Çin'in Taykonot Ekibi Uzay Yürüyüsüne Çikti

Istasyon kurulumu için gerçeklestirilen faaliyete katilan Vang Yaping, uzay yürüyüsü yapan ilk Çinli kadin taykonot oldu.

Çin'in Dünya yörüngesinde kurmakta oldugu uzay istasyonuna gönderdigi Sincou-13 taykonot ekibi uzay yürüyüsü gerçeklestirdi.

Çin Insanli Uzay Programi Ajansindan (CMSA) yapilan açiklamaya göre, taykonotlar Cai Cigang ve Vang Yaping, dün yerel saatle 20.28'de basladiklari uzay yürüyüsünde 01.16'da istasyon disindaki faaliyetlerini tamamlayarak ana modüle döndü.

Uzay istasyonunun kurulumu için gerçeklestirilen üçüncü uzay yürüyüsü, Sincou-13 görevi kapsaminda istasyona yollanan yeni taykonot ekibinin ilk araç disi etkinligi oldu.

Taykonot ekibi, uzay yürüyüsünde yerli üretim Feitien uzay tulumlarini test etti ve uzay istasyonunun mekanik kolu ile diger araç disi destek vasitalarini kullanarak görevler gerçeklestirdi.

- Uzay yürüyüsü yapan ilk Çinli kadin taykonot

41 yasindaki Vang, bu faaliyete katilarak, uzay yürüyüsü yapan ilk Çinli kadin taykonot oldu.

Vang, 2013'te Dünya yörüngesini kateden ve uzay istasyonunun ilk prototipi niteligindeki "Tiengong-1" modülüne demirleyen "Sincou-10" seferine katilarak, "Sincou-9" görevinde yer alan Liu Yang'in ardindan uzaya çikan ikinci Çinli kadin olmustu.

Ikinci kez uzay yürüyüsüne çikan 55 yasindaki Cai ise 2008'de Dünya yörüngesini kateden "Sincou-7" görevinde Çin adina ilk uzay yürüyüsünü gerçeklestiren taykonot olmustu. Cai'ye uçusun ardindan "uzay seferi kahramani" unvani verilmisti.

- Çin'in uzay istasyonu kurma plani

Çin, ABD'nin uzay arastirmalari alaninda is birligini yasaklamasi ve Uluslararasi Uzay Istasyonu (ISS) programina katilimini engellemesi nedeniyle kendi uzay istasyonunu kurmak için çalismalar yürütüyor.

Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan olusan istasyon tamamlandiginda, Rusya'nin artik faal durumda bulunmayan Mir Uzay Istasyonu ile yaklasik ayni boyutlarda olacak.

Çin, Tienhi (Göksel Uyum) adi verilen istasyonun çekirdek modülünü 29 Nisan'da firlatmisti. Ardindan 29 Mayis'ta Tiencou-2 (Gök gemisi-2) kargo mekigiyle istasyona bir ikmal seferi düzenlenmisti.

Nie Haising, Liu Boming ve Tang Hongbo'dan olusan ilk taykonot ekibi, Sincou-12 mekigi (Kutsal gemi-12) ile 17 Haziran'da istasyona gönderilmisti.

Taykonotlar Cai Cigang, Vang Yaping ve Yi Guangfu'yu tasiyan Sincou-13 uzay mekigi ise 15 Ekim'de firlatilmis, ekip 17 Ekim'de göreve baslamisti.

"Vintien" (Gökleri Aramak) ve "Mingtien" (Gökleri Düslemek) adlarini tasiyan laboratuvar modülleri 2022'de uzaya gönderilecek.

Ana iskeletin olusmasinin ardindan, sonraki yillarda "Süntien" (Gökleri Dolasmak) adi verilen uzay teleskobu, ayri bir modül olarak istasyona eklenecek.

Istasyonun 2022'de tamamlanabilmesi için 4 insanli sefer ve 4 kargo seferi yapilmasi planlaniyor.???????
Kaynak: AA