KARDEMIR'in Kapatilmasina Karsi Eylemlerin Yil Dönümünde Mücadelenin Hakliligi Mesaji

ÖzçelikIs Sendikasi Genel Baskani Yunus Degirmenci: 'Bugün Kardemir'in elde ettigi basarilar göz önüne alindiginda o dönemki mücadelenin ne kadar hakli mücadele oldugu bir kez daha ortaya çikmaktadir' 'O dönem KARDEMIR emekçilerinin dik ve ferasetli durusu sayesinde bugün binlerce kisi evine ekmek götürüyor'.

Hak-Is Konfederasyonu Genel Baskan Yardimcisi ve Özçelik-Is Sendikasi Genel Baskani Yunus Degirmenci, Karabük Demir Çelik Fabrikalarinin (KARDEMIR) 8 Kasim 1994'te kapatilmasina karsi yapilan eylemlerin yil dönümüne iliskin, "Emekçilerin dik ve ferasetli durusu sayesinde bugün binlerce kisi evine ekmek götürüyor." ifadesini kullandi.

Degirmenci, yayimladigi mesajinda, dönemin hükümetinin, 5 Nisan 1994'te KARDEMIR'in teknolojik ömrünü tamamladigi ve zarar ettigi gerekçesiyle kapatilmasina karar verdigini hatirlatti.

Karabük'e ve KARDEMIR'e sahip çikmaya devam ettiklerini ve edeceklerini belirten Degirmenci, sunlari kaydetti:

"Alinan bu yikici kararin ardindan 'Kardemir kapatilamaz, Karabük karartilamaz' anlayisiyla 8 Kasim ruhu ortaya çikmis ve o güne kadar benzeri görülmemis adeta bir ölüm-kalim mücadelesi verilmistir. Konfederasyonumuz Hak-Is ve Sendikamiz Özçelik-Is liderliginde 8 Kasim 1994 tarihinde Karabük'te; Karabük halki, siyasi parti temsilcileri, esnaf, is adamlari ve sivil toplum örgütleri büyük mücadele baslatarak, hükümetin Kardemir'i kapatma girisimine geri adim attirmayi basarmistir. Bugün Kardemir'in elde ettigi basarilar da göz önüne alindiginda o dönemki mücadelenin ne kadar hakli mücadele oldugu bir kez daha ortaya çikmaktadir."

Çeyrek asirdan fazla bir süre geçmesine ragmen 8 Kasim ruhunun asla unutulmadigini ve unutulmayacagini vurgulayan Degirmenci, "O mücadele sayesinde KARDEMIR adeta uçurumun kenarindan alinmistir. O mücadelemiz olmasaydi, bugün KARDEMIR gibi Karabük'ün de karartildigina hep birlikte sahitlik edecektik. O dönem KARDEMIR emekçilerinin gösterdigi dik ve ferasetli durusu sayesinde bugün binlerce kisi evine ekmek götürüyor." ifadelerini kullandi.

- "2023'te daha güçlü bir KARDEMIR en büyük hayalimizdir"

Degirmenci, mesajinda sunlari kaydetti:

"Bugün KARDEMIR, demir ve çelik sektöründe dünyanin sayili üreticileri arasinda yer aliyor. Cumhuriyetimizin ilk entegre demir çelik fabrikasi olan KARDEMIR'in hem Karabük ve çevresine hem de ülkemiz ekonomisine katki vermeye devam etmesi için geçmiste oldugu gibi bugün de durmadan, duraksamadan, yorulmadan çalisiyoruz. KARDEMIR'i Cumhuriyetimizin 100. yili olan 2023'te, daha güçlü kurulus olarak insa etmek, en büyük hayalimizdir. Bu vesilesiyle 8 Kasim 1994 yilinda KARDEMIR'i sahipsiz birakmayan Hak-Is Konfederasyonuna ve onun Genel Baskani merhum Necati Çelik ve arkadaslarina, Özçelik-Is Sendikasina ve onun efsanevi Genel Baskani merhum Metin Türker ve arkadaslarina, Çelik isçilerine, emegin aslanlarina ve tüm Karabük halkina sükranlarimi sunuyorum."

- 8 Kasim 1994 eylemleri

Türkiye'deki ekonomik krize yönelik tedbirler kapsaminda 1994'Te hükümet tarafindan hazirlanan "5 Nisan Istikrar Programi" geregince KARDEMIR'in özellestirilmedigi takdirde kapatilmasi ön görülüyordu.

Kent genelinde 8 Kasim 1994'te çesitli kesimlerin katilimiyla düzenlenen gösteri ve yürüyüslerin neticesinde, fabrikanin hisseleri halka satilmis, kurumun özellestirilmesi veya kapatilmasinin önüne geçilmisti.
Kaynak: AA