'Desing Week Türkiye' 17-18 Aralik'ta Istanbul'da Gerçeklestirilecek

TIM Baskani Ismail Gülle: “Ihracat ailemiz, tedarik zincirindeki kirilmayi lehine kullanmayi basardi. Bu basariyi sürdürülebilir kilmak adina, tasarimin gücüne inaniyoruz. Çünkü önümüzdeki süreçte rekabet, sadece fiyat odakli olmayacak. Yeni dönemde, ‘Tasarim’, ‘Sürdürülebilirlik’ ve ‘Katma Deger’ basliklari, rekabet gücümüzü belirleyecek unsurlar olacak” “(Ihracat hedefi) 2026’da 300 milyar dolar demistik ama görünen o ki 2025’e çekecegiz. Insallah 300 milyar dolari 2025’te gerçeklestirecegiz” “Artik tasarlayan, hayal eden, bu hayalleri üreten ve dünyanin dört bir kösesine ihraç eden bir Türkiye var. Design Week Türkiye ile bu degerli tasarim ekosistemine katki sunmayi, ülkemiz sathinda bu kültürü daha da gelistirmeyi hedefliyoruz”

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Ismail Gülle, ihracat ailesinin, küresel tedarik zincirindeki kirilmayi lehine kullanmayi basardigini belirterek, “Bu basariyi sürdürülebilir kilmak adina, tasarimin gücüne inaniyoruz. Çünkü önümüzdeki süreçte rekabet, sadece fiyat odakli olmayacak. Yeni dönemde, ‘Tasarim’, ‘Sürdürülebilirlik’ ve ‘Katma Deger’ basliklari, rekabet gücümüzü belirleyecek unsurlar olacak.” dedi.

Ticaret Bakanligi ve TIM’in koordinasyonuyla 17-18 Aralik’ta Istanbul’daki Haliç Kongre Merkezi’nde gerçeklestirilecek "Desing Week Türkiye (Türkiye Tasarim Haftasi)" tanitildi.

Tanitim toplantisinda konusan TIM Baskani Gülle, bu yil Design Week Türkiye’ye ilginin yogun oldugunu belirterek, projeye hazirlanirken kendilerinin de oldukça heyecanli olduklarini kaydetti.

Yerli ve yabanci sektörün duayenlerinin bu tasarim ekosistemine destek olmak için bir araya geldigini ifade eden Gülle, sözlerini söyle sürdürdü:

“Ihracatta katma degerimizin ve markali ihracatin artirilmasina yönelik çalismalarimiza hiz kesmeden devam ediyoruz. Bu kapsamda, salgin döneminde daha da çok önem kazanan tasarim, markalasma gibi konulari öne çikariyor, ihracatçilarimizin nicelik yerine, nitelige odaklanmasini tavsiye ediyoruz. Ülkemiz, Küresel Tasarim siralamalarinda Almanya, Birlesik Krallik, Kanada gibi ülkeleri geride birakarak skor bazinda 7. siraya yerlesti. Bu oldukça önemli bir basari. Hedefimiz önümüzdeki dönemde bu basariyi daha da ileriye tasiyarak, ilk 5 ülke arasina girmek. Bu hedefe ulasmak adina Design Week Türkiye oldukça önemli bir sorumluluk üstleniyor.”

- "Design Istanbul projesi süratle devam ediyor"

Gülle, TIM’in "Design Istanbul" projesi çalismalarinin da süratle devam ettigini aktararak, Design Week Türkiye’den edindikleri tüm kazanimlari, dogrudan yansittiklari bir proje hazirladiklarini anlatti.

Design Istanbul projesi kapsaminda, dizayn yarismalarindan dizayn sokaklarinin kurulmasina, Design Istanbul müzesinden yenilikçi çalisma alanlarinin olusturulmasina kadar genis bir perspektifte çalismalari ele aldiklarini belirten Gülle, “Projeyle Istanbul'u dünyada önemli bir tasarim destinasyonu haline getirmenin yani sira tasarim ürünlerinin ihracatini artirarak yaratici endüstrilerin ihracatini gelistirmeyi arzuluyoruz.” dedi.

