Belarus'tan AB, Kanada, ABD'den Ithal Edilen Tarimsal Gida Ürünlerine Yasak

Belarus, 1 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere Avrupa Birligi (AB), ABD, Kanada dahil olmak üzere bazi ülkelerden tarimsal gida ürünlerinin ithalatina yasak getirdi. 6 ay geçerli olacak yasak kapsamindaki ürünler arasinda sigir eti, kümes hayvanlari eti ve ürünleri, sebze, meyve ile kuruyemis bulunuyor.

Belarus, AB, ABD, Kanada dahil olmak üzere bazi ülkelerden tarimsal gida ürünlerinin ithalatina yasak getirdi. Yayinlanan Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ABD, Kanada, AB ülkeleri, Norveç, Ingiltere, Izlanda, Isviçre, Makedonya, Karadag ve Arnavutluk’tan bir dizi tarimsal gida ürününün ithalatina yasak getirildi.

Batili ülkelerin geçtigimiz hafta açikladigi Belarus’a yönelik yaptirimlara cevap niteliginde olan yasakli ürünler listesinde sigir eti, domuz eti, tavuk eti ve kümes hayvanlari ürünleri, sakatat, hayvansal yaglar, sucuk, tuzlanmis, kurutulmus ve isli etler, süt ve süt ürünleri, sebze, meyve, kuruyemis, sekerleme ve tuz yer aliyor.

Ithalat yasaginin 6 ay geçerli olacagi belirtilen kararnamede, yasakli ürünler listesinin ihtiyaca göre genisletilebilecegi ifade edildi. Kararnamede yasagin bireysel kullanim amaçli getirilecek ürünler, bebek mamalari ile bir dizi "kritik ithalat ürünlerini" kapsamadigi belirtildi.

ABD, Kanada ve AB’nin de aralarinda bulundugu bir dizi ülke son olarak aralik ayi basinda Belaruslu sivil toplum örgütlerine baski uyguladiklari ve düzensiz göçmenleri AB sinirina yigdiklari gerekçesiyle Belaruslu 30 kisi ve kurum için yeni yaptirim karari almisti. Belarus ise misillemede bulunacagini açiklamis, söz konusu ülkelerin soguk savas dönemi mantigindan vazgeçerek yapici isbirligine dönmeleri halinde ilan edecegi yaptirimlari iptal edecegini belirtmisti.
Kaynak: İHA