Israil Hapishanelerinde 16 Ay Tek Kisilik Hücrede Kalan Seyh Salah, AA'ya Konustu Açiklamasi

'Esaretim sirasinda bana baski yapmak, beni asagilamak ve benden intikam almak için ayri muamele gördüm. Allah bilir ki benim yasadigimi hiçbir siyasi tutuklu yasamamistir' 'Beni sürekli tecritte tuttuklari bu baski haliyle siyasi tutuklu irademi, karakterimin bütünlügünü kaybedecegimi, hapishaneye girdigimden farkli çikacagimi ve oynadigim rolü kaybedecegimi düsündüler' 'Mescidi Aksa'yi özledim, mukaddes Kudüs'ü özledim, mescidin koruyucularinin kaynagi Kudüslüleri özledim' 'Israilli bir mahkum bana, 'Eger seni hapisten çikarabilen ben olsaydim bundan onur duyardim' dedi'

ENES CANLI - Israil'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine en üst perdeden muhalefetinden dolayi "Aksa Muhafizi" olarak taninan Seyh Raid Salah, Israil'in, "iradesini kirmak için" 16 ay boyunca kendisini tek kisilik hücrede "özel uygulamaya" tabi tuttugunu söyledi.

Israil'in 2015 yilinda yasakladigi 1948 Filistin Islami Hareketi'nin eski lideri Raid Salah, Kuran-i Kerim'den ayetler de içeren bir konusmasi nedeniyle aralarinda "terör örgütüne destek" iddiasinin da bulundugu "4 ayri suçlamayla" hapis cezasina çarptirildi. Salah, 16 Agustos 2020'den itibaren tek kisilik hücrede tutuldugu 16 aylik hapis cezasini pazartesi günü tamamladi.

Filistinlilerin hapishaneden çiktigi an tekbir ve sloganlarla yalniz birakmadigi Salah, beldesi Ummu'l Fahm'a geldiginde de binlerce kisi tarafindan marslar, havai fisekler, tekbir ve sloganlarla festival coskusuyla karsilandi.

Seyh Raid Salah, Filistin'in dört bir yanindan gelen misafirlerini agirladigi Ummu'l Fahm beldesindeki sosyal tesiste, AA ekibinin sorularini yanitladi.

- "Benim yasadigimi hiçbir siyasi tutuklu yasamamistir"

Israil hapishanelerinde tek kisilik hücrede yaklasik 1,5 yilda yasadiklarini anlatan 63 yasindaki Salah, "Esaretim sirasinda bana baski yapmak, beni asagilamak ve benden intikam almak için ayri muamele gördüm. Allah bilir ki benim yasadigimi hiçbir siyasi tutuklu yasamamistir." dedi.

Salah, normalde siyasi bir mahkumun hapse girdiginde diger siyasi mahkumlarla bir kogusa yerlestirilecegine ancak burada sorun çikarmasi halinde tek kisilik hücre cezasi verilecegine isaret ederek, "Bunun aksine, ben hapishaneye girdigim ilk andan itibaren tek kisilik hücre cezasina mahkum edildim." ifadesini kullandi.

- Tecridin kaldirilmasi talebi sürekli reddedildi

Hücre cezasinin kaldirilmasi için avukatlariyla basvuruda bulundugunu paylasan Salah, Israil mahkemelerinin her türlü teklifini reddettigini vurguladi.

Mahkemeden bes siyasi mahkumla bir arada tutulmayi talep ettigini fakat bunun reddedilmesi üzerine tek bir siyasi mahkumla kalmayi teklif ettiklerini aktaran Salah, bunun da karsiliksiz kaldigini, son olarak agir ceza mahkumu bir kisiyle kalmayi istedigini ancak mahkemenin bu teklifi de geri çevirdigini kaydetti.

