Bayburt Üniversitesi Ev Sahipliginde Düzenlenen 'Kültür Akademisi' Konferanslari Devam Ediyor

Bayburt Üniversitesi ev sahipliginde düzenlenen ve Milli Türk Talebe Birligi (MTTB) Bayburt Subesi ile Ideal Gençlik Ögrenci Toplulugu tarafindan organize edilen ‘Kültür Akademisi’ konferanslari devam ediyor.

Bayburt Üniversitesi Ev Sahipliginde Düzenlenen 'Kültür Akademisi' Konferanslari Devam Ediyor
22 Kasim-14 Aralik 2021 tarihlerinde Bayburt Üniversitesinin ev sahipliginde gerçeklestirilecek olan Kültür Akademisi konferanslarinin ikinci hafta etkinligine konusmaci olarak Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen katildi.

Bâbertî Külliyesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçeklesen konferansta, Dünya Bocce Konfederasyonu Baskanligi ile Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu Baskanligini da yürüten Rektör Türkmen tarafindan “Spor, Kültür ve Kimlik” konulu bir sunum gerçeklestirildi.

Rektör Türkmen konferansta; Türk toplumu için sporun geçmisten bu yana önemli olduguna deginerek, ilk Türk devletleri, Selçuklu ve Osmanli dönemlerinden örnekler verdi. Türklerin Islamiyet’i kabul edisinin ardindan Islami motifli spor anlayislarinin da ortaya çiktigini belirten Rektör Türkmen, Osmanli döneminde olan okçuluk, binicilik, aticilik gibi tekkelerin de bugünkü kulüp anlayisiyla iliskili oldugunu ifade etti.

Türkler açisindan oldukça önemli olan ‘Alp’ kavraminin da sporla yakindan iliskili olduguna degindi. Spor branslarindaki degisikliklerin 19. yüzyildan sonra ortaya çiktigini belirterek, bu branslarin kurumsallasma çalismalarinin ise 20. yüzyila kadar devam ettigini söyledi.



Günümüzde sporun güçlü bir enstrüman oldugunun altini çizen Rektör Türkmen, bu durumun bir manipülasyon araci olarak da kullanilabildigine dikkat çekti. Bu durumlara imkân verilmemesi ve dikkatli olunmasi gerektiginin altini çizdi. Sporla egitim arasinda çok yakin bir iliski oldugunu ifade ederek özellikle dijital bagimlilikla mücadelede sporun ön plana çikarilmasi gerektigini dile getirdi. Geleneksel spor dallarinin gelisimin de önemli oldugunu belirterek, bu konuda yapilan çalismalarin, atli cirit, geleneksel okçuluk, binicilik gibi spor dallarinin geleneklere uygun icra edilmesinde oldukça önemli oldugunu ifade etti.

Bayburt Üniversitesinde de, kendi kültürümüze ait degerlerin, spor branslarina yansitilmasi için önemli çalismalar yürütüldügünü belirten Rektör Türkmen, bu branslarin yasatilmasi ve yayginlastirilmasina da önem verdiklerini vurguladi.

Programin sonunda katilimcilardan gelen sorulari da cevaplayan Rektör Türkmen, Kültür Akademisi çalismalarinin organize edilmesinde emek veren Milli Türk Talebe Birligi Bayburt Subesi ve Ideal Gençlik Ögrenci Toplulugu’na desteklerinden dolayi tesekkür etti.

Program, ödül takdimi ve toplu fotograf çekimin ardindan sona erdi.

Programa; Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdogan ve Prof. Dr. Ali Savas Bülbül, dekanlar, müdürler, MTTB Bayburt Subesi Baskani Mehmet Asif Alan, sivil toplum kurulusu temsilcileri, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Bayburt Üniversitesi ev sahipliginde düzenlenen ‘Kültür Akademisi’ konferanslari; Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Tevhit Ayengin’in “Islam ve Insan Haklari” (3 Aralik 2021 - Cuma, Saat 15.00), Ilahiyat Fakültesi Eski Dekani Prof. Dr. Nasrullah Hacimüftüoglu’nun “Ilme ve Ilim Erbabina Bakisimiz” (10 Aralik 2021 - Cuma, Saat 15.00) ve 26. Dönem TBMM Baskani Ismail Kahraman’in “1916 Yilindan Günümüze Milli Türk Talebe Birligi ve Gençlik” (14 Aralik 2021-Sali, Saat 15.00) sunumlariyla devam edecek.
Kaynak: İHA