Misir Disisleri Bakani Sukri'nin Kibris Rum Kesimi Ziyaretinde Bölgesel Iliskiler Görüsüldü

Misir Disisleri Bakani Samih Sukri'nin Güney Kibris Rum Yönetimi'ne (GKRY) gerçeklestirdigi çalisma ziyaretinde ikili ve bölgesel iliskiler ele alindi.

Rum basininda yer alan habere göre, Misir Disisleri Bakani Sukri, Rum lider Nikos Anastasiadis ile bir araya gelerek Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi'nin Misir-GKRY iliskilerine verdigi önemi aktardi. Sukri, daha sonra Rum Disisleri Bakani Nikos Hristodulidis ile bir dizi konuda ikili görüsmeler gerçeklestirdi.

Görüsme sonrasi açiklamalarda bulunan Sukri, GKRY ile Misir halklari arasindaki karsilikli çikar, is birligi ve saygi ilkelerine dayanan tarihi baglara degindi. Misir ile GKRY arasindaki iliskilere çok önem verdiklerini ve bunu "verimli ve sadik iliskilerle neler basarilabileceginin bir örnegi" olarak gördüklerini aktaran Sukri, bu dostane ve üretken iliskileri uzun yillar devam ettirmek istediklerini vurguladi.

Sukri, Misir ve GKRY hükümetlerinin etkilesim ve ikili iliskileri gelistirme, bölgedeki ortaklari ve Avrupa Birligi ile is birligi içerisinde Dogu Akdeniz'deki istikrar ve güvenligi saglama gibi hususlarda koordine olma firsatini kaçirmadigini da hatirlatti. Sukri, Kibris meselesinin çözülmesi noktasinda Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi kararlarina dayali müzakerelerin yürütülmesinin önemine de isaret etti.

Rum Bakan Hristodulidis de GKRY ile Misir arasindaki ikili iliskilerin tüm zamanlarin en yüksek seviyesinde oldugunu anlatti. Hristodulidis, bugünkü müzakerelerin, Misir-GKRY ve tüm bölgenin yararina olacak sekilde ikili, üçlü ve bölgesel ortakliklar hakkinda derinlemesine bir tartisma yapilmasi için bir firsat sagladigini savundu.

Kaynak: AA