Almanya Basbakani Scholz Açiklamasi 'Salginla Mücadeleyi Kazanacagiz'

Almanya Basbakani Olaf Scholz, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginla mücadeleyi kararliklarla sürdürerek kazanacaklarini söyledi.

Basbakan Angela Merkel'den sonra 8 Aralik'ta göreve baslayan Scholz, Federal Meclis'te yaptigi konusmada, yeni hükümetin gelecek yillarda izleyecegi siyasete iliskin degerlendirmede bulundu.

Scholz, salgindaki durumun zor ancak çözümün de belli oldugunu belirterek insanlar arasinda temaslarin azaltilmasini ve özellikle asi yaptirilmasini istedi.

Yil sonuna kadar 30 milyon asinin uygulanmasinin hedeflendigini ifade eden Scholz, salgin öncesi hayatin ve özgürlüklerin geri dönmesi için hükümetin elinden geleni yapacagini vurguladi.

Scholz "Bu salginla büyük kararlilikla mücadele edecegiz ve evet, bu mücadeleyi kazanacagiz." ifadesini kullandi.

Bu mücadelede hükümetin kirmizi çizgisi olmayacagini aktaran Scholz, salgin tedbirlerine ve asiya karsi çikarak nefret yayanlara tepki gösterdi.

Scholz, ülkede küçük bir azinligin demokrasiden ve toplumdan yüz çevirdigini belirterek "Mesale yürüyüsleri, siddet ve cinayet çagrilariyla hepimize saldiran bu nefret dolu küçücük azinliga demokratik hukuk devletimizin tüm araçlariyla karsi çikacagiz." dedi.

Ülkedeki insanlarin büyük kisminin dayanisma içinde oldugunun ve dikkatli davrandiginin altini çizen Scholz, "Toplumumuz bölünmüs degildir." seklinde konustu.

- Sahin ve Türeci milyonlarca insanin hayatini kurtardi

Basbakan Scholz, yeni kurulan Alman hükümeti ile ülkeyi gelecek on yillara hazirlayacagini ifade ederek burada "ilerici" bir siyaset izleyecegini kaydetti.

Ilerici olmanin öneminin salgin sirasinda görüldügünü aktaran Scholz, BioNTech sirketinin kuruculari Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Ugur Sahin'in mRNA teknolojisiyle Kovid-19'a karsi asiyi Almanya'da gelistirdiklerini animsatti.

Bu salginin çok daha siddetli geçmemesini, Türeci ve Sahin'in gelistirdigi asiya borçlu olduklarini vurgulayan Scholz, "Bu bir abarti degil. Mainz kentindeki bu iki arastirmaci, dünya çapinda milyonlarca insanin hayatini kurtardi." seklinde konustu.

- Almanya göç ülkesidir

Scholz, Almanya'nin bir göç ülkesi olduguna isaret ederek "Bu nedenle kendimizi göç ve entegrasyon toplumu olarak görmenin zamani gelmistir. Buna Alman vatandasligina giden yolu kolaylastirmamiz da dahildir. Tam siyasi katilimi ve dolayisiyla daha iyi entegrasyonu ancak bu sekilde saglayabiliriz." degerlendirmesinde bulundu.

Ülkede çok sayida göçmen kökenli kisinin yasadigini animsatan Scholz, "Milyonlarcasi burada dogdu. Birçok aile nesillerdir Almanya'da yasiyor. Sözde misafir isçi olarak onlarin ebeveynleri ve büyükanne-büyükbabasi ülkemizin kalkinmasina ve refahina büyük katki sagladi. Nüfusumuzun neredeyse dörtte birinden konusuyoruz. Onlarin sosyal hayata tam olarak katilma hakki vardir." seklinde konustu.

Çoklu vatandas olmaya imkan vereceklerini ifade eden Scholz, "Yasal göçü tesvik eden ve düzensiz göçü azaltan akilci bir göç politikasi izleyecegiz." dedi.

Scholz, güvenlik birimlerinin asirilikla ve organize suçla mücadele edecegini dile getirerek "Demokrasimizin en büyük tehdidi asiri sagciliktir." ifadesini kullandi.

Dis politika konularina da deginen Scholz, Avrupa Birligi'nin (AB) basarili olmasi konusunda Almanya'nin özel sorumluluk tasidigini belirterek seleflerinin izledigi politikayi takip edeceklerini söyledi.

???????- Rusya'ya uyari

Scholz, Polonyali mevkidasiyla Belarus-Polonya sinirindaki durumu görüstügünü aktararak AB'nin dogusundaki ülkelere hibrit saldirilarin son bulmasini istedi.

Ukrayna sinirinda Rusya'nin askeri mevcudiyetini artirmasindan da endiseli oldugunu belirten Scholz, "Toprak bütünlügünün ihlal edilmesinin bedeli yüksek olur." dedi.

Scholz, bu konuda transatlantik müttefiklerle tek ses olacaklarini kaydederek ayni zamanda bunun Rusya ile diyalog içinde çözülebilecegini ifade etti.

Kaynak: AA