El Salvador Devlet Baskani Bukele'den ABD'ye Yaptirim Tepkisi

El Salvador Devlet Baskani Nayib Bukele, ABD'nin, hükümetten üst düzey iki yetkiliye hapisteki çete liderleriyle gizli müzakereler yaptigi gerekçesiyle yaptirim karari almasina tepki gösterdi.

Bölge basininda çikan habere göre, ABD yönetiminin suçlamalarini reddeden, Bukele, "Çetelere para mi? Ne zaman oldu ? Tarihi bile kontrol etmemisler mi ? Nasil oluyor da bu kadar bariz bir yalani kimse sorgulamadan koyabiliyorlar? Bu ülkenin bagimsizligi satilik degil." ifadesini kullandi.

Bukele, ABD maslahatgüzari Jean Manes'in kendisinden bazi taleplerin yani sira eski bir belediye baskaninin serbest birakilmasi ve Bassavci Rodolfo Delgado'nun yeniden seçilmemesi gibi isteklerde bulundugunu ileri sürdü.

Biden yönetimiyle iliskileri gergin olan Bukele, aralarinda Bolivya, Küba, Guatemala, Haiti, Honduras, Nikaragua ve Venezuela'nin oldugu Demokrasi Zirvesi'ne davet edilmemisti.

- Suçlama

ABD Hazine Bakanligi, Bukele hükümetinin çetelerle gizli is birligi ve müzakereler yaptigini savunarak, iki üst düzey El Salvadorlu yetkiliyi kara listeye aldigini duyurmustu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyinin Latin Amerika Isleri Baskani Juan Gonzalez de geçen haftaki açiklamasinda, Bukele'yi ülkede demokratik kurumlari zayiflatmakla suçlamisti.

- MS-13 liderlerini ABD'ye iade etmeyi reddetmisti

Haziran 2019'dan bu yana iktidarda olan Bukele hükümeti, New York savciliginin hakkinda arama karari çikartigi Mara Salvatrucha (M-13) çetesi liderinin iade talebini kabul etmemisti.

MS-13 ve Barrio 18 çetelerinin, yaklasik 70 bin üyesinin bulundugu ve bunlardan 17 binin ise cezaevlerinde kaldigi biliniyor.

MS-13, uyusturucu kaçakçiligi, haraç, adam kaçirma, fuhus ve birçok yasa disi faaliyet yapmakla suçlaniyor.

Kaynak: AA