini beklemiyordum. Ülkedeki sosyal ve ekonomik durumun kötüye gittigi dogru, ancak hiçbir sey tüm yasama organini ortadan kaldirmayi hakli çikarmaz." seklinde konustu.

Ülkede siyasi belirsizligin devam ettigini söyleyen Avini, sunlari kaydetti:

"Ugruna sehitlerin kanini döktügü (2011'deki) devrimin kurdugu Meclisi bugün gelip ortadan kaldiramayiz. Tunus Halk Meclisi, Arap ülkeleri için model olan çogulcu bir parlamentoydu. Bugün puslu bir ortamda yasiyoruz, çocuklarimizin hangi kosullarda yasayacagini bilmiyoruz."

- Tunus'un sokak lezzetlerinden "melavi"

Sokak lezzetleri açisindan son derece zengin bir kültüre sahip olan Tunus'ta, bir tür yerel gözleme olan "melavi" hemen hemen herkes tarafindan severek tüketilen bir tat.

Açtigi küçük dükkaninda bu yerel lezzeti müsterilerinin begenisine sunan Avini, yaptigi melavilerin begenilmesinden ise son derece mutlu oldugunu dile getirdi.

Avini, "Evde iki kizim var, baska islerde çalisirken de onlarin okul atistirmaliklarini evde hazirlardim. Bu yüzden mutfak islerine elim yatkin. Melavi kolay bir atistirmalik, tezgahta yogurdugum hamuru kare seklinde açarak salata, salam, zeytin, peynir, yumurta gibi müsterinin istedigi garnitürleri ekliyorum. Bu sekilde hazirlanan melaviyi kizgin atesin üstünde yer alan toprak tavada pisiriyorum." diye konustu.

- Tunus'ta Meclisin kapanma süreci

Tunus Cumhurbaskani Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinin ardindan 22 Eylül'de de bazi yeni kararnameler yayimlamisti.

Bu kararnamelerle cumhurbaskaninin yasama ve yürütme yetkisi genisletilmis, ayrica yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon da feshedilmisti.

Said'in aldigi tüm bu kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" olusmasina yol açmisti.

Istisnai durumdan çikis için 13 Aralik'ta bir yol haritasi açiklayan Said, 25 Temmuz 2022'de hükümet sistemi degisikligi için Anayasa referandumuna, 17 Aralik 2022'de de erken genel seçime gidilecegini bildirmisti.

Said, 25 Temmuz 2021'de aldigi "olaganüstü kararlar" dogrultusunda çalismalarini dondurdugu Meclisin ise 17 Aralik 2022'de yapilacak erken genel seçimlere kadar kapali kalacagini duyurmustu.
Kaynak: AA