Japonya Ve ABD, Çin Ve Kuzey Kore'nin Faaliyetlerine Karsi Ikili Ittifaki Güçlendirecek

Japonya ve ABD Disisleri Bakanlari, Çin'in Hint-Pasifik'te artan faaliyetleri ve Kuzey Kore'nin füze tehditlerine karsi ikili ittifakin müdahale kapasitesini güçlendirilmesinde anlasti.

Japonya Disisleri Bakani Hayasi Yosimasa, Ingiltere'deki G7 Disisleri Bakanlari zirvesi kapsaminda bir araya geldigi ABD'li mevkidasi Antony Blinken ile ikili ve bölgesel gelismeleri ele aldi.

Görüsmede iki bakan, Çin'in Hint-Pasifik'te artan faaliyetleri ve Kuzey Kore'nin füze tehditlerine karsi ikili ittifakin müdahale kapasitesi ve caydiriciligini güçlendirilmesi mutabakatina vardi.

Çin'in, Güney Çin Denizi ve Dogu Çin Denizinde statükonun güç kullanilarak degistirilmesi tesebbüslerine karsi çikan ikili, Tayvan Bogazinda "baris ve istikrarin" önemini vurguladi.

Blinken, Kuzey Kore'nin tehditkar füze denemelerine karsi Japonya-ABD-Güney Kore 3'lü zirvesinin "güvenli, müreffeh, birbirine bagli, serbest ve açik Hint-Pasifik için tasidigi degerin" altini çizdi.

Ikili, ekim ayi basinda Japonya Basbakanligina seçilen Kisida Fumio'nun ABD'de Baskan Joe Biden ile bulusmasi ve iki ülkenin Disisleri ve Savunma Bakanliklarini bir araya getirecek 2+2'li zirveye yönelik hazirliklari da ele aldi.

Kaynak: AA