Israil yargisi ve ceza makamlarinin amacini bildigini ifade eden Salah, sunlari söyledi:

"Bu tek kisilik hücre mahkumiyetinin azabiyla bana baski kurmaya ve beni asagilamaya çalistilar. Tüm bu mahkumiyeti bana yillar gibi yasatmaya çalistilar. Beni sürekli tecritte tuttuklari bu baski haliyle siyasi tutuklu irademi, karakterimin bütünlügünü kaybedecegimi, hapishaneye girdigimden farkli çikacagimi ve oynadigim rolü kaybedecegimi düsündüler. Bu tüm haliyle berbat bir plandi. Allah'a hamdolsun, hapishaneye girdigim gibi çiktim."

- Esitlik ve adalet çagrisi

Seyh Raid Salah, hapishaneden sonra sürdürecegi aktivist hayatinda, yasadigi Ummu'l Fahm beldesinden baslayarak, "1948 Filistinli Araplari, tüm Filistin cografyasi, Islam alemi ve insanlik" için çalisacagini belirtti.

Baski, adaletsizlik, tiranlik ve cahiliye dönemi kibrinin dolastigi halkalarda esitlik ve adalete katki yapmak için çaba gösterecegini vurgulayan Salah, "Bizim mesajimiz yanlis anlasilamaz, müphem degil. Bu, Kur'an-i Kerim'in mesaji ve bunun arkasinda yürüyoruz: 'Bizler seni alemlere rahmet olarak gönderdik'. Bu dünya, baski ve adaletsizlikle dolu. Bizim görevimiz, adaletsizlik, baski, sömürü, isgal gibi tüm çirkin esanlamli kötülüklere karsi esitlik, adalet, dünya barisina davet etmek." dedi.

Son hapishane tecrübesinin kendisine çok sey ögrettigini dile getiren Salah, "Kur'an-i Kerim'in siyasal okumasi", "Eski Ahit'in siyasal okumasi", "Yeni Ahit'in siyasal okumasi" gibi kitaplarin yani sira "Hazreti Peygamber Bahari" isimli bir siir kitabi olmak üzere 11 ayri kitap kaleme aldigi bilgisini paylasti.

- "Mescid-i Aksa'yi özledim, mukaddes Kudüs'ü özledim"

Israil'in Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamalarina en üst perdeden karsi çiktigi için "Aksa Muhafizi" diye anilan Raid Salah, geçmiste de konusmalari nedeniyle birçok kez hapis yatti ve liderligini yaptigi 1948 Filistin Islami Hareketi, 2015'te "Israil'e karsi kiskirtici eylemlerde bulundugu" suçlamasiyla yasaklandi.

Salah, "Mescid-i Aksa'yi özledim, mukaddes Kudüs'ü özledim, mescidin koruyucularinin kaynagi Kudüslüleri özledim. Basimizi yükselten bu mübarek mekani ziyaret etmeyi istiyorum. Insallah, bu kutsal mekan kalacak ve onu degistirmek isteyenler kaybedecekler." ifadelerini kullandi.

Arap dünyasi ve Islam alemine, kardeslik mesajiyla seslenen Salah, insanlarin "bir taragin disleri gibi esit" oldugunu belirterek, "Bizler hepimiz kardesiz. Türk kardesim, Arap kardesim gibi ve bunlar dünyanin herhangi bir yerindeki kardesim gibi. Bizler aci çeken insanliga karsi iyilik yapmakta birbirimizle yarisan inançlilariz." diye konustu.

- Israilli mahkumla diyalogu

Hapishanede tecrit altinda oldugu dönemde diger mahkumlarla çok kisa konusma imkani bulabildigini aktaran Seyh Salah, Israilli bir mahkumla unutamadigi bir anisini söyle anlatti:

"Bazi durumlarda benim hakkimin yendigini anlattim. Dini gerekçelerle burada tutuldugumu, benim Müslüman oldugumu, Kur'an okudugumu, Hazreti Peygamber'e tabi oldugumu, bundan gurur duydugumu anlattim. Onlara benimle ilgili bu gerçegi inkar edilemez biçimde kanitladim. Bazilari da bundan etkilendi. Israilli bir mahkum bana, 'Eger seni hapisten çikarabilen ben olsaydim bundan onur duyardim' dedi."
Kaynak: AA