DSÖ Açiklamasi 'En Az 23 Ülkede Omicron Mutasyonu Tespit Edildi'

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Covid-19’un Omicron mutasyonuna en az 23 ülkede rastlandigini ve bu sayinin artmasi beklendigini açikladi.

DSÖ Açiklamasi 'En Az 23 Ülkede Omicron Mutasyonu Tespit Edildi'
Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus düzenledigi basin toplantisinda, korona virüsün yeni mutasyonu Omicron’a dair açiklamalarda bulundu. Ghebreyesus, Omicron mutasyonunun en az 23 ülkede tespit edildigini duyurarak, "DSÖ’nün 6 bölgesinin 5’indeki en az 23 ülke bugüne kadar Omicron vakalari bildirdi ve bu sayinin artmasini bekliyoruz" ifadelerini kullandi. Ghebreyesus, "DSÖ bu gelismeyi son derece ciddiye aliyor ve her ülke aynisini yapmali. Omicron hakkinda her zaman daha fazla sey ögreniyoruz, ancak bulasma, hastaligin siddeti, testlerin ve asilarin etkinligi üzerindeki etkisi hakkinda ögrenilecek daha çok sey var" diye konustu.

Botsvana ve Güney Afrika’ya bu mutasyonu hizli sekilde tespit ettikleri ve rapor ettikleri için tesekkür eden Ghebreyesus, bu ülkelerin simdi baska ülkeler tarafindan dogru seyi yaptiklari için cezalandirilmalari konusunda endiselendigini belirtti.



"SEYAHAT YASAKLARI, OMICRON’UN YAYILMASINI ENGELLEMEYECEK"

Tüm ülkeleri Uluslararasi Saglik Tüzügü uyarinca rasyonel, orantili risk azaltma önlemleri almaya çagiran Ghebreyesus, "Bu, yolcularin seyahatten önce ve/veya varista taranmasi ya da uluslararasi yolculara karantina uygulanmasi gibi yeni mutasyonun yayilmasini geciktirmeye veya azaltmaya yönelik önlemleri içeriyor. Seyahat yasaklari, Omicron’un uluslararasi yayilmasini engellemeyecek ve yasam, geçim kaynaklari üzerinde agir bir yük olusturacaktir" dedi.

Omicron mutasyonunun tespit edilmesinden bu yana birçok ülke mutasyonun ülkelerine yayilmasini engellemek amaciyla sinirlarini bazi Afrika ülkelerine kapatma karari almisti.

(Melike Yazir/IHA)
Kaynak: İHA