Acil Saglik Çalisanlari Afrikali Meslektaslariyla Izmir'de Ortak Tatbikat Yapti

Saglik Bakan Yardimcisi Suayip Birinci: 'Baslangiçlar önemli ama daha önemlisi bunu sürdürebilmek. Bu çalismalari, yeni ortak tatbikatlari devam ettirmeyi ve saglam bir zincir haline getirmeyi hedefliyoruz'

Izmir'de, Türkiye'den 70, Afrika'nin 9 ülkesinden 45 saglik çalisaninin katilimiyla "Acil ve Afet Tibbi Uluslararasi Ortak Saha Tatbikati" düzenlendi.

Saglik Bakan Yardimcisi Suayip Birinci, Urla Uluslararasi Acil, Afet Egitim ve Similasyon Merkezinde gerçeklestirilen tatbikat öncesinde basin mensuplarina açiklamada bulundu.

Türkiye'nin 11 bin 155 kisilik Acil Saglik ekipleriyle yalnizca ülkedeki degil tüm dünyada sifaya ihtiyaci olan herkesin yardimina kostugunu belirten Birinci, Urla Uluslararasi Saglik Acil ve Afet Egitim Simülasyon Merkezinde 2014'ten bu yana 32 ülkeden yaklasik 800 saglik çalisaninin acil saglik egitimi aldigini söyledi.

Bugün ve yarin Senegal, Nijer, Gambiya, Sudan, Çad, Somali, Gine, Kamerun ve Cibuti'den saglik personeliyle ortak tatbikat yapacaklarini aktaran Birinci, "4 yili askin süredir TIKA'nin degerli katkilari ve ülkemizdeki egitmenlerin özverisi ile Afrika kitasindaki 9 farkli ülkede yerinde yapilan egitimler ve daha sonrasinda bu egitim merkezinde yapilan egitimlerin sonucunda önemli bir yol aldigimizi görüyoruz. Arkadaslarimizdan ve karsi taraftan gelen bildirimler bu yönde." diye konustu.

Birinci, bu tatbikatlarin acil saglik hizmetlerinde ortak dil olusturmak ve ortak hareket etmek için çok önemli oldugunu dile getirerek, "Baslangiçlar önemli ama daha önemlisi bunu sürdürebilmek. Bu çalismalari, yeni ortak tatbikatlari devam ettirmeyi ve saglam bir zincir haline getirmeyi hedefliyoruz." dedi.

- "Geçmisi hayal etmek kolay degil"

Türkiye'de 15 yil öncesine kadar hastanelerde 106 bine yakin yataktan yalnizca 6 bininin nitelikli oldugunu anlatan Birinci, bu konuda büyük yol alindigini vurguladi.

Birinci, söyle devam etti:

"Bugünkü hastanelere baktigimiz zaman geçmisi hayal etmek çok kolay degil. 15 yilda bu hastanelerden daha fazla hastane yapiyorsunuz. Eskiden yatak basina 80 metrekare düserken bugün 200 metrekarelerin üstünde hastaneler tesis ediyorsunuz. 100 yilda var olan yogun bakim yatak sayisinin 6 kati kadar yogun bakim yatagi yapiyorsunuz. Kovid-19 sürecinde de mevcut yogun bakim yatak sayisinin yüzde 50'si kadar yatak kapasitenizi artiyorsunuz."

TIKA Baskan Yardimcisi Rahman Nurdun da 60 ülkede 62 ofisle dost ve kardes ülkelerle iliskilerin güçlendirilmesi için çalistiklarini söyledi.

Birçok ülkede hastane ve saglik merkezi insa ettiklerini belirten Nurdun, "Her geçen gün önemi artan saglik sektöründe egitim faaliyetlerimiz de artiyor. Acil Tip Kapasite Artirma Programi kapsaminda basta Afrika ve Balkanlar olmak üzere bölgelerden egitimler gerçeklestirdik." ifadelerini kullandi.

Il Saglik Müdürü Mehmet Burak Öztop, Karantina Adasi'nin 2011 yilindan bu yana "Uluslararasi Acil Afet Egitim ve Simülasyon Merkezi" olarak hizmet verdigini hatirlatti.

Merkezde egitim faaliyetleri yapildigini kaydeden Öztop, "Balkan ülkeleriyle baslayip, Orta Dogu, Orta Asya Cumhuriyetleri ve simdi de Afrika ülkelerindeki katilimcilarla ilk günkü heyecanla acil saglik egitimleri devam ediyor." dedi.

- Yaralilar sahra hastanesinde tedavi edildi

Konusmalarin ardindan Saglik Bakan Yardimcisi Birinci'nin telsizden verdigi talimatla tatbikat basladi.

Afrika ülkelerinden gelen 45 saglik çalisaniyla, Saglik Bakanliginda görevli 70 UMKE ve 112 Acil Saglik Hizmetleri personeli, belirlenen senaryoya göre kurtardiklari yaralilari sahra hastanesine getirerek tedavi etti.

Tatbikatin ilk kisminin tamamlanmasinin ardindan protokol üyeleri, sahra çadirinda saglik çalisanlarini ziyaret etti.

Tatbikata katilan yabanci saglik çalisanlarina egitimci egitim sertifikalari, Bakan Yardimcisi Birinci tarafindan verildi.

Kaynak: AA