Ingiltere'de Yillik Enflasyon, Yüzde 5,1 Ile 2011'Den Beri En Yüksek Seviyesinde

BERLIN – Ingiltere’de ekim ayinda yüzde 4,2 olan yillik enflasyon, petrol ve giyim fiyatlarinda keskin artisinin etkisiyle kasimda yüzde 5,1'e yükseldi.

Ingiliz Ulusal Istatistik Ofisi (ONS), fiyat artislarina iliskin kasim ayi verilerini açikladi.

Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), kasimda önceki yilin ayni ayina göre yüzde 5,1 yükselerek Eylül 2011’den beri en yüksek seviyesine çikti. Eylülde yillik artisi yüzde 4,2 olan TÜFE'ye iliskin piyasa beklentisi ekimde yüzde 4,7 yükselmesi yönündeydi.

ONS, basta petrol ve giyim ürünleri olmak üzere çesitli tüketim mallari ve hizmetlerinden gelen fiyat baskisinin enflasyondaki artisa katkida bulundugunu belirtti.

Enflasyonun yüksek enerji fiyatlari ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili tedarik darbogazlari nedeniyle bu yil küresel olarak yükselmesi dikkati çekerken, Ingiltere’de Brexit sonrasi ticaret ve kalifiye isçi ihtiyaci için göç sorunlari da enflasyona katkida bulunuyor.

Yillik enflasyonun yüzde 5’in üzerine çikmasi, Ingiltere Merkez Bankasi’nin (BoE) yükselen enflasyonu frenlemek için politika faizini artirabilecegine iliskin beklentileri de artirdi.

Ekonomistlerin çogunlugu ise yüksek enflasyona ragmen hizla artan Omicron varyanti vakalarinin ekonomik büyüme üzerindeki potansiyel etkisi nedeniyle BoE'nin yarinki toplantida faizleri degistirmeyecegini tahmin ediyor.

Kaynak: AA