Avrupa'nin Ödül Avcisi Troya Müzesi Kisa Tanitim Videosuyla Da Ipi Gögüsledi

'2020 Avrupa Yilin Müzesi Özel Takdir Ödülü' ile '2020/2021 Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü'ne layik görülen Troya Müzesi, Avrupa Müze Akademisi is birliginde gerçeklestirilen kisa tanitim videosu yarismasinda da ödül kazandi Müze müdürü Ridvan Gölcük: 'Museums in Short yarismasinda Troya Müzesi kisa videosu 'Special Mention' ödülünü aldi. ‘Museums in Short’ 2012 yilinda ilk defa lansmanini yapmisti. Avrupa Müze Akademisi is birligiyle bu yil 8’inci kez düzenlendi. Türkiye’ye bu ödül ilk kez geldi'

BURAK AKAY - Çanakkale'nin merkeze bagli Tevfikiye köyünde bulunan ve Avrupa'dan iki yil üst üste prestijli ödüller alan Troya Müzesi, Avrupa Müze Akademisi is birliginde bu yil 8'incisi düzenlenen kisa tanitim videosu yarismasinda da Türkiye'ye ilk ödülünü kazandirdi.

Müze, Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafindan 1998'de Dünya Kültür Mirasi Listesi'ne dahil edilen 5 bin 500 yillik geçmise sahip Troya Antik Kenti'nin girisinde yer aliyor.

Kültür ve Turizm Bakanliginca yarismayla belirlenen proje kapsaminda yapimina 2014'te baslanan ve 2018'in ekim ayinda ziyarete açilan 90 bin metrekare büyüklüge sahip 3 katli Troya Müzesi, ziyaretçilerini Antik Çag'da yasamis ozan Homeros'un Troya Savasi'ni anlattigi "Ilyada Destani"nin 6 dilde hazirlanan beyitleri ile karsiliyor. Müzede bölgedeki kazilardan çikan eser ve buluntular da sergileniyor.

Teshir, depolama, idari birimler, sosyal donati mahalleleri ile açik teshir, peyzaj ve ziyaret alanlarindan olusan müzede ziyaretçiler, her teshir katina rampadan çikarak ulasabiliyor.

Ziyaretçiler müzeyi gezerken "Troas Bölgesi Arkeolojisi", "Troya'nin Tunç Çagi", "Ilyada Destani ve Troya Savasi", "Antik Dönem'de Troas ve Ilion", "Dogu Roma ve Osmanli Dönemi", "Arkeoloji Tarihçesi", "Troya'nin Izleri" basliklarindan olusan hikayeleri takip ediyor.

"2020 Avrupa Yilin Müzesi Özel Takdir Ödülü"nün ardindan "2020/2021 Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü"nün sahibi olan Troya Müzesi, Avrupa'daki en prestijli ödülleri alan ilk Türk müzesi oldu. Müze, "8. Museums in Short" yarismasinda ise Türkiye'den ilk kez "Special Mention" ödülüne layik görüldü.

- "15 ülkeden 32 müze hazirladiklari videolarla katildi"

Troya Müzesi Müdürü Ridvan Gölcük, AA muhabirine, ödül aldiklari son yarismanin 2012'den bu yana düzenlendigini söyledi.

Türkiye'ye ve müzeye bu sene önemli ödüller kazandirdiklarini belirten Gölcük, su bilgileri paylasti:

"Museums in Short yarismasinda Troya Müzesi kisa videosu 'Special Mention' ödülünü aldi. ‘Museums in Short’ 2012 yilinda ilk defa lansmanini yapmisti. Avrupa Müze Akademisi is birligiyle bu yil 8’inci kez düzenlendi. Türkiye’ye bu ödül ilk kez geldi. Bu yil toplamda 15 ülkeden 32 müze hazirladiklari videolarla katildi. Biz de Emre Dörter’in hazirladigi ‘Museums Troy’ videosuyla yarismaya katildik. Yarismada sadece bir kategoride halk oylamasi da vardi. Sag olsun müze dostlarimiz da o halk oylamasina yogun katilim gösterdiler. Halk oylamasinda Troya Müzesi videosu birinci olamadi fakat daha kiymetli bir sey oldu, jüri ödüllerinde ‘Special Mention’ ödülünü aldi."

Gölcük, önemli ödüllere sahip olmanin, marka degeri ve taninirlik bakimindan da önemli oldugunu vurguladi.

Müzenin iki yilda layik görüldügü ödüllerle, milyonlarca liraya tanitamayacaklari, reklam yapamayacaklari bir hikayeyi dünyaya duyurduklarini dile getiren Gölcük, "Bu ‘Museums in Short’ yarismasi içerisinde toplam 4 müze ödül aldi. Onlarin arasindan bizimle beraber ‘Special Mention’ ödülünü alan Belçika’dan bir müze vardi. Yunanistan’dan, Polonya’dan bir müze ve Troya Müzesi son derece övgü dolu sözlerle bu ödülü aldi." dedi.

Ridvan Gölcük, videonun yapimcisi Emre Dörter'e tesekkür etti.

Müzenin Türkiye için ciddi bir marka haline gelmeye basladigina dikkati çeken Gölcük, söyle konustu:

"Çita her yükseldiginde stres oranimiz daha da artiyor ve daha iyi hazirlanmak konusunda bir dürtümüz olusuyor. Önümüzdeki yil insallah içinde bulundugumuz durumdan çok daha kuvvetli geçecek diye inaniyorum. Kisaca özetlemek gerekirse, önümüzdeki yil Çanakkale’de müzeciligin kurumsal tarihine odaklanacagiz. Çanakkale müzeciliginin kurulusuyla ilgili çok özel belgeler paylasacagiz. Yeni birkaç sergi olacak. Uluslararasi çapta sempozyum, söylesiler olacak. Bir de çok önemli prestij kitabi insallah basip duyurma sansi elde edecegiz."
Kaynak: AA