Lübnan'dan Bahreyn'de Yasakli El-Vifak Hareketi Mensuplarini Sinir Disi Etme Karari

Lübnan Içisleri Bakani Bessam Mevlevi, Bahreyn'deki yasakli muhalif hareket El-Vifak'in Lübnanlilar disindaki üyelerinin sinir disi edilmesi talimatini verdi.

Lübnan resmi ajansi NNA'da yer alan habere göre, Lübnan Içisleri Bakani Mevlevi güvenlik güçlerine konuyla ilgili yazili bir bildiri gönderdi.

Bildiride "El-Vifak üyelerinin sinir disi edilmesi için tüm islemlerin yapilmasi ve gerekli önlemlerin alinmasi" istendi.

Mevlevi gün içerisinde, Bahreynli mevkidasi Rasid bin Abdullah Al Halife ile telefonda görüserek, ülkesinin basta Körfez bölgesindekiler olmak üzere hiçbir Arap ülkesine karsi nefret ve düsmanligin yayildigi bir platform olmayacagini söyledi.

Lübnanli Bakan görüsmede otel ve konferans salonlarinda gerekli yasal ve idari onay olmaksizin siyasi nitelikte herhangi bir faaliyet gerçeklestirilmesinin yasaklandigini belirtti.

Körfez medyasinda yer alan haberlere göre, Bahreyn'deki yasakli muhalif hareket El-Vifak mensuplari, 11 Aralik'ta Beyrut'taki bir otelde basin toplantisi düzenlemis ve bu toplantida Manama yönetimine elestiriler yöneltmisti.

Bahreyn Disisleri Bakanligi 12 Aralik'ta, olayin ardindan yaptigi açiklamada, "düsman unsurlarin Beyrut'ta basin toplantisi düzenlemesi" nedeniyle Lübnan'a protesto notasi verildigini duyurmustu.

Lübnan Basbakani Necib Mikati de Bahreyn'de "yasakli" bir hareketin, ülkeye yönelik elestirilerde bulundugu basin toplantisina iliskin sorusturma açilmasini istemisti.

- Lübnan ile Körfez ülkeleri arasindaki kriz

Lübnan ile Körfez ülkeleri arasindaki iliskiler kisa süre önce de dönemin Lübnan Enformasyon Bakani George Kardahi'nin açiklamalari nedeniyle gerilmisti.

Kardahi, 27 Ekim'de yayimlanan bir televizyon programinda, Yemen'deki tutumu nedeniyle Suudi Arabistan'a yönelik suçlayici ifadeler kullanmisti.

Özellikle Riyad yönetiminin tepkisini çeken bu ifadeler üzerine Lübnan Basbakani Necib Mikati, yazili bir açiklama yayimlamis, Kardahi'nin sözlerinin hiçbir sekilde Lübnan'in Arap ülkeleri ve özellikle Suudi Arabistan ile siyasetini yansitmadigini bildirmisti.

Buna ragmen Suudi Arabistan ve Bahreyn 29 Ekim'de, Kuveyt ve Birlesik Arap Emirlikleri 30 Ekim'de, Yemen de 2 Kasim'da Lübnan'daki büyükelçilerini geri çagirmisti.

Açiklamalari ile diplomatik krize yol açan Kardahi, 3 Aralik'ta görevinden istifa ettigini duyurmustu.

Kaynak: AA