ABD Temsilciler Meclisi'nden 1 Trilyon Dolarlik Altyapi Paketine Onay

Yeni altyapi yatirimlarina 550 milyar dolarlik kaynagin ayrildigi paket, yasalasmasi için ABD Baskani Joe Biden'in imzasina sunulacak.

ABD Temsilciler Meclisi, Baskan Joe Biden'in ekonomi planinin ilk asamasini olusturan yaklasik 1 trilyon dolarlik altyapi paketini onayladi.

Aylar süren müzakereler sonucu altyapi paketi, 206'ya karsi 228 oyla kabul edildi. Demokratlardan 6 üye tasariya karsi oy kullanirken 13 Cumhuriyetçi üyeden destek geldi.

Biden'in mart sonunda açikladigi altyapi paketi, agustos ayinda ABD Senatosundan geçmisti. Senato Demokratlarinin tamami altyapi tasarisi için "evet" oyu kullanirken Cumhuriyetçilerden 19 senatör tasariyi desteklemisti.

Altyapi paketinin bir sonraki duragi Beyaz Saray olacak. Tasari, yasalasmasi için Biden'in imzasina sunulacak.

Biden'in ekonomi planinin ikinci asamasini olusturan 1,75 trilyon dolarlik sosyal harcama paketi ise planlananin aksine cuma günü oylanamadi. Demokratlarin ilimli kanadinin söz konusu paketin maliyetine iliskin Kongre Bütçe Ofisi'nden (CBO) tarafsiz bir degerlendirme talep etmesi oylamayi geciktirdi.

Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi, tasarinin 25 Kasim'daki Sükran Günü'ne kadar Meclisten geçmesini bekledigini belirtti.

Biden ise konuya iliskin yaptigi yazili açiklamada, Temsilciler Meclisi'nin sosyal harcama paketini 15 Kasim haftasinda geçireceginden emin oldugunu ifade etti.

- Yeni altyapi yatirimlarina 550 milyar dolarlik kaynak ayriliyor

Altyapi paketi kapsaminda 8 yil içinde yaklasik 1 trilyon dolarlik harcama yapilmasi planlaniyor.

Yeni altyapi yatirimlari için 550 milyar dolarlik kaynagin ayrildigi pakette, "ulasim" kalemindeki en çok bütçenin 110 milyar dolar ile yol ve köprü projelerine aktarilmasi öngörülüyor.

Paketle elektrik sebekeleri için 73 milyar dolar, demir yollari için 66 milyar dolar, genis bant internet erisiminin genisletilmesi için 65 milyar dolar, su altyapisi için 55 milyar dolar, çevresel projeler için 50 milyar dolar, toplu tasima için 39 milyar dolar ve havalimani projeleri için 25 milyar dolarlik kaynak ayriliyor.

Bazi ekonomistler, altyapi paketinin uzun vadede üretkenligi ve ekonomik büyümeyi artirabilecegini belirtirken Kongre Bütçe Ofisi söz konusu paketin federal bütçe açigini 10 yilda 256 milyar dolar artiracagini tahmin ediyor.
Kaynak: AA