Gülle, yil boyunca dünyanin dört bir yanindan önemli tasarimcilarin katilacagi Design Ist konusmalariyla tasarim dünyasinin nabzini tutacaklarini ifade etti.

Küresel tedarik zincirinde yeni bir dönemin basladigina isaret eden Gülle, “Ihracat ailemiz, tedarik zincirindeki bu kirilmayi lehine kullanmayi basardi. Bu basariyi sürdürülebilir kilmak adina, tasarimin gücüne inaniyoruz. Çünkü önümüzdeki bu süreçte rekabet, sadece fiyat odakli olmayacak. Yeni dönemde, ‘Tasarim’, ‘Sürdürülebilirlik’ ve ‘Katma Deger’ basliklari, rekabet gücümüzü belirleyecek unsurlar olacak.” diye konustu.

- “Tasarlayan, hayal eden, bu hayalleri üreten ve dünyanin dört bir kösesine ihraç eden bir Türkiye var”

Ismail Gülle, herhangi bir ürünün ham maddesi kaliteli olursa, insan sagligina uygun tasarlanirsa, kullanim rahatligi saglarsa, çevreye duyarli malzemeden üretilirse, bunlarin üstüne bir de marka degeri konulursa ürünün tercih edilebilirliginin de o ölçüde artacagini vurguladi.

Tasarimin sadece teknik bir mesele olmadigini, ayni zamanda güvenlik, konfor, saglik, kolaylik, sadelik, dogru iletisim, dogru ifade ve yüksek degerler içeren bir faaliyet olduguna dikkati çeken Gülle, sunlari kaydetti:

“Bu durum, sürdürülebilirlik ve teknoloji odakli, çevreye duyarli ve marka degeri yüksek yepyeni bir ihracat stratejisine geçmemiz gerektigini ortaya koyuyor. Türkiye Ihracatçilar Meclisi olarak dört bir koldan, küresel ticarette degisen tüm kosullara ihracatçilarimizi hazirlamayi sürdürüyoruz. Artik tasarlayan, hayal eden, bu hayalleri üreten ve dünyanin dört bir kösesine ihraç eden bir Türkiye var. Design Week Türkiye ile bu degerli tasarim ekosistemine katki sunmayi, ülkemiz sathinda bu kültürü daha da gelistirmeyi hedefliyoruz. Bizler, var olanla yetinmeyen, daha da fazlasina cesaret eden tüm tasarimcilarimizin arkasindayiz. Çünkü onlarla katma deger yaratip, onlarla kalkinacagimiza yürekten inaniyoruz.”

- “Türkiye ihracatla, ihracat tasarimla yükselecek”

TIM Baskani Gülle, son dönemde yükselen ihracat rakamlariyla birlikte “Dis Ticaret Fazlasi Veren Türkiye” hedefine belki de hiç olmadigi kadar yakin olduklarini belirterek, “Bunun için sürdürülebilir ihracati ve katma degeri nasil yaratacagimizi dogru sekilde tespit etmemiz gerekiyor. Günümüzde, sürdürülebilir ihracat artisinin yolu katma degerli üretimden geçiyor. Katma degerli üretimin yolu ise Ar-Ge, inovasyon, marka ve tasarimdan.” diye konustu.

Türkiye Ihracatçilar Meclisi olarak Türkiye’nin ihracatla, ihracatin tasarimla yükselecegini anlatan Gülle, sözlerini söyle sürdürdü:

“Türkiye’de tasarim denildiginde ilk akla gelen etkinlik olan Design Week Türkiye’de bu sene sizleri yine dolu dolu bir program bekliyor. Programimiz çerçevesinde, 12 panel ve konferans, 60'tan fazla konusmaci, 20’yi askin sergi, enstalasyon ve atölye çalismalarini degerli katilimcilarimizla bulusturacagiz. Bu yil keynote konusmacilarimiz arasinda yine dikkati çeken isimler var. World Design Organization (WDO) Baskani Srini Srinivasan, WDO Yönetim Kurulu Üyesi Thomas Garvey, mimar ve tasarimci Alessandro Colombo, dünyaca ünlü tasarimcilarimiz Hakan Akkaya, Asli Filinta ve tasarim camiasinin pek çok duayeni bizlerle olacak.”

Gülle, paneller arasinda ise özellikle “Ar-Ge ve Teknolojide Endüstriyel Tasarim” panelinde katma degerli ihracatla ilgili önemli konular islenecegini, “Tasarimda Çevre ve Sürdürülebilirlik” panelinde bugün iklim kriziyle mücadele eden dünyada farkindaligi artiracak insanin dogayla uyumunda tasarimin etkisi gibi konularin ele alinacagini söyledi.

- “Istanbul’u tasarimin baskenti haline getirmek istiyoruz”

Ismail Gülle, tasarimin sadece ürünlerde degil, kurumsallik ve markalasma anlaminda da çok önemli olduguna dikkati çekerek, “Markalasmada Tasarimin Izleri’ ve ‘Stratejik Tasarimin Kurumsal Dünyadaki Yeri’ panellerinde tasarimi bu boyutuyla degerlendirecegiz. Tasarim, kullandigimiz ürünlerin yani sira yasadigimiz alanlarin da belirleyicisi oluyor. Bu nedenle tasarim haftasinda sehir planlamasina ve mimarliga da özel bir yer ayirmak gerekir. ‘Kentlerde Mimari Tasarimin Izleri’ paneli iste bu ihtiyaca cevap verecek.” diye konustu.

Diger panellerde oldugu gibi birbirinden degerli konuklarla “Türkiye’den Dünyaya Moda Tasarimi” panelinde modada tasarimin nabzinin tutulacagini anlatan Gülle, sözlerini söyle sürdürdü:

“Tasarimin Dünyadaki Gücü ve Etkileri’ panelinde ise genis bir perspektiften tasarim ele alinacak. Hizmet ihracatina ve Made in Türkiye markasina son dönemlerde ciddi katkilar yapan oyun sektörü de bu sene tasarim haftamizda yerini alacak. ‘Oyun Kurucular’ panelinde sanal dünyanin ticarilesebilmesi için en önemli gerçek olan tasarimi dinleyecegiz. Ayrica programimiz Design Türkiye Ödül Töreni ve Ihracatçi Birlikleri Ödül Töreni’ne ev sahipligi yapacak.”

“Istanbul’u tasarimin baskenti haline getirmek istiyoruz” diyen Gülle, bu ekosisteme destek olan herkese tesekkürlerini iletti.

- “(Ihracat hedefi) 300 milyar dolari 2025’te gerçeklestirecegiz”

TIM Baskani Gülle, ihracat birim kilogram degerine iliskin soru üzerine, bazi sektörlerde ciddi artislar oldugunu belirterek, “Yilda 170 milyon ton ihracat gerçeklestiriyoruz. Bunun içerisine ne kadar katki koyarsak, ihracatin birim kilogram degerini 2 dolara çikardigimizda çok daha farkli bir tablo ile karsilasacagimizi hepimiz biliyoruz.” diye konustu.

2026’da 300 milyar dolar ihracat hedefini animsatan Gülle, “Görünen o ki 2025’e çekecegiz. Insallah 300 milyar dolari 2025’te gerçeklestirecegiz.” dedi.

World Design Organization (WDO) Baskani Srini Srinivasan ise, “Tasarimcilar, sektörlerinin gelismesini istiyorlarsa sürdürülebilirligin önemli bir öge oldugunu unutmasinlar.” degerlendirmesinde bulundu.

TIM Marka Konseyi Baskani Süleyman Orakçioglu da markali ihracatta kilogram basina ihracatin nasil artirilacagina yönelik çalistiklarini belirterek, herkesi Design Week Türkiye’ye davet etti.
Kaynak: AA