Çorum Ticaret Borsasi Baskani Özkubat'tan Bugday Fiyatlari Ile Ilgili Açiklama

Çorum Ticaret Borsasi Baskani Naki Özkubat, yurt disi piyasalarda bugdayin fiyatinin 270 dolardan 310 dolara yükseldigini belirterek, “Dünyadaki gida fiyatlarinda artis olacagi yönündeki algiyla birlikte ülkemizde de maalesef fiyatlar hizli bir artis gösterdi” dedi.

Çorum Ticaret Borsasi Baskani Özkubat'tan Bugday Fiyatlari Ile Ilgili Açiklama
Çorum Ticaret Borsasi bünyesinde kurulan toksin laboratuvarinin tanitim toplantisinda konusan Borsa Baskani Naki Özkubat, son günlerde artis gösteren bugday fiyatlarina iliskin açiklamalarda bulundu. Geçtigimiz yillara göre bu yil bugday fiyatlarindaki artisin çok hizli ve yüksek oldugunu dile getiren Özkubat, “Bunun ana nedenini Türkiye’deki kuraklik ve verim düsüklügü ile dünya piyasalarinda büyük yatirimci firmalarin sürekli gida fiyatlarinda artis olacagi yönündeki algi olusturuyor olmasidir. Yurt disi piyasalarinda da bugdayin fiyati 270 dolardan 310 dolara yükseldi. Su anda borsamizda bugdayin tonu 5 bin TL’den satilmaktadir. Dünyadaki gida fiyatlarinda artis olacagi yönündeki algiyla birlikte ülkemizde de maalesef fiyatlar hizli bir artis gösterdi. Üretim eksikligi de bunda etkili oldu. Ülkemizdeki ürün çesitliligi arttigi için bugday ekim alanlarinda azalma var. Dünya piyasalarinda artis devam ederse bugday fiyatlarinda artisin devam edecegini düsünüyorum” dedi.

Özkubat söyle devam etti:

“Bölgemizde genetigi degistirilmis olmasina ragmen bugdayin kardesi olarak ifade edilen üretimi yükselmistir. Dolaysiyla üretilen bugday oraninda bir kaybimiz var ancak tritikale ile yan yana koydugumuzda çok fazla geriye gidis yok. Borsadaki satislara baktigimizda bugday kadar tritikale de gelmektir. Bundan 10 yil önce tritikale yoktu. Bu ürünü domuz yemedigi ve direnci yüksek oldugu için dag köylerinde su anda en çok tritikale üretimi yapan illerden birisi olduk. Su anda diger iller de tritikale üretimine geçmeye basladi.

"

“Hizli trenin, yük treninin burada olmasi lazim”

Ulasimda yasanan sorunlara da vurgu yapan Özkubat, “Çorum’un gelismesi, yatirimlarin büyümesi için bir sey yapilacaksa mutlaka hizli yük treni olmasi lazim. Tasimaciligin olusturulmasi lazim. Bunun bedeli ne olur bilemem. Bu yapilamadigi müddetçe Çorum gibi illerin kalkinma hedefi gerçeklesmez. Çorumlu mütesebbisler çaliskandir. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin bunu görebilirsiniz” dedi.

“Eger Çorum gelisecekse navlun olusmasi lazim. Yani hizli trenin, yük treninin burada olmasi lazim” diye devam eden Özkubat, “Çünkü bizim nakliyeye ödedigimiz bedel az degil. Yüzde 5 daha fazla bedel ödüyoruz” ifadelerini kullandi.

“Gençlerin sosyal yasanti alanlari genisletilmeli”

Çorum’un ulasimdan sonraki en büyük handikapinin genç nüfusu kentte tutamamak oldugunu belirten Özkubat, “1992 yilinda bir çalisma yapilmisti. Çorum Anadolu kaplani olarak rol model iller arasinda yer aliyordu. Hizli bir gelisme ve büyüme vardi. Buraya gelen tedarikçiler Çorum’un geleceginin çok fazla parlak gözükmedigini dile getiriyorlardi. Bu nasil olur dedim. Çok hizli gelisiyor, büyüyor dedik. Iki unsur belirtmisti o zaman. Birincisi navlun fiyatlari, ikincisi de gençlerin Çorum’da da kalmamalarini söyledi.

Gençler Çorum’da kalmazsa üretimin zayiflayacagini, ikinci ve üçüncü nesil isletmecilerin Çorum’da yasami kabul etmediklerini görüyoruz. Çorum’un acilen gençlerin sosyal yasanti alanlari genisletilmeli. Bu konuda çalisma yapilmasi lazim” diye konustu.

Kaynak: İHA