Akkuyu Nükleer AS Mersin'de 'Tedarikçi Semineri' Düzenledi

Sirketin üretim ve insaat organizasyon direktörü Denis Sezemin: 'Projenin, nükleer güç santralinin tüm yasam döngüsü boyunca Türkiye'de gayrisafi yurt içi hasilaya tahmini katkisi yaklasik 50 milyar dolar olacaktir'.

Akkuyu Nükleer AS Üretim ve Insaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin yasam döngüsü boyunca Türkiye'de gayrisafi yurt içi hasilaya tahmini katkisinin yaklasik 50 milyar dolar olacagini söyledi.

Sezemin, İçel, Adana, Antalya, Istanbul ve Ankara'daki ticaret ve sanayi odalarinin destegiyle kentteki bir otelde düzenlenen "Tedarikçi Semineri"nde, Akkuyu NGS için tahsis edilen alanin 1023 hektar oldugunu belirtti.

Nükleer Düzenleme Kurumunun, dördüncü ünite insaati için lisans verilmesine iliskin karari onayladigini dile getiren Sezemin, söyle konustu:

"Lisans, dördüncü ünitenin reaktör ve türbin adalarinin tüm tesislerinin insaatina baslama imkani tanimaktadir. Bu lisansin alinmasiyla dört üniteli nükleer güç santralimizin yapimina iliskin lisans sürecini tamamlamis olduk. Böylece Nükleer Düzenleme Kurumundan Türk meslektaslarimizin katilimiyla projemizin güvenligini, tam ölçekli çalismasini, geçerliligini ve benzersizligini teyit etmis olduk. Artik dört güç ünitesinin tamaminda çalismaya baslamaya haziriz. Gelecek yilin basinda dördüncü ünitenin nükleer adasinin binalari için temel plakasinin yapimina baslayacagiz."

Sezemin, Akkuyu NGS'de üretilecek elektrigin, Türkiye enerji sistemindeki alti trafo merkezine iletilecegini ifade ederek, "Akkuyu NGS'nin toplam uzunlugu 1000 kilometreyi asan yüksek gerilim enerji hatlarinin insaati devam ediyor. Akkuyu NGS-İçel hattindaki enerji nakil hattinin direkleri de kuruldu." dedi.

- Projenin toplam maliyeti 20 milyar dolar

Santral projesinin toplam maliyetinin yaklasik 20 milyar dolar oldugu bilgisini veren Sezemin, "Projenin, nükleer güç santralinin tüm yasam döngüsü boyunca Türkiye'de gayrisafi yurt içi hasilaya tahmini katkisi yaklasik 50 milyar dolar olacaktir. Altyapi, istihdam yaratilmasi ve bölgenin 30 bin kisiye kadar olan nüfusunun büyümesi için kosullar saglayacaktir. Akkuyu Nükleer AS, Rosatom ile projenin Türkiye'deki potansiyel tedarikçileri olan sirketlerin temsilcileri için düzenli olarak seminerler düzenlemektedir. 500'den fazla Türk firmasinin temsilcileri simdiden potansiyel proje tedarikçileri için seminerlere katildi." dedi.

Sezemin, projede yerellestirme seviyesini artirmak için de yogun çaba gösterildigini belirterek, "Akkuyu NGS projesinde toplam yerellestirme potansiyeli 5,9 milyar dolardir. Mevcut tahminlere göre de yaklasik 2,2 milyar dolar tutarindaki siparisler simdiden sözlesmeye baglandi. Sözlesmeler imzalanma asamasinda." ifadelerini kullandi.

- "Proje, bölgedeki ekonomik büyümeye katkida bulunuyor"

Rus direktör Sezemin, Akkuyu NGS sayesinde yeni bir sanayi sektörünün olustuguna dikkati çekerek, "Türkiye, enerji sisteminin istikrari için ek destek ve güvenilir baz yük kaynagi elde etmekte, nükleer enerjide yetkinliklerin gelistirilmesi ve ardindan üreticilerinin uluslararasi pazarlara girisi için bir temel olusturulmaktadir. Proje, bölgedeki ekonomik büyümeye, altyapinin gelistirilmesine, yerel üretime, bilim ve egitime katkida bulunuyor." diye konustu.

Projede yaklasik 400 Türk ve Rus sirketinin yer aldigina dikkati çeken Sezemin, sunlari kaydetti:

"Bugün itibariyla Akkuyu NGS sahasi, bölgenin en büyük isverenidir. Sahada her gün yaklasik 13 bin kisi çalismaktadir. 4 güç ünitesinin tamaminin isletme asamasinda santralde yaklasik 4 bin kisi çalisacaktir. Akkuyu NGS projesinin uygulanmasi, İçel'de altyapinin ve yerel üretimin gelismesine de büyük katki sunmaktadir. Proje, konut insaatinin büyümesine katkida bulunacak, hizmet sektörünün gelisimini tesvik edecek ve bölgede yeni okullarin, kültür kurumlarinin, saglik merkezlerinin ve spor tesislerinin ortaya çikmasi için kosullar yaratacaktir."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi Nükleer Enerji ve Uluslarasi Projeler Genel Müdürlügü Nükleer Altyapi Gelistirme Dairesi Baskani Salih Sari da kesintisiz enerji saglayacak Akkuyu NGS'nin devreye girmesiyle yilda 35 milyon ton karbondioksit saliminin engellenecegini bildirdi.

Rosatom Orta Dogu ve Kuzey Afrika Direktörü ve Bölge Baskan Yardimcisi Aleksander Voronkov'un moderatörlügünü üstlendigi seminerde, İçel Üniversitesi Makine Mühendisligi Fakültesi Bölüm Baskani ve Enerji Teknolojileri Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Gökhan Arslan, Akkuyu Nükleer AS Yerellestirme Lideri Azat Odekov ile İçel Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Üyesi Yalçin Darici konusma yapti.
Kaynak: AA