Disisleri Bakani Çavusoglu, TBMM Genel Kurulunda Bakanliginin 2022 Bütçesi Üzerinde Konustu Açiklamasi

'Azerbaycan'la da istisare ettik, yakinda Ermenistan'la normallesme adimlari için karsilikli özel temsilciler atayacagiz ve her adimda Azerbaycan'la birlikte hareket edecegiz. Erivan ile Istanbul arasinda da charter uçuslarini önümüzdeki süreçte baslatacagiz' 'Misir'la iliskileri kesme konusunda biz karar aldik, bunu kabul ediyoruz ve gerekçelerini de biliyorsunuz' 'Türk mahkemeleri Kavala'yla ilgili AIHM kararlarini uygulamistir ve serbest kalmistir ama hakkinda baska davalar oldugu için Kavala hapisten çikmamistir' 'Büyükelçimiz, Henri Barkey'le görüsmemistir. Peki, bu Henri Barkey'le görüsen kim biliyor musunuz? Sürekli görüsen kim? CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, "Azerbaycan'la da istisare ettik, yakinda Ermenistan'la normallesme adimlari için karsilikli özel temsilciler atayacagiz ve her adimda Azerbaycan'la birlikte hareket edecegiz. Erivan ile Istanbul arasinda da charter uçuslarini önümüzdeki süreçte baslatacagiz." dedi.

Çavusoglu, TBMM Genel Kurulunda Bakanliginin bütçesi üzerinde yaptigi konusmada, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan liderliginde daha adil bir dünya kurmak, milletin hakkini, hukukunu korumak ve "Yurtta sulh cihanda sulh" ilkesi için çalistiklarini vurguladi.

Türk bayragin dünyanin dört bir yaninda gururla dalgalanmasi için diplomati, ögretmeni, is insani, bilim insani, TIKA'si, Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Maarif Vakfi, Diyanet Isleri Baskanligi ve sivil toplum kuruluslariyla el ele, omuz omuza çalistiklarini anlatan Çavusoglu, "253 temsilciligimizle dünyanin her yerinde variz. Hamdolsun, dünyanin her yerinde uzak, yakin her cografyada bu çalismalarin sonuçlarini aliyoruz. Artik sadece bölgesel degil, küresel konularda sözü olan, görüsü sorulan bir ülkeyiz. Gücümüzü önce Allah'tan, sonra bu aziz milletten ve yüce Meclisimizden aliyoruz. Hakkin, adaletin, iyiligin savunucusuyuz. Milletimizin girisimci, çaliskan, gözü pek, müsfik karakteri diplomasimize yön veriyor." diye konustu.

Çavusoglu, diplomasinin artik hayatin her alanina dokunduguna isaret ederek, sadece siyasi konularda degil, milleti ilgilendiren her alanda faal diplomasi anlayisiyla hareket ettiklerini söyledi.

Ilgili bakanliklarin üstün gayretleriyle turizmde, saglikta, tedarik zincirlerinin çesitlendirilmesinde, disarida da önemli basarilara imza attiklarina dikkati çeken Çavusoglu, AB'nin Dijital Koronavirüs Sertifika Sistemi'ne dahil olarak vatandaslarin seyahatini kolaylastirdiklarini kaydetti.

Türk devletleri teskilati olarak Afrika ülkelerine gönderilen 2,5 milyon asi hibesi ile dünyaya örnek olduklarini vurgulayan Çavusoglu, bütün bunlarin tek basina bir kurumun altindan kalkabilecegi isler olmadigini, takim çalismasi ve etkin koordinasyon ile bunu gerçeklestirdiklerini ifade etti.

Bakan Çavusoglu, yurt disindaki vatandaslarin, ayrimciliga veya saldiriya ugramasi durumunda onlara kol kanat gerdiklerini, Libya'da alikonulan 7 vatandasi vatana kavusturduklarini animsatti.

Çavusoglu, Kirim Tatarlarindan Irak ve Suriye Türkmenlerine, Gagauzlardan Ahiskalilara, Bosnaklardan Uygur Türklerine kadar dünyanin her bir yaninda yasayan vatandas, soydas ve kardeslerin meseleleriyle yakindan ilgilendiklerini belirtti.

- "Türk dünyasinda da tarihi günleri yasiyoruz"

Türk dünyasinda da tarihi günlerin yasandigini dikkati çeken Çavusoglu, Azerbaycan'in tarihi zaferinden sonra Türk devletleri teskilatinin yeni ismini kazanmasinin, Türk tarihi bakimindan dönüm noktalarindan biri oldugunu vurguladi.

Dis politikada 2021 yilinin yogun ve zorlu bir yil oldugunu belirten Çavusoglu, Rusya ile Ukrayna ve Bati bloku arasindaki gerginligin üst düzeye çiktigini, Balkanlar'da 30 yildir saglanan istikrar ortaminin ciddi risk altinda oldugunu kaydetti.

