Katar, BM Araciligiyla Afganistan'a Insani Yardim Gönderdi

Katar, Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserligi (BMMYK) araciligiyla Afganistan'in baskenti Kabil'de ihtiyaç sahibi ailelere acil yardim ulastirildigini duyurdu.

Katar Disisleri Bakanligindan konuyla ilgili yazili açiklama yayimlandi.

Açiklamada, Doha'nin destegiyle BMMYK araciligiyla Afganistan'a acil yardim ulastirildigi belirtilerek, ilerleyen günlerde ek yardimlarin da gönderilecegi ifade edildi.

Ekonomik, insani sikintilar içinde ve kis mevsiminin zorlu sartlari nedeniyle zor durumda olan acil ihtiyaç sahibi Afgan ailelere termal battaniye yardimi yapildigi aktarildi.

Bu yardimin, Katar'in kis aylarinda Kabil'e hava yoluyla ulastiracagi acil ihtiyaç malzemelerinden olusan 91 tonluk insani yardimin ilk sevkiyati oldugu kaydedildi.

- Afganistan acil yardim bekliyor

BM Insani Isler Koordinasyon Ofisinin raporuna göre, Afganistan insani yardima ihtiyaç duyan ilk 5 ülke arasinda yer aliyor.

Taliban sonrasi Afganistan'a yönelik uluslararasi yardimlar sona erdi.

Dünya Bankasi, Uluslararasi Para Fonu (IMF) ve ABD Merkez Bankasi da Afganistan'in uluslararasi fonlara erisimini kesti.

ABD, Taliban'in Kabil'e girisinden iki gün sonra 17 Agustos'ta Afganistan Merkez Bankasinin yaklasik 10 milyar dolarlik rezervini dondurdu.

Söz konusu gelismeler halihazirda çatismalar ve istikrarsizlik nedeniyle zor günler geçiren ülke ekonomisini içinden çikilmaz bir noktaya sürükledi. Afganistan genelinde issizlik, fakirlik ve açlik alarm verici seviyelere ulasti.

BM, Afganistan'da kis aylarinda nüfusun yarisindan fazlasina tekabül eden 22,8 milyon kisinin ciddi anlamda gida sikintisi yasayabilecegini öngörüyor.

Taliban yetkilileri ise Afganistan'a yönelik uluslararasi yardimlarin yeniden hayata geçirilmesini talep ediyor.

Kaynak: AA