Fransiz Sirket, Uzun Vadeli Anlasma Karsiliginda Lübnan'a Dogal Gaz Temin Etmeye Hazir

Fransa'nin sirketi "Total"in, enerji kriziyle bogusan Lübnan'a elektrik üretimi için sivilastirilmis dogal gazi (LNG) uzun vadeli anlasma karsiliginda temin etmeye hazir oldugu belirtildi.

Lübnan Enerji ve Su Bakani Velid Feyyad'in ofisinden yapilan açiklamada, Feyyad'in Fransa'nin baskenti Paris'teki temaslari kapsaminda özel ve kamu sirketlerini ziyaret ettigi kaydedildi.

Paris temaslari kapsaminda Feyyad'in Total Energy Sirketi Genel Yönetim Kurulu Patrick Jean Pouyanne ile görüstügü, sirketin Lübnan'da faaliyetlerinin ele alindigi ifade edildi.

Açiklamada, Bakan Feyyad ve Pouyanne'nin, Total'in, Lübnan'a ait deniz sularindaki 9'uncu blokta devam eden dogal gaz arama çalismalarini görüstükleri aktarildi.

Pouyanne, Total'in Lübnan'a uzun vadeli bir anlasma karsiliginda, sivilastirilmis dogal gaz ve bunun depolanmasi ve tüketilmesi için gerekli olan tüm altyapiyi sunmaya hazir oldugunu belirtti.

Her iki tarafin da Lübnan'in güneyindeki Zahrani elektrik tesisine dogal gaz temin edilmesi için gerekli olan teknik ve finansal çalismalarin baslatilmasinda anlasmaya vardiklari belirtildi.

Lübnan'in Akdeniz sinirlarinda, Fransa'dan Total Enerji, Italya'nin Eni ve Rusya'nin Novatek sirketleri ortak bir sekilde dogal gaz arama faaliyetleri sürdürüyor.

- Lübnan'daki enerji krizi

Ekonomik kriz ve merkez bankasinda eriyen döviz rezervleri, yetersiz altyapi gibi nedenlerden dolayi halihazirda Lübnan'da sadece 4 saat elektrik mevcut.

Beyrut yönetimi, eylülde, ülkedeki enerji krizine çözüm bulmak için Ürdün'den elektrik ve Misir'dan da gaz ithalati için girisimler baslatti.

Lübnan, Suriye'deki Esed rejimi, Ürdün ve Misir arasindan "Arap Dogal Gaz Boru Hatti"nin yeniden faal olmasi için anlasmalar imzalandi.

Dogal gaz borusunun faaliyete geçmesi halinde, Lübnan günlük 1 milyon 700 bin metreküp gaz ithal edebilecek.

Kaynak: AA