Almanya Basbakani Scholz Açiklamasi 'Ukrayna-Rusya Sinirindaki Olaylardan Derin Endise Duyuyoruz'

'Herkesin kendi sinirlari içinde güvende hissetmesini, Avrupa'daki diger sinirlarin dokunulmaz ve saglam olmasini saglamak bizim sorumlulugumuz olmali'.

Almanya'nin yeni basbakani Olaf Scholz, Ukrayna-Rusya sinirindaki olaylardan derin endise duydugunu, ülkesinin "kenarda durup olan bitene yorum yapmakla yetinmek" yerine, Avrupa'nin geleceginde sorumluluk almasi gerektigini söyledi.

Görevdeki 3'üncü gününde Avrupa Birligi (AB) kurumlarina ziyaret düzenleyen Scholz, AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Baskani Charles Michel ile ayri ayri görüsmeler yapti.

Von der Leyen ile düzenledigi ortak basin toplantisinda konusan Scholz, Almanya’nin AB’nin kalbinde duran ve sorumlulugu bulunan bir ülke oldugunu belirterek, "Kenarda durup olan bitene yorum yapmakla yetinemeyiz. Her seyin içinde olmaliyiz. Avrupa’da gelecegin parlak olmasina ve ilerlemeye katkida bulunmaliyiz." dedi.

Scholz, "Kurulan hükümetteki tüm ortaklarin Avrupa yanlisi bir gündemi oldugunu düsünüyorum. Muhalefetimizin de büyük kismi Avrupa yanlisi." diye konustu.

"Her seyden önce, salginla ilgili tüm deneyimlerimize dayanarak, Avrupa'nin bir arada durmasi ve yakin is birligi içinde hareket etmesi önemlidir. Tabii ki önceliklerimiz daha yüksek asilama orani ve asilamayi herkes için erisilebilir ve çekici kilmak olmali." diyen Scholz, "iklim degisikligini durduracak ve ekonomiyi büyütecek endüstriyel modernizasyonun" da önemli gündem maddelerinden oldugunu dile getirdi.

Scholz, Rusya ile ilgili de "Ukrayna-Rusya sinirinda gelisen olaylardan elbette derinden endise duyuyoruz. Herkesin kendi sinirlari içinde güvende hissetmesini, Avrupa'daki diger sinirlarin dokunulmaz ve saglam olmasini saglamak bizim sorumlulugumuz olmali." degerlendirmesinde bulundu.

- "Demokratik olmayan ülkelerle de iyi iliski kurmaliyiz"

Almanya Basbakani Scholz, AB Konseyi Baskani Michel ile görüsmesinin ardindan düzenlenen basin toplantisinda da son 50-100 yilin aksine dünyanin gelecek yillarda iki kutuplu degil, çok kutuplu olacagini, birçok yeni gücün ortaya çikacagini ifade etti.

Artik ABD ve Rusya’ya ek olarak Çin, Hindistan, Japonya, Malezya gibi Asya ülkelerinin de güçlü ülkeler arasinda yer alacagi öngörüsünü paylasan Scholz, Avrupa’nin güçlü kalmasini saglamak istediklerini, AB’nin güçlü ve egemen olmasinin çok önem tasidigini vurguladi.

Scholz, sunlari kaydetti:

"Mesele dünya ile iliski kurmak oldugunda çok tarafli bir dünyayi bir araya getirmek AB’nin çabalari arasinda yer alacak. Biz demokrasi ve hukukun üstünlügü gibi degerlere sahip ülkeleriz. Ama bazi ülkelerde durum böyle degil. Bu yolu seçmeyen ülkelerle de iyi iliskiler kurmamiz gerekiyor. Herkes kendi yolunu seçmekte özgür ama önemli olan baris içinde yasamamiz gerekliligi. Bu kolay olmayacak ama gögüslememiz gereken bir zorluk."

- AB'den Almanya ile "çok güçlü is birligi" mesaji

AB Komisyonu Baskani von der Leyen de "(Scholz ile) Birbirimizi birkaç yildir taniyoruz ve yakin çalisma imkanimiz oldu. Bu durum, yeni rollerimizde bize avantaj saglayacaktir." dedi.

Almanya'nin her zaman AB'nin tarihi gelisimi açisindan önemli oldugunu, Alman basbakanlarinin AB'ye sekil verilmesi konusunda önemli roller oynadiklarini ifade eden von der Leyen, "Sansölyeliginizin bu kadar erken bir döneminde AB Komisyonunu ziyaret etmeniz, Almanya'nin yeni hükümeti için AB'nin ne kadar önemli oldugunu gösteriyor." diye konustu.

Von der Leyen, "AB Komisyonunun, yeni Alman hükümetiyle yogun ve çok güçlü is birligine açik oldugunu söylemeliyim." diye konustu ve ortak gündemlerinde salginla mücadele, yesil ve dijital dönüsüm gibi konularin yani sira dis politika meseleleri de olacagini belirtti.

Çin'in hem zor bir ekonomik rakip hem de bir partner oldugunu ifade eden von der Leyen, Rusya'ya iliskin ise sunlari söyledi:

"Rusya'dan gerilimi düsürmesini, komsularina karsi tüm saldirganligini sona erdirmesini, uluslarin egemen haklarina saygi göstermesini istiyoruz. Aksi takdirde AB, yaptirimlarini yogunlastirmaya ve ayrica ekonomik sektörler, finans sektörleri üzerinden baska önlemler almaya çalisacaktir. Attigimiz her adim açik olarak ortaklarimizla anlasarak atiliyor. Bunu kesinlikle netlestirmek isterim ki; Rusya ile iyi bir iliskiye sahip olmak istiyoruz."

Kaynak: AA