Çavusoglu, "Bosna Hersek Sirp Cumhuriyeti'nde Entite Meclisinin aldigi karar yanlistir, tehlikelidir ve Bosna Hersek Anayasasi'na da aykiridir. Filistin'de isgal altindaki topraklarda Israil'in yasa disi yerlesim, müsadere ve zorunlu tahliye uygulamalari ve Kudüs'ün statüsünü zedelemeye yönelik girisimleri maalesef sürüyor. Afganistan'daki belirsizlik eger iyi yönetilemezse tüm dünyayi etkileyecek sonuçlar doguracak. Yine Libya'da, Suriye'de, Irak'ta, Iran'da, Yemen'de, Lübnan'da, Etiyopya'da, Sudan'da, bu bölgelerde gerilimler sürekli yükseliyor. Ayni sekilde Somali'de ve Kafkaslar'da, Akdeniz'de de gerilimler maalesef devam ediyor. ABD ile Çin arasindaki rekabetin ve ABD-Rusya rekabetinin de küresel etkilerini artarak hissediyoruz." diye konustu.

- "Artik 'bekle gör' politikasini benimseyemeyiz"

Türkiye olarak sahadaki gerçeklere dayali olarak basarili bir sekilde denge gözetlediklerini belirten Çavusoglu, artik "bekle gör" diplomasisini benimsemeyeceklerini bildirdi.

Çavusoglu, dis politikada Türk aktivizminin ezberleri bozdugunu, sahadaki denge temelinde diplomatik inisiyatif üstünlügü kullanarak yeni mimarinin sekillenmesine katki sagladiklarini, bunu yaparken hem degisen küresel dengeleri dogru okuduklarini hem de milli güvenlige kasteden terör örgütleriyle mücadeleden de taviz vermediklerini vurguladi.

Kafkasya'da Azerbaycan'la birlikte bölgesel baris ve refahi insa etmek için yogun diplomatik gayret içinde olduklarini dile getiren Çavusoglu, "Azerbaycan'la da istisare ettik, yakinda Ermenistan'la normallesme adimlari için karsilikli özel temsilciler atayacagiz ve her adimda Azerbaycan'la birlikte hareket edecegiz. Ayrica Erivan ile Istanbul arasinda da charter uçuslarini önümüzdeki süreçte baslatacagiz." bilgisini paylasti.

- "Biz de Taliban'la kademeli angajmana girdik"

Türkiye'nin Afganistan'da öngörülü ve cesur bir kararla büyükelçiligini açik tutan tek NATO üyesi oldugunu hatirlatan Çavusoglu, sözlerine söyle devam etti:

"Siz bizi, 'Taliban'la, Afganistan'la temastasiniz.' diye elestiriyorsunuz. AB dahil herkes temsilciligini tekrar açmak için çaba sarf ediyor, bizden de yardim istiyor. Tüm dünyanin yaptigi gibi biz de Taliban'la kademeli bir angajmana girdik. Amerika da görüsüyor. Herkes Doha'ya, onlarin ayagina gidiyor ama onlar bizi ziyaret etti ve bu angajmani sürdürecegiz. Ve bu angajman sayesinde Maarif Vakfimizin 45 okulu ve egitim merkezi su anda açik, faal durumda. Bu okullardan 10 tanesi ise kiz okuludur. Bu isler lafla olmuyor. Afganistan'da kiz çocuklarinin okula gitmesi için oradaki okullarimizi açik tutuyoruz. Sadece elestirerek, kizarak, hariçten gazel okuyarak diplomasi yapilmaz. Bizzat sahada olarak, konusarak yani diplomasiyle sonuç alinabilir.

Bugün yine Kizilayimizla, AFAD'imizla, TIKA'mizla ve derneklerimizle, insani yardimlarimizi da ulastiriyoruz. Kabil'den ülkemize charter uçuslari basladi ve bu charter uçuslariyla beraber Türkiye'den dönmek isteyen Afganlilar da Kabil'e dönüyor. Is insanlarimiz da ayni sekilde faaliyetlerine tekrar basliyor, bugün MÜSIAD'dan bir heyet Afganistan'da."

Çavusoglu, Iran, Irak, Yemen, Lübnan, Etiyopya, Sudan ve Somali gibi ülkelerle de diplomasi trafiginin yogunlastigini, Suriye'de ise mültecilerin gönüllü ve güvenli geri dönüsleri konusuna agirlik verdiklerini, basta Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserligi olmak üzere uluslararasi toplumla bu konuda birlikte çalistiklarini bildirdi.

