Kongre Baskinini Sorusturan Komiteden, Trump'in Eski Özel Kaleminin 'Kongreyi Tahkir' Ile Suçlanmasi Tavsiyesi

ABD'de Kongre baskinini sorusturmakla görevli Temsilciler Meclisi özel komitesi, eski Baskan Donald Trump'in eski Özel Kalemi Mark Meadows'un, "Kongreyi tahkir" ile suçlanmasi yönünde Adalet Bakanligina tavsiyede bulundu.

Devam eden 6 Ocak Kongre baskini sorusturmasinda özel komite, sifira karsi 9 oyla Trump'in eski Özel Kalemi Meadows'un suçlanmasi gerektigi sonucuna vardi.

Demokratlarin kontrolündeki Temsilciler Meclisinde kurulan özel komite, önce komite ile is birligi yapan ancak daha sonra geri adim atarak kendisine gönderilen hiçbir davete cevap vermeyen ve talep edilen belgeleri Kongreye sunmayan Meadows'un, Adalet Bakanligi tarafindan "Kongreyi tahkir" suçlamasi ile yargilanmasi gerektigi yönünde tavsiye karari aldi.

Söz konusu kararin yakin zamanda Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda da oylanmasi bekleniyor.

Komite, daha önce de benzeri bir karari Trump'in eski danismani Steve Bannon için almis ve Adalet Bakanligi Bannon hakkinda kararname hazirlamisti.

Bannon, hakkindaki kararnamenin ardindan FBI'a teslim olmus ancak tutuksuz yargilanmasina karar verilmisti.

- Meadows komiteye dava açmisti

CNN, 30 Kasim'da yayimladigi haberde, Trump'in baskanligi döneminde Özel Kalem görevinde bulunan Meadows'un, Temsilciler Meclisi 6 Ocak Komitesi ile anlasmaya vardigini ve komite ile is birligi yapacagini duyurmus, 7 Aralik'ta ise Meadows is birliginden vazgeçtigini açiklamisti.

Komite, 8 Aralik'taki açiklamasinda Meadows'a "Kongreyi tahkir" suçlamasi yönelteceklerini kaydetmis, Meadows ise ayni gün komiteye ve Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi'ye karsi dava açmisti.

- 6 Ocak Kongre baskini

ABD'de asiri sagci gruplar ve Donald Trump destekçileri 6 Ocak 2021'de, 3 Kasim 2020 seçimlerinin sonuçlarinin onaylanmasi için oturumun yapildigi Kongre binasini basmisti.

Baskinda biri polis 5 kisi hayatini kaybetmisti. Baskin nedeniyle halki isyana tesvikten azil istemiyle yargilanan eski Baskan Donald Trump ise subatta Senatodaki oylamada aklanmisti.

Temsilciler Meclisindeki Demokratlar, Cumhuriyetçilerin itirazina ragmen bir komite kurmus ve olayi sorusturmaya baslamisti.

Komite, bugüne kadar Trump'a yakin birçok kisiyi ifadeye çagirmisti.

Kaynak: AA