Tarim Ve Orman Bakani Pakdemirli, TBMM Genel Kurulunda Bakanliginin 2022 Yili Bütçesi Üzerinde Konustu Açiklamasi

'(Orman yanginlari) 2022 yilina hazirligimiz su; 10 adedi 5 ton üzeri su atma kapasitesine sahip olmak üzere 20 uçak ve 55 helikopterle mücadele etmek üzere çalismalarimizi sürdürüyoruz' '2002'de çiftçimiz tefecinin elindeydi. Biz onlari tefeciden kurtardik. 2017'de gayrisafi yurt içi hasila tarimsal 189, geçen yil 337, ne kadar artmis? Yüzde 78 hasila artmis' 'Ziraat Bankasi ve Tarim Kredi Kooperatifi kredilerinde geri dönüsüm; 2002'de alinan kredinin sadece yüzde 55'i geriye dönerken 2020'de yüzde 94'ü geriye dönmüs' '92 milyon dekar alani, tarim arazilerinin korunmasi için tarimsal ovayi sit alani haline getirdik. Toplam 429 ovamiz sit alani ilan edilmistir, hedefimiz de burada 500'dür'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, orman yanginlariyla mücadeleye iliskin "2022 yilina hazirligimiz su; 10 adedi 5 ton üzeri su atma kapasitesine sahip olmak üzere 20 uçak ve 55 helikopterle mücadele etmek üzere çalismalarimizi sürdürüyoruz." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Bakanliginin 2022 yili bütçesi üzerinde konusan Pakdemirli, bu yüzyilin ortak gündeminin iklim degisikligi etkileri, kuraklik, dogal afet, göç, pandemi ve bunun kisa ve uzun vadeli etkileri oldugunu söyledi.

Pakdemirli, tarimin siyaset üstü ve savunma sanayi kadar önemli, stratejik bir sektör oldugunu, milli güvenlik ile özdes bir hale geldigini belirtti.

Bu konuda birinci derecede sorumluluk sahibinin iktidar oldugunu ancak toplumun bütün paydaslarinin buna katki saglamasi gerektigini kaydeden Pakdemirli, "Madem bu is milli güvenlik meselesi, nasil ordumuza, nasil önemli meselelere yaklasiyorsak tarima da bu sekilde yaklasmamiz lazim." ifadesini kullandi.

Bakan Pakdemirli, 21. yüzyilda tarim alanlari, gida ve suyla mücadele edecekleri bir alani gördüklerini belirterek 2020'de Kovid-19 salgini ve tüm ülkelerde bir ekonomik dalgalanma yasadigini anlatti.

Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünyanin büyük bir sinav verdigini vurgulayan Pakdemirli, çogu ülkede üretim, lojistik ve erisim problemleri yasandigini söyledi.

"Türkiye ve dünya, maalesef, 2021 iklim degisikligini de tüm yillarin daha ötesinde yasamak durumunda kalmistir." diyen Pakdemirli, tarim, orman ve suyun en çok etkilenen alanlar oldugunu dile getirdi.

Kurakliktan etkilenen 651 bin çiftçi için tedbir paketi hazirladiklarini bildiren Pakdemirli, "Bu da 2,6 milyar lira. Bu 2,6 milyar lirayi da araligin ikinci yarisindan itibaren ödemeye basliyoruz." seklinde konustu.

- "2021 basinçli sulama projeleri için 300 milyon lira kaynak"

Bakan Pakdemirli, 2021 basinçli sulama projeleri için 300 milyon lira kaynak ayirdiklarini, seneye de bunun daha fevkinde bir rakam ayiracaklarini açikladi.

Son 19 yilda Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nin sagladigi çalisma rahatligiyla, stratejik planlama ve bunun sonucunda da verimli ve sürdürülebilir kaynak kullanimi ortaya çikardiklarini anlatan Pakdemirli, "Güçlü bir tarimsal üretim altyapisi meydana getirdik. Tarladan sofraya gidamizin güvenilirligini sagladik." diye konustu.