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Suriye'de temel hedeflerinin ülkenin birlik ve beraberliginin, toprak bütünlügünün korunmasi, terör koridorlarinin olusmasinin engellenmesi oldugunu belirtti.

- "Kibris'ta çözüm ancak KKTC'nin varliginin taninmasiyla mümkün"

Dogu Akdeniz'de Türkiye'nin ve KKTC'nin mesru hak ve çikarlarini korumak için sahada ve masada gerekeni yapmaya devam ettiklerine dikkati çeken Çavusoglu, "Bu yil Yunanistan ve Rum kesimi tam 6 kez kita sahanligimiza 3'üncü ülke bayrakli arastirma gemilerini göndermeye çalisti ve her seferinde de ilgili ülkelerle temasimizin ve sahadaki askerlerimizin yani silahli kuvvetlerimizin sahadaki mevcudiyeti sayesinde bunlari da engelledik." dedi.

Kibris'ta çözümün ancak KKTC'nin varliginin ve Kibris Türklerinin müktesep haklarinin taninmasiyla mümkün olacagini dile getiren Çavusoglu, denenmis formülleri tekrar ederek nafile çabalara girmeye gerek olmadigini, yeni bir müzakerenin baslayabilmesi için önce Kibris Türk halkinin egemen esitliginin ve esit uluslararasi statüsünün taninmasi gerektigini kaydetti.

Körfez ülkeleriyle iliskilere de deginen Çavusoglu, diplomasiye ve diyaloga alan açarak üst düzey ziyaretlerle somut sonuçlar almaya basladiklarini, bu temaslari devam ettireceklerini dile getirdi.

Türkiye'nin AB ile iliskilerini de degerlendiren Çavusoglu, iliskileri tam üyelik perspektifi temelinde, olumlu gündemle ilerletmek için siyasi iradeye sahip olduklarini belirtti.

Afrika, Asya ve Latin Amerika'yla iliskilerde de önemli adimlar atmaya devam ettiklerini vurgulayan Çavusoglu, Uygur Türklerinin hak ve özgürlüklerinin korunmasina da ayrica önem atfettiklerini kaydetti.

- "Terörün her türlüsüyle mücadele etmek görevimiz"

Terörün her türlüsüyle mücadele etmenin görevleri olduguna isaret eden Çavusoglu, PKK'nin yurt disindaki harekat alaninin kisitlanmasi konusunda çabalarinin sürdügünü, FETÖ'nün sadece bir terör örgütü degil, ayni zamanda organize suç sebekesi oldugunu belgelerle tüm muhataplarina anlattiklarini kaydetti.

Çavusoglu, Maarif Vakfiyla birlikte 43 ülkede FETÖ okullarinin faaliyetlerinin tamamen ya da kismen sonlandirildigini, PKK ve DEAS ve diger yabanci terörist savasçilarla da mücadelelerini hiç ara vermeden sürdüreceklerini söyledi.

Vatandasi merkeze koyan, menfaatlerini ön planda tutan, ideallerini savunmaktan çekinmeyen dis politika izlediklerini anlatan Çavusoglu, "2021 yilinda 41 devlet ve hükümet baskani ve 55 disisleri bakani agirladik. Hani dislanmis Türkiye, izole edilmis bir Türkiye? 82 yurt disi ziyareti gerçeklestirdim, video konferans ve telefon görüsmelerimin sayisi da 320'yi asti." bilgisini verdi.

CHP Istanbul Milletvekili Ünal Çeviköz'ün, Akdeniz ve Kibris politikalarina iliskin elestirilerine Çavusoglu, "Dikkatlice dinledim, her konuda tamamen suçlu Türkiye, tamamen suçlu Cumhur Ittifaki. Bu anlayis maalesef sizde hiç degismedi. Referanslariniza bakiyoruz, hep Türkiye aleyhine konusanlar, Türkiye aleyhine yayin yapanlar. Bu Rum olabilir, o olabilir, hiç fark etmez. Ayrica, referans aldiginiz yerlere bakiyoruz, orada da Türkiye için olumsuz unsurlari ön plana çikariyorsunuz, olumlu unsurlari hiçbir sekilde dile getirmiyorsunuz. Çünkü sizin burada iddia ettiklerinizi çürütüyor o olumlu unsurlar." karsiligini verdi.

- "Misir'la iliskileri kesme konusunda biz karar aldik"

Birlesik Arap Emirlikleri ve Misir ile iliskilere yönelik elestirilere de cevap veren Çavusuglu, ülkeler arasinda sürekli düsman veya sürekli dostlugun bulunmadigini, bunun diplomasinin temel kurali oldugunu söyledi.

