ABD Yönetimi, Kennedy Suikastine Iliskin Yeni Belgeler Yayimladi

ABD'de Joe Biden yönetimi, 35. ABD Baskani John F. Kennedy'nin 1963'te yasamini yitirdigi suikaste iliskin gizli belgeleri yayimladi.

Biden yönetimi, suikaste iliskin 1500 yeni belgeyi Ulusal Arsivler ve Kayitlar Idaresinin (NARA) internet sitesinde halka açti.

Yayimlanan belgelerin çogunlugu, katil zanlisi Lee Harvey Oswald'a iliskin bilgileri içeriyor.

- Arastirmacilar, gizli kalan belgelerden memnun degil

Suikaste iliskin 10 binden fazla belgenin hala tamamen yayimlanmamis olmasi, suikasti arastiranlar ile federal yönetim arasinda gerginlige yol açmayi sürdürüyor.

Birçok arastirmaci, yayimlanan belgelerin suikaste iliskin yeni bir ipucu vermedigini ve hala muglakta olan konulara isik tutmadigini savunuyor.

Arastirmacilar, Merkezi Istihbarat Teskilati (CIA), Federal Sorusturma Bürosu (FBI) ve diger ulusal güvenlik kurumlarinin, Kongre kararina ragmen olaya iliskin belgelerin yayimlanmasina engel oldugunu iddia ediyor.

- Kennedy suikastine iliskin belgeler

ABD Baskani John F. Kennedy, 22 Kasim 1963’te seçim çalismalari için gittigi Teksas’ta bir suikast sonucu öldürülmüstü.

Dönemin Yüksek Mahkeme Basyargici Earl Warren tarafindan yürütülen sorusturmada, suikasti gerçeklestiren Lee Harvey Oswald’in tek basina hareket ettigi sonucuna varilmisti. Ancak sorusturma eksik oldugu iddia edilerek elestirilmis, sonradan Kongrede kurulan bir komisyon suikastin komplo olabilecegini açiklamisti.

NARA, 1992 tarihli JFK yasasi geregi suikaste iliskin çok sayida gizli olmayan belgeyi yayimlamisti.

Eski ABD Baskani Donald Trump ise 2017'de binlerce gizli belgeyi açiklarken, bazi belgeleri ulusal güvenlik gerekçesiyle gizli tutmustu.

Kaynak: AA