Türkiye'nin kitalarin kesistigi bir cografyada olduguna dikkati çeken Pakdemirli, Türkiye'nin bölgesinde lider, dünyada söz sahibi konumda oldugunun altini çizdi.

- "19 yilda 396 milyar lira reel tarimsal destek"

Ülkelerin tarimi desteklerken ya müdahale alimi yapip destek vermedigini ya da destek verip müdahale alimi yapmadigini aktaran Pakdemirli, "Biz dogru bir müdahale alimi yaptik. Etkili müdahale alim politikamizin yaninda 5'i bir yerde dedigimiz bir sistem ortaya koyduk." ifadesini kullandi.

Pakdemirli, 19 yilda 396 milyar lira reel tarimsal destek ödemesinde bulunduklarini hatirlatarak desteklerin 2017'den bu yana iki misli artarak 26 milyara yükseldigini söyledi.

Muhalefetin "Destekler neden 1 yil geriden geliyor?" sorusuna da cevap veren Pakdemirli, "Biz üretime destek verdigimiz için desteklerin bir yil geriden gelmesi çok tabii." dedi.

Bakan Pakdemirli, 2006'dan bu yana çiftçiye 465 bin ek istihdam saglandigini bildirerek 26 milyar lirayi bulan bir destek ödendigini söyledi.

Türkiye'nin, gayrisafi milli hasilasinin yüzde 1,61'ini tarima ayirarak OECD ülkeleri arasinda birinci ülke oldugunu söyleyen Pakdemirli, "Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nde çok iyi bir müdahale alim politikasiyla çiftçimizi memnun ettik. Üretici dostu politikalarla, hasat öncesi açiklanan fiyatlarimizla, alin teri ve emegine sahip çiktik, memnun ettik." diye konustu.

- "Bizde artislar tüm dünyanin gerisinde oldu"

Dünya fiyatlarinin üzerinde bir rakam açikladiklarini belirten Pakdemirli, seçilmis ürünlerde fiyat durumunu hazirladiklari grafiklerle milletvekillerine gösterdi.

Çiftçinin bugdayi 1,71 liraya mal edip 2,5 liradan sattigini, arpayi 1,85 liraya mal edip 2,36 liraya sattigini, misiri 1,48 liraya mal edip 2,60 liraya sattigini anlatan Pakdemirli, "Bu devletin kurumlari herkese lazim. Gelemezsiniz iktidara ama yarin bir gün iktidara gelirseniz TÜIK de lazim, orman da lazim, digerleri de lazim." degerlendirmesinde bulundu.

Çiftçinin nohudu 5,19 liraya mal edip 6 liraya sattigini, mercimegi 6,23 liraya mal edip 7,80 liraya sattigini, ayçiçegi 3 liraya mal edip 5 liraya sattigini dile getiren Pakdemirli, milletvekillerinin sorusu üzerine findigin 17 liraya mal edildigini, 26,50 liraya satildigini söyledi.

Çiftçinin gelecege yönelik endiseleri olduguna isaret eden Pakdemirli, "Girdi fiyatlari artti mi, artti. Ama bizde artislar tüm dünyanin gerisinde oldu." diye konustu.

Çiftçinin endiselerinin ortadan kaldirilmasi gerektigini dile getiren Pakdemirli, "Ellerinde çok büyük parasi olan dünyadaki fonlar, bu emtialara girdikleri için bu emtia fiyatlari artti. Çiftçi için gelecege yönelik risklerden bir tanesi bu emtia fiyatlarinin geriye dogru gelmesidir. Ama 2022 yili hasat dönemi için bu gözükmüyor. Gübre, mazot ve diger maliyetler dünyada da arttigi için maliyetler yüksek olusacak ve bu yüksek maliyetlerle üreten çiftçimiz malini zarar etmeden satiyor olacak. Önümüzdeki birkaç senede çiftçimizin zarar etme ihtimalini görmüyorum. O gün maliyet 5'se 5, 10'sa 10, ona göre uygun fiyatlar piyasada olusacak. Biz her zaman oldugu gibi üretici dostu fiyatlarimizi açiklayacagiz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Sizin çizdiginiz gibi bir resim burada yok"