Çavusoglu, "Birlesik Arap Emirlikleri'yle bizim bir problemimiz var miydi? Yoktu. Onlar bizimle iliskileri bozdu, simdi de düzeltmek istediler, biz de iliskileri düzeltiyoruz, bu kadar basit. Diger ülkelerle de bir sorunumuz yok. Sadece Misir'la iliskileri kesme konusunda biz karar aldik, bunu kabul ediyoruz ve gerekçelerini de biliyorsunuz. O yüzden, 'Yok onu mu satiyorsunuz, bunu mu satiyorsunuz?' Bu tür gereksiz seylere girmeye gerek yok. Karsilikli çikar temelinde herkesle iliskilerimizi gelistiririz ve herkes Türkiye'ye yatirim yapmak istiyor. Dolayisiyla bu yatirimi yaparken de 'Niye gelip yatirim yapiyorsunuz?' diye suçlamak da dogru degil." ifadelerini kullandi.

Çavusoglu, sunlari kaydetti:

"Katar'in ve Exxon'un imzaladigi anlasmaya gelince kim olursa olsun bizim kita sahanligimiza bizden izinsiz kimse giremez. Ayrica KKTC'nin ruhsat verdigi sahalara da bizden izinsiz kimse giremez. Dolayisiyla bu anlasmada besinci parselde her iki ülke de taahhüt etti ki -Amerika ve Katar- bizim kita sahanligimizin içine girmeyecek. Kibris etrafindaki tüm zenginliklerde KKTC'nin ve Kibris Türkü'nün de haklari var. O nedenle biz diyoruz ki hakça paylasim oluncaya kadar biz de KKTC'nin ruhsat verdigi alanlarda Kibris Türk halki için çalismalarimizi sürdürecegiz."

- "Türk mahkemeleri, Kavala'yla ilgili AIHM'nin kararini uygulamistir"

Çavusoglu, Türk mahkemelerinin, Osman Kavala'yla ilgili Avrupa Insan Haklari Mahkemesinin (AIHM) kararlarini uyguladigina isaret ederek, "Ve serbest kalmistir ama Kavala hakkinda baska davalar oldugu için Kavala hapisten çikmamistir ama o ilgili karar uygulanmistir." dedi.

"AIHM kararlari sadece Türkiye için mi geçerlidir?" sorusunu yönelten Çavusoglu, AIHM kararlarinin, Yunanistan, Fransa, Norveç, Almanya ve Birlesik Krallik tarafindan da uygulanmadigini hatirlatti.

Çavusoglu, "Tüm bu ülkeler uygulamazken Insan Haklari Mahkemesi kararini, neden Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi sadece Türkiye'yi hedef aliyor? Bizim itirazimiz bu. Burada çifte standart vardir. Bunlar siyasettir ve 20 yildir uygulanmayan kararlara bile karsi tedbir almazken Türkiye'yi hedef almalari çifte standarttir, maalesef orada da siyaset agirliktadir." diye konustu.

- "Henri Barkey'le görüsen CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan"

CHP Grup Baskanvekili Engin Altay'in, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan'in, Henri Barkey'le görüstügüne iliskin iddiasini hatirlatan Çavusoglu, iddia sahibinin, iddiasini ispatlamakla mükellef oldugunu söyledi.

Çavusoglu, "Büyükelçimiz, Henri Barkey'le görüsmemistir. Peki, bu Henri Barkey'le görüsen kim biliyor musunuz? Sürekli görüsen kim? CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan. CHP olarak buna sessiz kalacak misiniz? Ben burada iftira atmiyorum. Amerika'da siyasi partiler ve buna benzer kuruluslar kimle görüstüyse FARA'ya kaydeder. FARA kayitlarina bakin, temsilcinizin görüstügünü orada görürsünüz. ABD'nin kayitlarinda var." bilgisini paylasti.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca'nin, Sincar bölgesindeki iddialarina Çavusoglu, "Sizin söyledikleriniz, Sincar'daki Ezidi kardeslerimizin duygularini, düsüncelerini temsil etmiyor çünkü orada PKK'nin baskisi var, DEAS gitti, PKK var ve orada bir harekat yaptigimiz zaman o gariban Yezidi çocuklarini kalkan yapan da PKK'nin kendisidir. Bunu Nadia Murad da söylüyor. Biz de üzülüyoruz, Ezidi kardeslerimizi seviyoruz, üzülüyoruz." diye konustu.

Çavusoglu, PKK'nin bölgede dört aday gösterdigini, hiçbirinin de seçilmedigini, halkin PKK'dan biktigini vurguladi.

Öte yandan Çavusoglu'nun konusmasi sirasinda HDP milletvekilleri ile AK Partili milletvekilleri arasinda gerginlik yasandi. Meclis Baskanvekili Nimetullah Erdogmus, birlesime ara verdi. Gerginlik arada da devam etti.

Kaynak: AA