Güney Afrika'da Bazi Belediyelerde Yerel Seçimler Tekrarlanabilir

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 1 Kasim'da gerçeklestirilen yerel seçimlerde hiçbir partinin çogunlugu saglayamadigi belediyelerde partilerin koalisyona gitmeyi reddetmesinin ardindan, bu belediyelerde seçimlerin tekrarlanmasi ihtimali dogdu.

Ana muhalefet partisi Demokratik Ittifak ile muhalefet partileri Action SA, Iyi Parti (GP) ve Inkatha Özgürlük Partisi'nin (IFP), çogunlugun saglanamadigi 66 belediyede, 27 yildir iktidarda bulunan Afrika Ulusal Kongresiyle (ANC) koalisyona gitmeyi reddetmesi, ülkede siyasi krize yol açti.

ANC'li Cumhurbaskani Cyril Ramaphosa, konuya iliskin açiklamasinda, "ANC ile koalisyona girmeyeceklerini söyleyen partiler oldugunu duydum ve bu beni meraklandirdi. ANC'nin onlarla ortaklik kurmak istedigini kim söyledi?" ifadesini kullandi.

Ramaphosa, ANC'nin seçimlerde yara almasina ragmen, sirf bunun ugruna uzlasmaya ve koalisyonlara girmeye hala hazir olmadiklarini söyledi.

ANC'nin oy kaybinin düsük seçmen katilim oraniyla iliskili oldugunu belirten Ramaphosa, ANC'li seçmeni yeniden ikna etmenin kendi görevleri oldugunu belirtti.

Bu durum, Güney Afrika'da 5'i büyüksehir olmak üzere toplamda 66 belediyede seçimlerin yenilenmesi ihtimalini de beraberinde getirdi.

1994 yilindan beri iktidarda olan ANC 1 Kasim seçimlerinde tarihinin en düsük oy oranini almisti.

Kaynak: AA