Sübvansiyonlu tarimsal krediler konusunda Pakdemirli söyle konustu:

"'Çiftçilerimizin 2002'den bu yana borcu misli misli artti.' Dogru, borç 2002'den bu yana misli misli artmistir ama 2002'de çiftçimiz tefecinin elindeydi. Biz onlari tefeciden kurtardik. 2017'de gayrisafi yurt içi hasila tarimsal 189, geçen yil 337, ne kadar artmis? Yüzde 78 hasila artmis. 2017'de tarimsal krediler ne kadar, 97 milyar. Peki, 2020'de ne kadar, 141 milyar. Ne kadar artmis, 45,4. Bunun anlami su; çiftçimiz artik para kazanmaya baslamis ve verimli bir sekilde ödemelerini yapiyor, borçlulugunu azaltiyor. Toplam kredilerin gayrisafi yurt içi hasilaya orani 2017'de yüzde 51'den 2020 itibariyla yüzde 42'ye gerilemis yani anlatildigi gibi, sizin çizdiginiz gibi bir resim burada yok. Ziraat Bankasi ve Tarim Kredi Kooperatifi kredilerinde geri dönüsüm. 2002'de alinan kredinin sadece yüzde 55'i geriye dönerken 2020'de yüzde 94'ü geriye dönmüs."

Gelir koruma sigortasi konusunda Pakdemirli, "Pilot çalismalari tamamlandi. Konya'da uygulamaya basladik. 2023 itibariyla hem ürün sayisini hem de cografyanin sayisini artirarak bunu ülke geneline yaymaya baslayacagiz." bilgisini verdi.

Sözlesmeli üretimle ilgili bir yasal düzenleme oldugunu anlatan Pakdemirli, "Bu yasal düzenlemede bazi eksikliklerimiz var. Bu eksikliklerin tamamlanmasi ve sözlesmeli üretimin de çiftçinin finansmani açisindan, fiyat istikrari açisindan, verim kayiplarinin önlenmesi açisindan yapilmasinda fayda var." dedi.

- "Cumhuriyet tarihinin bitkisel üretim rekorunu geçen yil itibariyla kirdik"

Geçen yil ve bu sene ciddi bir kuraklik yasandigina dikkati çeken Pakdemirli, "Bu sene geçen yildan daha az bir üretimimiz olacak, dogrudur ama geçen yil itibariyla da kuraklik yasamamiza ragmen 126 milyon ton bitkisel üretim üreterek cumhuriyet tarihinin bitkisel üretim rekorunu geçen yil itibariyla kirdik. Bu basari tarihe düsülecek bir nottur, çiftçimizin emek ve gayretini göstermektedir, iyi bir planlamanin sonucundadir." ifadelerini kullandi.

Tohumculuga son 19 yilda 4,5 milyar destek verdiklerini söyleyen Pakdemirli, "Tohum üretimimiz 8,5 misli artmis. Tohum ihracatimiz 9,5 misli artmis ve 1,2 milyon ton üretim yapiyoruz, 162 milyon dolar tohum ihracati yapip 86 ülkeye ihracat yapiyoruz. Bunu çiftçimiz basardi, sektörümüz basardi." dedi.

Hayvancilikta da 19 yilda 92 milyar lira destek ödediklerini bildiren Pakdemirli, "Son 3 yilda da 26 milyar lira destek ödeyerek büyükbasta toplamda yüzde 85 artisla 18,3 milyona geldik, küçükbasta da yüzde 80 artisla 57,4 milyona geldik. Küçükbasta Avrupa'da 1'inci, büyükbasta da Avrupa'da 2'nciyiz. Bu basari bizim için nihai bir varis noktasi degil, milletimizin refahi için, yarinlari için bitmeyen bir yolculuk." ifadesini kullandi.

