PKK'nin Belçika'yi Avrupa'da Merkez Olarak Kullandigi Istihbarat Raporunda Belirlendi

Belçika istihbaratinin raporuna göre, PKK esas amaçlarini gizleyerek Belçika'da sivil topluma verilen destekten faydalaniyor 'Devrim vergisi' adi altinda haraç toplayan örgüt, Brüksel'i önemli bir siyasi arena olarak görüyor ve sözde 'imajini korumak' için siddeti desteklemiyormus gibi görünüyor.

Belçika'nin istihbarat kurumu, terör örgütü PKK'nin Belçika'yi Avrupa'da merkez olarak kullandigini, ülke için asiricilik tehdidi olusturdugunu ve Belçika'da gerçek amaçlarini gizleyerek sahte isimler altinda sivil topluma verilen desteklerden faydalandigini bildirdi.

Belçika istihbarat ve güvenlik kurumu VSSE'nin 2020 yili hakkindaki raporunda PKK, dis kaynakli asiricilik basligi altinda ele alindi.

Dis kaynakli asiriciligin Belçika için dogrudan tehdit olmadigi ancak sorunlu bir alan oldugu belirtilen raporda, PKK'nin AB'nin terör örgütleri listesinde yer aldigi, örgütün bazen amaçlarina ulasmak için asiri siddet kullandigi ifade edildi.

Buna karsin örgütün Avrupa'da ve Belçika'da "imajini korumak" adina siddeti desteklemedigi savunularak, PKK'nin asil amacinin Avrupa'nin terör listesinden çikmak oldugu vurgulandi.

Raporda, "Belçika, PKK'nin Avrupa yapilarinda merkezi bir rol oynamaktadir." denildi ve Belçika'daki PKK yapilanmasi hakkinda bilgi verildi.

- "Devrim vergisi" topluyor

Belçika istihbarati, PKK'nin yerel dernekler gibi araçlarla siyasi ve mali faaliyetler yürüttügünü belirtti. Bu faaliyetler içinde "devrim vergisi toplanmasi" da yer aldi.

PKK'nin ayrica Belçika'da bazi medya sirketlerinin sahibi oldugu, bu sirketler araciligiyla kendi televizyon ve radyo kanallari için propaganda üretildigi bilgisi verildi.

"PKK'nin ülkemize yönelttigi ana tehdit asiriciliktir." ifadesine yer verilen istihbarat raporunda, PKK'nin ayni zamanda Belçika'daki diger asiri sol örgütlerle baglarinin bulundugu kaydedildi.

- Örgüt gerçek amacini gizliyor

Örgütün istediginde kalabaliklari harekete geçirmesinin kamu düzenini bozabildigi ve Belçika'daki Türk toplumu ile bazen siddet olaylarina varan gerginlige yol açtigi belirtildi. Belçika istihbarati ayrica su degerlendirmede bulundu:

"PKK'nin birçok yapisi ve organinin mevcudiyeti ayni zamanda müdahale tehdidine yol açmaktadir. Pek çok uluslararasi kuruma ev sahipligi yapan Brüksel, PKK için önemli bir siyasi arenadir. PKK, siyasi amaçlarina ulasabilmek adina ülkemizde sivil topluma verilen destekten faydalanmaktadir. Bunu yaparken gerçek amacini gizlemekte, sahte isimler ve kiliflar kullanmakta, tüm Kürtleri temsil ettigini ileri sürmektedir."

- DEAS ve radikallesme hala tehdit

Belçika istihbarat raporunda DEAS terör örgütünün yenilgiye ugratilmasinin terör tehdidini bertaraf etmedigi, radikallesmenin ve radikallesmeye neden olan faktörlerin halen devam ettigi vurgulandi.

Suriye ve Irak'taki krizin bu bölgeden gelen siginmacilarin artmasina neden oldugu, Belçika'da terör suçlarindan hüküm giymis ve cezalarinin sonuna yaklasan, artik terör tehdidi olusturmayan önemli sayida kisiyi topluma yeniden kazandirma zorluguyla karsi karsiya olundugu kaydedildi.

Kovid-19 salgininin ideolojik asiricilik için verimli bir zemin teskil ettigi, silahlanma egiliminin arttigi ve hükümetlerin asiri siyasi kanatlarca giderek daha fazla mesru hedef olarak görüldügü belirtildi.

Raporda ayrica, Suriye ve Irak’taki savasin etkilerinin ve sonuçlarinin bölgede uzun yillar hissedilecegi ifade edilerek, bunun en yüksek göç alan ülkelerden Belçika için de geçerli oldugu, bazi siginmacilarin Belçika’nin güvenligine tehdit olusturdugu, Suriye’de sinirli sayida Belçikali yabanci terörist savasçinin hala bulunduguna dikkat çekildi.

2020 yilinda çatisma bölgesinden kurtulan Belçikali yabanci terörist savasçilarin çogunun hapishanede veya PYD/YPG tarafindan kontrol edilen kamplarda bulundugu kaydedilen raporda, Suriye ve Irak'tan 130'dan fazla yabanci terörist savasçinin Belçika'ya döndügü bilgisi yer aldi.
Kaynak: AA