Sobacilik Meslegi Son Demlerini Yasiyor

Erzincan’da son yillarda insanlarin sobali evler, yayginlasan dogal gaz dogalgazli evlere tercih etmesinden dolayi sobacilik meslegi yok olmakla karsi karsiya.

Sobacilik Meslegi Son Demlerini Yasiyor
Insanligin en eski mesleklerinden biri olan sobacilik meslegi, dünyada her geçen gün gelisen teknoloji ve enerji kullaniminin artmasi dolayisiyla can çekisen meslekler arasindaki yerini almaya çoktan baslamis durumda. Erzincan’da da durum farksiz degil. Sehirde bir zamanlar en gözde mesleklerden birisi olan sobacilik meslegi simdilerde sayilari bir elin parmaklarini geçmeyen ustalar tarafindan icra ediliyor. Ustalar her seyin üstüne bir de çirak bulamamalarinin meslegi kisa sürede tarihin tozlu sayfalarina itecegini düsünüyor.

Erzincan’da 25 yildir sobacilik yapan Murat Özdemir satislarinin eskisi gibi olmadigini aktararak, “Dogalgazdan dolayi suanda piyasanin da durumu kötü ama bizim malzemelerimiz pahalandi ve bizim kar oranimiz düstü. Sobacilik mesleginin eski tadi kalmadigi gibi bir malzemenin üstüne de 50- 100 TL fark koyamayiz. Islerin tadi tuzu yok eskiden olsaydi biz burada 5 dakika bile oturamazdik. Kis sezonu öncesi gördügünüz gibi ne gelen var ne de giden suanda dogalgaz var her tarafta. Genelde biz köylülere çalisiyorduk ama simdi onlarin da çogunlugu kisin sehirde oturuyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA