Malatya'da Yetistirilen Somon Baliklari Avrupa Ülkeleri Ve Rusya'da Damaklari Tatlandiriyor

Tarim ve Orman Il Müdürü Tahir Macit: 'Türk somonu dünyada marka oldu. Üretilen somonlarin yüzde 80'i ihraç ediliyor' 'Bu yil 9 bin ton civarinda üretimimiz olacak'

ORHAN YOLDAS - Malatya'da üretilen Türk somonlari Avrupa ülkeleri ve Rusya'ya ihraç ediliyor.

Dogu Anadolu Bölgesi'nde deniz seviyesinden 977 metre yükseklikteki kentte, tarim ve hayvanciligin yaninda kültür balikçiligi da gelismeye basladi. Geçen yil ilk kez üretimine baslanan ve 1000 ton verim alinan Türk somonuna pazarlama sikintisi olmamasi dolayisiyla ilgi artti.

Geçen yil üretilen somonlar Rusya'ya ihraç edilirken, bu yil Avrupa ülkelerine de balik gönderildi.

Malatya Tarim ve Orman Il Müdürü Tahir Macit, AA muhabirine, kentin su ürünleri yetistiriciliginde önemli noktaya geldigini, isletmelerde yaklasik 50 milyon yavru üretildigini söyledi.

Kentin geçen yila kadar iç sulardaki balik üretiminde 26. sirada yer aldigina dikkati çeken Macit, "Yeni yatirimlarla Malatya, balik üretiminde Türkiye 3'üncüsü olmus durumda. Yatirimcilari davet ederek üretimi daha da ileri boyutlara tasimayi planliyoruz. Tatli sularda yavru üretiminde Türkiye'de birinci siradayiz." dedi.

Macit, somon baligi üretiminde artis beklediklerini belirterek, "Yavru baliklarin yetismesiyle bu yil 9 bin ton civarinda üretimimiz olacak. Geçmis yillarda 2 bin 500 ve 3 bin ton civarlarindayken üretim 3 katina çikti. Daha yolun basindayiz. Malatya'nin kafes balikçiligi için mevcut kapasitesi 120 bin ton." diye konustu.

- Kilogrami yaklasik 10 avrodan ihraç ediliyor

Macit, kentte havuz ve kafes balikçiligi yapan 68 tesis bulundugunu, bunlarin bir kisminda Türk somonu yetistirildigini dile getirerek söyle devam etti:

"Türk somonu dünyada marka oldu. Üretilen somonlarin yüzde 80'i ihraç ediliyor. Somonun kilogrami 10 avro civarinda ihraç ediliyor, pazar problemi olmayan bir ürün. Ihraç ürünü oldugu için piyasaya fazla sunulmuyor, getirisi yüksek olan bir sektör. Pazarlama sikintisi yok, talep çok yüksek. Asya ülkeleri Japonya ve Kore gibi ülkelerde balik tüketimi çok fazla. Rusya ve Avrupa ülkeleri de fazla tüketiyor. Türk somonunun dünyada rakibi de üreteni de yok, dolayisiyla pazar problemi de yok. Yabancilarin severek tükettigi bir balik türü."

Kentte kafes baligi üretim kapasitesinin su an 9 bin tonluk kisminin kullanildigini belirten Macit, "Kapasitenin yaklasik 13'te birini doldurabildik, daha yolun basindayiz. Malatya'da ve bölgede altyapi sorunu ve teknoloji eksikligi yok. Dünya çapinda güçlü firmalarimiz var, onlar yatirimlarini artirmaya devam ediyor. Yeni yatirimcilar bakanliktan ön onaylari aldi, yer tahsis edildi. Sularimizda bir karis bos alan kalmamasini ümit ediyorum." dedi.

Balik üretiminin yapildigi büyük tesislerin istihdama katkisina isaret eden Macit, sezona göre degismekle birlikte bir firmanin 70 ile 450 arasinda personel istihdam ettigini, sektörün üretim ve istihdam açisindan önemli oldugunu vurguladi.

Macit, bakanligin destegiyle yeni bir tekne aldiklarini ve bu araci hem kaçak avciligin önüne geçmede hem de yatirimcilara sahalari göstermede kullandiklarini ifade etti.

- "Yillik 6 bin ton somon üretimimiz var"

Arguvan ilçesinde Türk somonu üreten Gümüs Doga firmasinin Karakaya Baraj Gölü Bölge Sorumlusu Orhan Sanci da yaklasik 4 yil önce üretime basladiklarini söyledi.

Firma olarak yaklasik 250 kafeste üretim yaptiklarini dile getiren Sanci, "Yillik yaklasik 6 bin ton somon üretimimiz var. Malatya bölgesinde önümüzdeki yillarda üretimimizi 10 bin tona çikarmayi planliyoruz. Bu bölgede yaklasik 4 bin ton somon üretiyoruz, 2 bin ton civarinda da porsiyon yapiyoruz. Somon üretimini önümüzdeki yillarda 8 bin tona yükseltmeyi düsünüyoruz." diye konustu.

Kentte ürettikleri somonlari il disinda isleyerek yurt disina sattiklarini anlatan Sanci, sunlari kaydetti:

"Ürettigimiz somonlarin agirligi 3 ile 6 kilogram arasinda degisiyor. Elazig'in Keban ilçesindeki fabrikada isleyerek yüzde 80'ini yurt disina satiyoruz. Avrupa ülkeleri ile Rusya'ya ihracatimiz mevcut. Iç pazara da satisimiz var. Aralik ve subat aylarinda havyar yaparak yurt disina satisimiz da oluyor. Elazig, Keban ve Malatya üçgenini düsündügümüzde 2 yil içinde 20 bin ton somon üretmeyi hedefliyoruz."
Kaynak: AA