Balik yetistiriciligini 2002'de 61 bin tonla aldiklarini hatirlatan Pakdemirli, bu rakamin 2021'de 470 bin ton oldugunu belirterek sadece 2017'den bugüne neredeyse 2 misli bir büyüme kaydedildiginin altini çizdi.

Gida kontrolüyle ilgili 2020'de 1,4 milyon denetim yaptiklarini açiklayan Pakdemirli, haberli denetimler konusunda elestiriler oldugunu ancak bunda da çapraz kontrollerle, yani bir ilin personelini diger bir ile alarak farkli bir denetim sistematigi yaptiklarini anlatti. Pakdemirli, denetimlerin hepsinin böyle olmadigini söyledi.

AR-GE ve inovasyonun önemine isaret eden Pakdemirli, "60 enstitü, 2 bin 100 arastirmaci, 2 bin proje. Bu iste 1 milyar lira bütçe harciyoruz. 92 milyon dekar alani tarim arazilerinin korunmasi için tarimsal ovayi sit alani haline getirdik. Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nin basinda 2017 ve 2018'de Meclisimizin çikardigi kanunla 203 ova ilan edilmisti, 226 ovayi da biz ilan ettik üç yil içerisinde, toplam 429 ovamiz sit alani ilan edilmistir, hedefimiz de burada 500'dür." bilgisini paylasti.

Pakdemirli, tarim disina çikarilan arazilerin 2002 öncesinde senelik 145 bin hektar iken 2003-2018 yillari arasinda çikan bir kanunla ortalama 60 bin hektara düstügünü, 2017'de yürürlüge giren kanunla ise son 3 yilda 10 misli azalarak senelik 14 bin hektara düstügünü bildirdi.

"Agaçlandirma konularinda Türkiye, Avrupa'da 1'inci, dünyada 4'üncü sirada" diyen Pakdemirli, "FAO verisi, orman varligi siralamasinda 46'nci siradan 27'nci siraya geldik. 11 Kasim Millî Agaçlandirma Günü'nde 80 ülkeden bakan ve temsilcilerle beraber 252 milyon agaç dikme sözümüzü, fidan dikme sözümüzü tutmak gayretiyle bir araya geldik, sene sonuna kadar da 252 milyon fidani bitirmis olacagiz." diye konustu.

- "Belki o 15 Temmuz'u yasadik o yanginlarin arasinda"

Yanginlarla mücadele konusunda Bekir Pakdemirli sunlari kaydetti:

"Hepinizin bildigi gibi 2021'de tüm dünya orman yanginlariyla sarsildi. On bes günde Türkiye'de 16 büyük yangin çikti, 554 tane de yanginla mücadele etmek zorunda kaldik. Bu süreçte filomuzu 70 helikopter, 18 uçaga çikardik. Biz diger ülkelere nasil yardim ettiysek diger ülkelerden de yardim istedik ve yardim geldi. Hava araçlari üzerinden maalesef çesitli tezviratlara maruz kaldik, müdahale yeterliydi veya degildi konusu. Kapasite planlamasi neye göre yapilir? 554 tane yangina hangi kapasite planlamasini yaparsaniz yapin, eksik kalabilirsiniz. Gerçekte durum böyle miydi? Normal istatistiksel bir beklentinin disinda bir yanginlar silsilesiyle, bir felaketler zinciriyle karsilastik. Ben buna büyük felaket diyorum. Belki o 15 Temmuz'u yasadik o yanginlarin arasinda. Ispanya'da 73 tane araç var ama armudu elmayla karsilastirmamak lazim. Bir defalik su atma kapasiteleri 202 ton. 28 milyon hektar orman alanlari var, bizim 22 civari. Bizim de 42 aracimiz var, su atma kapasitemiz 154 ton. Yüzde 3-5 normal bir kapasitenin gerisinde gözüküyor ama bizim çok büyük bir kara gücümüz var. Buradaki kara gücü, her seyden daha önemlidir. Hava araci üzerinden orman yanginlarini degerlendirmek son derece yanlis.

