Bakan Soylu, Türkiye Belediye Baskanlari Birligi Genel Kurulu'nda Konustu Açiklamasi

'Dünyadaki göç meselesini sadece Türkiye ile Yunanistan siniri veya Türkiye ile Iran siniri arasina sikistirmak acizliktir. Bati, bu meseleden kurtulmak için bunu yapmaktadir' 'Istanbul'un huzuru Moskova'dan baslar. 21. yüzyilin yeni paradigmasi budur. Moskova'nin huzuru Berlin'den, Bagdat'tan, Sam'dan baslar. Berlin'in huzuru Tahran'dan baslar. Eger 21. yüzyil kendi güvenlik meselesini böyle okuyamazsa bugün kaldigimiz gibi Bati'nin acizligiyle karsi karsiya kaliriz'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, "Dünyadaki göç meselesini sadece Türkiye ile Yunanistan siniri veya Türkiye ile Iran siniri arasina sikistirmak acizliktir. Bati, bu meseleden kurtulmak için bunu yapmaktadir." dedi.

Soylu, Türkiye Belediyeler Birliginde düzenlenen Türkiye Belediye Baskanlari Birligi Genel Kurulu'ndaki konusmasinda, dünyanin Kovid-19 salginiyla afetlerle mücadele ettigini, ayrica bir göç krizinin yasandigini dile getirdi.

Terör örgütlerinin Irak ve Suriye'deki devlet otoritesini ortadan kaldirdigina isaret eden Soylu, yillarca Iran'a ambargo uygulandigini belirtti.

Soylu, Türkiye'nin terör ve göç konusunda verdigi mücadeleye isaret ederek bu konuda büyük gayret sarf edildigini söyledi.

Paris'in cadde ve sokaklarinin, kitlesel hareketleri kolaylikla bastirmak için planlandigini aktaran Soylu, "Sari yelekliler eyleminde islerine yaradi mi bilmem ama bir insan ve toplum prototipi belirlendi, buna göre de bir sehir çizildi." diye konustu.

- "Gaddar insan üretti"

Farabi'nin insan ve sehir arasindaki iliskiyi "Erdemli sehirlerin, erdemli insanlar olusturacagi" seklinde tarif ettigine deginen Soylu, söyle devam etti:

"Bir tarafta caddenin iki tarafi toplarla ve askerlerle kapatilarak halk hareketleri bastirilsin diye tasarlanmis Paris, diger yanda erdemli insan arayisinda olan medeniyet ve onun sehirleri. Bati'nin sehirleri zengin insanlar, lüks bir yasam üretti ama batinin sehirleri göçmenleri karda kista sinir kapisinda bekleten, Ege'de göçmen botlarini ölüme iten, hatta kursunlayarak batiran, kendi sinirlarinda bütün ülkeyi harekete geçiren bir endiseyle kavrulan gaddar insan üretti."

Bazi belediyelere yapilan görevlendirmeleri hatirlatan Soylu, kadim sehirlerin, kadim medeniyet birikiminin üstündeki örtüyü kaldirmaya çalistiklarini vurguladi.

Süleyman Soylu, etrafindaki cografyaya elini uzatan Türkiye'nin, magdur ve mazlum millete en çok yardimda bulunan birinci ülke oldugunu bildirdi. Türk milletinin, Bati'nin sömürgeci model tarzini ortaya koyan bir millet olmadigina dikkati çeken Soylu, Azez'de ve Cerablus'ta sanayi sitelerinin kuruldugunu, Idlib'de çadirlara siginanlara el uzatildigini belirtti.

Türkiye'nin ne yaptigini ne adim attigini bildigini ifade eden Soylu, Türkiye'nin kendisinden daha fazla zenginlere sorumlulugun nasil yerine getirildigini gösterdigini aktardi.

Rakka'daki DEAS'lilarin Afganistan'in bir bölgesine gönderildigini dile getiren Soylu, "Kimse Amerika'nin Afganistan'dan çekilmesinin tesadüfi bir is oldugunu düsünmesin, bunu PKK/PYD iliskisiyle orada yaptigiyla DEAS'lilari oraya transfer etmesiyle birlikte gerçeklestirilen bir is baglamindan çikarmasin." ifadelerini kullandi.

Büyük bir projeyle karsi karsiya kalindiginin, Türkiye'nin bugüne kadar yakayi ele vermediginin altini çizen Soylu, "Istanbul'un huzuru Moskova'dan baslar. 21. yüzyilin yeni paradigmasi budur. Moskova'nin huzuru Berlin'den, Bagdat'tan, Sam'dan baslar. Berlin'in huzuru Tahran'dan baslar. Eger 21. yüzyil kendi güvenlik meselesini böyle okuyamazsa bugün kaldigimiz gibi Bati'nin acizligiyle karsi karsiya kaliriz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Göç meselesi Türkiye'nin sinirlarinda çözülmez"

Soylu, dünyada küresel problemler bulundugunu, küresel çati örgütlerin bu problemlere yönelik herhangi bir rehberlik yapabilme kabiliyetine, kapasitesine, iradesine sahip olmadigini, ülkelerin kendi yerel çözümleriyle karsi karsiya birakildigini anlatti. Içisleri Bakani Soylu, sunlari kaydetti:

"Dünyadaki göç meselesini sadece Türkiye ile Yunanistan siniri veya Türkiye ile Iran siniri arasina sikistirmak acizliktir. Bati, bu meseleden kurtulmak için bunu yapmaktadir. Hiçbir çözüm önerisi söz konusu degildir. Göç meselesi Afganistan'da, Suriye'de, kuzey Halep'te, Pakistan'da, Banglades'te, Arakan'da çözülür. Göç meselesi Orta Asya'da çözülür. Göç meselesi Türkiye'nin sinirlarinda çözülmez. Eger Türkiye'nin sinirlarinda bunu çözmeye çalisan varsa, Bati bunu yapmaya çalisiyor, bunu bizim üzerimize yüklemeye çalisiyor. Bu 'mis' gibi davranmaktir."

Cuma günü Macaristan'a gidecegini bildiren Soylu, Türk polisinin Macaristan sinirlarinda görev yapmasina iliskin anlasmanin imzalanacagini belirtti. Türkiye'de yapilanlari anlatan Soylu, Türkiye'nin büyük devrimlere imza attigini aktardi.

Cografyanin, birçok ülkenin Türkiye'ye güvendigini, inandigini ifade eden Soylu, Türkiye'nin eski Türkiye olmadigini sözlerine ekledi.

Cumhurbaskanligi Yerel Yönetim Politikalari Kurulu Baskan Vekili Sükrü Karatepe ise yerel yönetimlerin demokrasinin mektebi kabul edildigini söyledi. Karatepe, Türkiye'deki belediyelerin salgin döneminde dünyanin en iyi belediyeleri arasinda yer aldigini belirtti.

Türkiye Belediye Baskanlari Birligi Genel Baskani Hüseyin Erer, birligin 7 Ocak 2012'de kuruldugunu söyledi. Birlikte, 1835 üye bulundugunu hatirlatan Erer, 50 ilde temsilcilikler olusturuldugunu dile getirdi. Görevi sonra eren ve emekli olan belediye baskanlarinin özlük haklarinin iyilestirilmesini talep eden Erer, belediye baskanlarinin yasadigi sorunlari aktardi.
Kaynak: AA