Istanbul, Dünyanin Tasarim Merkezi Olacak

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) tarafindan gerçeklestirilen Türkiye’nin önemli tasarim etkinligi ’Design Week Türkiye 2021’ 17 Aralik’ta baslayacak.

Istanbul, Dünyanin Tasarim Merkezi Olacak


Türkiye Ihracatçilar Meclisi’nin (TIM) geleneksellestirdigi Türkiye’nin önemli tasarim etkinligi olan ’Design Week Türkiye 2021’ 17 Aralik Cuma günü baslayacak. Küresel Tasarim Siralamalari’nda Almanya, Birlesik Krallik, Hollanda, Kanada gibi ülkeleri geride birakarak skor bazinda 7’nci siraya yerlesen Türkiye’nin hedefi ilk 5’e girmek oldugu belirtiliyor.

Türkiye’nin önemli tasarim etkinligi ’Design Week Türkiye 2021’nin 5’incisi 17-18 Aralik tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Program çerçevesinde; 12 panel ve konferans, 60’tan fazla konusmaci, 20’yi askin sergi, enstalasyon ve atölye çalismalari gerçeklesecek. World Design Organization (WDO) Baskani Srini Srinivasan, WDO Yönetim Kurulu Üyesi Thomas Garvey, Mimar ve Tasarimci Alessandro Colombo, dünyaca ünlü tasarimcilar Hakan Akkaya, Asli Filinta gibi isimlerin de yer alacagi programda tasarimin önemine vurgu yapilacak.

Design Week Türkiye’nin oldukça önemli bir sorumluluk üstlendigine dikkat çeken TIM Baskani Ismail Gülle, “Meclisimizin ’Design Istanbul’ projesi çalismalari süratle devam ediyor. Design Week Türkiye’den edindigimiz tüm kazanimlari dogrudan yansittigimiz bir proje hazirladik. Proje kapsaminda; dizayn yarismalarindan dizayn sokaklarinin kurulmasina, Design Istanbul müzesinden yenilikçi çalisma alanlarinin olusturulmasina kadar genis bir perspektifte çalismalarimizi ele aldik. Projeyle Istanbul’u dünyada önemli bir tasarim destinasyonu haline getirmenin yani sira, tasarim ürünlerinin ihracatini artirarak üretici endüstrilerin ihracatini gelistirmeyi amaçliyoruz” dedi.



Bu yil Design Week Türkiye’nin çok fazla ilgi gördügünden bahseden Gülle, “Birbirinden kiymetli yerli ve yabanci isimler, sektörümüzün duayenleri bu tasarim ekosistemine destek olmak için bir araya geldi. Design Week, ihracatta katma degerimizin ve markali ihracatin artirilmasina yönelik çalismalarimiz için önemli bir yer tutuyor. Ihracatçilarimiza nicelik yerine, nitelige odaklanmasini tavsiye ediyoruz” dedi.



"Türkiye, tasarimda ilk 5’i hedefliyor"

Türkiye’nin, Küresel Tasarim Siralamalari’nda Almanya, Birlesik Krallik, Hollanda, Kanada gibi ülkeleri geride birakarak skor bazinda 7’nci siraya yerlestigi bilgisini veren Gülle, sözlerini söyle sürdürdü: “Bu oldukça önemli bir basari. Hedefimiz önümüzdeki dönemde bu basariyi daha da ileriye tasiyarak, ilk 5 ülke arasina girmek. Bu hedefe ulasmak adina, Design Week Türkiye oldukça önemli bir sorumluluk üstleniyor. Bununla beraber, Meclisimizin ’Design Istanbul’ projesi çalismalari da süratle devam ediyor. Design Week Türkiye’den edindigimiz tüm kazanimlari dogrudan yansittigimiz bir proje hazirladik. Design Istanbul projesi kapsaminda; dizayn yarismalarindan dizayn sokaklarinin kurulmasina, Design Istanbul müzesinden yenilikçi çalisma alanlarinin olusturulmasina kadar genis bir perspektifte çalismalarimizi ele aldik. Projeyle; Istanbul’u dünyada önemli bir tasarim destinasyonu haline getirmenin yani sira, tasarim ürünlerinin ihracatini artirarak üretici endüstrilerin ihracatini gelistirmeyi amaçliyoruz. Ayrica, yil boyunca dünyanin dört bir yanindan önemli tasarimcilarin katilacagi Design Ist konusmalariyla tasarim dünyasinin nabzini tutacagiz".

