ABD Disisleri, Israilli Bakan Ile Görüsmesinde Yasa Disi 'Yerlesimci Siddetini' Gündeme Getirdi

ABD Disisleri Bakan Yardimcisi Victoria Nuland, Israil Kamu Güvenligi Bakani Omer Barlev ile görüsmesinde özellikle Bati Seria'daki yasa disi Yahudi yerlesimcilerin Filistinlilere yönelik siddet olaylarini gündeme getirdi.

Israil'deki polis gücünden sorumlu Barlev, Israil'de Nuland ile yaptigi görüsmeye iliskin sosyal medya paylasiminda ABD'li yetkilinin baska konular arasinda "yerlesimci siddeti, bölgesel gerilimin azaltilmasi ve Filistin yönetiminin güçlendirilmesi" basliklarina ilgi gösterdigini aktardi.

Bati Seria ve Gazze'de yasayan Filistinlilere Israil'de daha fazla çalisma izni verilmesinin bölgesel gerilimi düsürmek için anahtar oldugunu savunan Barlev, Gazze'nin disinda bir ortak endüstriyel alan kurulmasi gibi projelere ABD desteginin katkisinin büyük olacagini aktardigi bilgisini paylasti.

ABD yönetimi, yasa disi Yahudilerin eylemlerine yorum getirmekten kaçinirken ekimde Bati Seria'daki el-Halil kentindeki yasa disi Yahudi yerlesimcilerin Filistinlilere yönelik saldirisini kinayan açiklama yayimlamisti.

Israilli sivil toplum kurulusu B'tselem, raporunda Israil'in 1967'de isgal ettigi Bati Seria topraklarinda 2 milyon dönümden büyük bir alanda insa ettigi 280'den fazla yerlesim yerinde 440 bin kadar yasa disi Yahudi yerlesimcinin yasadigi bilgisini paylasti.

Bati Seria'daki yasa disi yerlesimcilerin, ele geçirmek istedikleri topraklardaki Filistinli nüfusa yönelik, "fiziksel siddet, tas atma, tehdit etme, tarlalarini yakma, agaçlarina ve ürünlerine zarar verme, mahsullerini çalma, gerçek mermilerle ates açma, evlerini, arabalarini tahrip etme, nadiren de cinayete varan" siddet yollarina basvurduguna raporda isaret edildi.

Israil askerlerinin, Filistinlilere saldiran Yahudi yerlesimcilere müdahale yetkileri olmalarina ragmen bu saldirilara göz yumduklari, bölgeden uzaklastirmak için Filistinlilere karsi siddete basvurdugu kaydedildi.

B'tselem, yilbasindan eylüle kadar 251'i Filistinli çiftçilere olmak üzere 451 yasa disi yerlesimci saldirisini kaydettigini açiklamisti.

Kaynak: AA