Bakan Çavusoglu, BAE Temaslari Sonrasi Açiklamalarda Bulundu Açiklamasi (2)

'Özellikle Katar ve 4 ülkeyle yasanan sikintinin asilmasi ve iliskilerin normallesmeye baslamasinin tüm bölgeye etkisi oldugunu görüyoruz. Bu yumusamanin, bizim bölgeyle ilisiklerimize de olumlu etkisi oldu' '(Ermenistan'la karsilikli uçuslar) Bunlari Ulastirma Bakanligimiz ve Sivil Havacilik Genel Müdürlügümüz degerlendiriyor. Prensip olarak olumlu bakiyoruz'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Türk ve Ermenistan hava yolu sirketlerinin Istanbul-Erivan arasi uçuslar için basvuru yaptigini belirterek, "Bunlari Ulastirma Bakanligimiz ve Sivil Havacilik Genel Müdürlügümüz degerlendiriyor. Prensip olarak olumlu bakiyoruz." dedi.

Çavusoglu, Birlesik Arap Emirlikleri’nde (BAE) gerçeklestirdigi temaslarin ardindan gazetecilere açiklamada bulundu.

Türkiye ile BAE arasindaki iliskilerin son yillarda istenen düzeyde olmadigini belirten Çavusoglu, ancak son dönemde iliskileri normallestirme yönünde bir irade ortaya konuldugunu söyledi.

Çavusoglu, Abu Dabi Veliaht Prensi Seyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan’in Ankara ziyaretinin de son derece basarili geçtigini aktararak, BAE ziyareti kapsaminda görüstügü Türk is insanlarinin iliskilerin soguk oldugu dönemde dahi kisitlamalara maruz kalmadigini dile getirdi.

BAE ziyareti kapsaminda Dubai Emiri ve BAE Basbakani Seyh Muhammed bin Rasid Al Maktum’la da Dubai’de görüsmesinin ardindan Abu Dabi’ye geldigini söyleyen Çavusoglu, "Son derece verimli bir görüsme oldu. Ekonomik is birligimiz ve iliskilerimizle ilgili konulari özellikle yatirim, ticaret ve diger konulari ele aldik. Önümüzdeki süreçte imzalayacagimiz anlasmalar var, kara yolu tasimaciligiyla ilgili, kapsamli ticaret anlasmasi gibi konulari ele aldik." ifadesini kullandi.

BAE Disisleri Bakani Abdullah bin Zayit Al Nahyan ile de bir araya geldigine deginen Çavusoglu, iki ülke Disisleri Bakanliklarinda diplomasi akademileri bulundugunu ve is birligi anlasmasi yapildigini hatirlatti.

Çavusoglu, Veliaht Prens bin Zayit’le yapilan görüsmede, ikili iliskiler yaninda bölgesel konularin da ele alindigini aktararak, görüsülen bölgesel konular arasinda Libya ve Iran’in nükleer anlasmaya dönmesi gibi konularin yer aldigini vurguladi.

Disisleri Bakani Çavusoglu, "Özellikle Katar ve 4 ülkeyle yasanan sikintinin asilmasi ve iliskilerin normallesmeye baslamasinin tüm bölgeye etkisi oldugunu görüyoruz. Bu yumusamanin, bizim bölgeyle ilisiklerimize de olumlu etkisi oldu. Bunu devam ettirmek istiyoruz." diye konustu.

Dubai’deki Expo 2020’yi ve burada kurulan Türk pavilyonunu da ziyaret ettigini belirten Çavusoglu, müzakere edilen bazi anlasma taslaklarindan tamamlananlarin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in BAE ziyaretinde imzalanmasini istediginin altini çizdi.

- Istanbul-Erivan arasi uçuslar

Çavusoglu, Ermenistan’la iliskilerin normallesmesine yönelik girisimlere iliskin de açiklamada bulundu.

Türkiye ve Azerbaycan’in Karabag Zaferi'nden sonra sürekli olarak pozitif mesajlar verdigini belirten Çavusoglu, "Özellikle Azerbaycan’in, Ermenistan’a kapsamli bir baris anlasmasi imzalama teklifi son derece anlamlidir, bu, Azerbaycan’la bizim niyetimizi ve bakis açimizi da gösteriyor." dedi.

Çavusoglu, Türkiye’nin bölgede baris, istikrar, ekonomik kalkinma ve ortak hayata geçirilecek projeler görmek istedigine isaret ederek, karsilikli uçuslara iliskin gelismeleri de anlatti.

Türkiye ve Ermenistan’dan hava yolu sirketlerinin Istanbul-Erivan arasi uçuslar için basvuruda bulundugunu söyleyen Çavusoglu, “Bunlari Ulastirma Bakanligimiz ve Sivil Havacilik Genel Müdürlügümüz degerlendiriyor. Prensip olarak olumlu bakiyoruz. Hangileri uçabilecek, onlar önümüzdeki günlerde açiklanir." ifadesini kullandi.

Çavusoglu, Ermenistan’in bölgenin barisi ve huzuru konusunda olumlu adimlar atmasi ümidini dile getirerek, "Bizim niyetimiz halis, samimiyiz. Azerbaycan’in da tek gayesi vardi, isgal edilmis topraklarini geri almak. Sonuç olarak Azerbaycan, baris anlasmasi teklif ettigine göre Azerbaycan da iyi niyetli." degerlendirmesinde bulundu.

(Bitti)
Kaynak: AA