“Yepyeni bir ihracat stratejisine geçecegiz”

Küresel tedarik zincirinde yeni bir dönemin basladiginin ve ihracat ailesinin bu kirilmayi lehine kullanmayi basardiginin altini çizen Gülle, “Bu basariyi sürdürülebilir kilmak adina tasarimin gücüne inaniyoruz. Çünkü önümüzdeki bu süreçte rekabet, sadece fiyat odakli olmayacak. Yeni dönemde tasarim, sürdürülebilirlik ve katma deger basliklari, rekabet gücümüzü belirleyecek unsurlar olacak. Bu durum, sürdürülebilirlik ve teknoloji odakli, çevreye duyarli ve marka degeri yüksek yepyeni bir ihracat stratejisine geçmemiz gerektigini gösteriyor. TIM olarak dört bir koldan, küresel ticarette degisen tüm kosullara ihracatçilarimizi hazirlamayi sürdürüyoruz" ifadelerini kullandi.

"Ihracat, tasarimla yükselecek"

Gülle, “Artik tasarlayan, hayal eden, bu hayalleri üreten ve dünyanin dört bir kösesine ihraç eden bir Türkiye var" dedi.

Gülle, Design Week Türkiye ile bu degerli tasarim ekosistemine katki sunmayi, ülke sathinda bu kültürü daha da gelistirmeyi hedeflediklerini vurguladi. Var olanla yetinmeyen, daha da fazlasina cesaret eden tüm tasarimcilarin arkasinda olduklarina dikkat çeken Gülle, “Çünkü onlarla katma deger olusturup, onlarla kalkinacagimiza yürekten inaniyoruz. Son dönemde yükselen ihracat rakamlarimizla birlikte net bir sekilde görüyoruz ki; ‘Dis Ticaret Fazlasi Veren Türkiye’ hedefimize belki de hiç olmadigi kadar yakiniz. Bunun için sürdürülebilir ihracati ve katma degeri nasil üretecegimizi dogru sekilde tespit etmemiz gerekiyor. Günümüzde, sürdürülebilir ihracat artisinin yolu katma degerli üretimden geçiyor. Katma degerli üretimin yolu ise Ar-Ge, inovasyon, marka ve tasarimdan. Bugün, bu dört önemli unsurdan tasarimi ele aliyoruz. Inaniyoruz ki; Türkiye ihracatla, ihracat tasarimla yükselecek” diye konustu.



Dünyaca ünlü tasarimcilarin yer alacagi panellerde tasarimin önemine vurgu yapilacak

Etkinlikte açiklamalarda bulunan ünlü tasarimci Hakan Akkaya, "Design Week Türkiye’nin Türk tasarimcilara katkisi, özellikle yurtdisinda Istanbul markasinin altini nasil doldurabildigimizin ispatidir. Herkesin gezerek ve görerek Design Week’ten haberdar olmasi gerekiyor. Çünkü tasarim hayatimizin her asamasinda yer aliyor" dedi.



Ünlü tasarimci Asli Filinta söyle konustu: "Bizim öncelikle topraklarimiza ait çok kiymetli ve köklerimizden gelen hafizamiza kazinmis bir üreticiligimiz var. Bu üreticiligimizi kesfettigimizi birbirimizle paylasiyor olmak tasarim haftasi açisindan çok önemli. Bu organizasyonda katildigim iki panelim bulunuyor. Türkiye’deki tasarim gücüyle ilgili bir panelim olacak. Diger panelim ise çevre ve sürdürülebilirlik ile ilgili olacak."
Kaynak: İHA