Amerika ve Rusya dünyanin en güçlü filosuna sahip mi, sahip. California 13 Temmuz'da baslayan yangini 103 gün sonra söndürebildi. 390 bin hektar alan yandi. Kanada'da 6 bin 525 orman yangini oldu, 3 milyon hektar alan gitti, Sibirya'da 2,4 milyon hektar alan gitti, Yunanistan'da etkilenen alan miktari son on yilin ortalamasinin 11 misli. Avustralya'da geçen sene 240 gün süren yanginlari hep beraber müsahede ettik. Maalesef, bir yandan yangini söndürmeye çalisirken bir yandan da atese benzin dökenlerle mücadele etmek zorunda kaldik."

"Basarimizin en önemli unsuru orman kahramanlarimizdir." diyen Pakdemirli, "Yanginlari biz çikarmadik, söndürmek için can verdik can. Söndürmek için can verdik, bir Fatiha okumayi ögrenin önce, önce bir Fatiha okuyun da ondan sonra konusalim. Hiçbiriniz o cenazelerde yoktunuz." ifadesini kullandi.

Orman teskilatinin dünyada saygin bir teskilat oldugunu ve 17 ülkeye egitim verdigini anlatan Pakdemirli, "Siyaseti baska alanlarda yapin." dedi.

Orman Teskilatinin herkese lazim oldugunu vurgulayan Pakdemirli, "Ben isterdim ki ayni, saglikta basimiza gelen büyük felaketteki gibi isiklarimizi orman kahramanlarimiz için açalim, kapatalim." diye konustu.

Tüm teskilatim canla basla çalistigini dile getiren Pakdemirli, "Orman Genel Müdürüm Antalya'da bir kanyona benim emrim olmasina ragmen 140-150 kisi girdiler ve o kanyondan sag çikma ihtimalleri azdi. Gerçekten bu kahramanlarimiz bu kadar iyi çalistilar. Bu isi siyasetten biraz uzakta tutmamiz lazim. Bu agaçlar hepimize lazim; A partisine, B partisine, C partisine degil, hepimize lazim." degerlendirmesinde bulundu.

Bakan Pakdemirli konuya iliskin diger bilgileri söyle paylasti:

"2022 yilina hazirligimiz su; 10 adedi 5 ton üzeri su atma kapasitesine sahip olmak üzere 20 uçak ve 55 helikopterle mücadele etmek üzere çalismalarimizi sürdürüyoruz. Su ve sulama yatirimlari alaninda bugüne kadar 613 baraj, 271 içme suyu, 1475 sulama tesisi ve 5 bin küsur taskin koruma tesisiyle 8 bin 800 tesisi hizmete aldik, birçok marka projeleri yaptik. Söylenenin aksine Türkiye 2020 yilinda yüzde 5,9 büyümüstür; son 3 yilda Türkiye Avrupa'nin 27 ülkesinden 38 misli, Almanya'dan 5 misli, Fransa'dan 7,6 misli, Hollanda'dan da 12,7 misli büyümüstür. Tarimsal istihdam azaliyor degil artiyor. 2008'de kayitli istihdamda 4 milyon 621 bin kisi varken su an 5 milyon 21 bin kisidir. Kayitli isletme adedi de 2018'de 2 milyon 152 binken 2022'de 2 milyon 186 bin adettir. Yine, tarimsal hasilada kaynaklarimiz 31'inci sirada olmasina ragmen dünyada Avrupa'da 1'inci, dünyada 10'uncuyuz; bu hepimizin gurur duymasi, 84 milyonun gurur duymasi gereken bir konudur."
Kaynak: AA