Serada Topraksiz Gül Üretti, Talebe Yetisemiyor

Antalya’nin Aksu ilçesinde örtü alti serada topraksiz gül üretimi yapan Ziraat Mühendisi Esra Okan, yaklasan yilbasiyla birlikte taleplere yetisemiyor.

Serada Topraksiz Gül Üretti, Talebe Yetisemiyor
Antalya’nin en önemli örtü alti üretim merkezlerinden Aksu ilçesinde toplam 200 bin dekar alandaki tarimsal üretimin 50 bin dekari örtü altinda yapiliyor. Bazi çiftçiler seralarinda sebzelerin yani sira farkli ürünler de yetistiriyor. Ziraat Mühendisi Esra Okan da 3 yildir Çamköy Mahallesi’ndeki 8 dekarlik serasinda topraksiz gül yetistiriciligi yapiyor. Topraksiz serada 12 ay ürün alan Okan, son dönemde iç piyasadaki taleplere yetisemediklerini belirtti.

Satislarinin tamamini yurt içine yaptiklarini belirten Esra Okan, “Güllerimizi yurt disina gönderemiyoruz, çünkü yurt içi ihtiyacini ancak karsilayabiliyoruz. Satislarimizi elden toptancilara ve mezat yöntemiyle satis yapiyoruz. Çiçek satis noktalari araciligiyla Istanbul ve Ankara’ya gönderebiliyoruz” diye konustu.



“Sevgililer Günü’nde bir demet 200 TL olarak satildi”

Fiyatlarin yil içerisinde degiskenlik gösterdigini kaydeden Esra Okan, “Sezon boyunca fiyatlar zaman ve güne göre degisiyor. Özel günlerdeki fiyatlar farkli olabiliyor. Yaz aylarinda verim arttigi için fiyatlar çok düsüyor. Kisin hem talep çok fazla hem de mevsimsel açidan ürün az oldugu için fiyatlar yüksek olabiliyor. Geçen sene Sevgililer Günü’nde bir demet 200 TL olarak satildi. Yaz döneminde ise bir dal gül 50 kurusa ve 1 TL’ye biz üreticilerden çikiyor” seklinde konustu.

Topraksiz üretimde Antalya sartlarinda üretim yapmanin yaz aylarinda zor olduguna deginen Okan, “Yaz aylarinda seralarimizi ayrica sogutmak durumunda kaliyoruz. Topraksiz yetistiricilikte amacimiz 12 ay ürün yetistirmek ve verim almak. Toprakli tarimda bu mümkün olmuyor. Yaz basinda üreticiler birakiyor. Eylül ve ekimde tekrar üretime basliyorlar. Topraksiz yetistiriciligin ilk kurulum maliyetleri çok fazla. Hazir olan bir toprak yerine, kokopitle üretim yapiyoruz. Fidelerimizi disardan aliyoruz. Asili fideleri Adana ve İçel taraflarindan temin edebiliyoruz. Ilk kurulum maliyetleri yüksek ama fideyi diktiginiz zaman 6 sene fideler ürün veriyor. Topraksiz tarimin güzelligi, gübreleme çok rahat. Otomasyon makinasiyla damlama yoluyla veriliyor. Gübrenin kimyasal ayarlarini makine yapiyor. Elinizle ugras vermiyorsunuz. Teknolojiden faydalandigimiz için topraksiz tarim üretici açisindan çok büyük avantaj sagliyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA