Trabzon'da Heyecanlandiran Arkeolojik Kazi

Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki Zagnos Vadisi içerisinde yer alan Içkale ve Yukarihisar bölgesinde yürütülen arkeolojik kazi çalismasinda 80 adet farkli dönemlere ait sikke ve Roma dönemine ait oldugu tahmin edilen basit kiremit mezar bulundu.

Trabzon'da Heyecanlandiran Arkeolojik Kazi
Tarihi boyunca dört büyük medeniyete ev sahipligi yapan Trabzon’un tarihini, kültürünü, mimari ve kültürel kalintilarini ortaya çikaracak arkeolojik kazilar için geçtigimiz aylarda starti verilen çalismalarin ilk etabi tamamlandi. Zagnos Vadisi içinde yer alan Içkale’de tarihi kalintilarin çikarilmasi için vurulan kazmalar meyvesini verdi. Ilk etap kazi çalismalarinda 80 adet farkli dönemlere ait sikke ve Roma dönemine ait oldugu tahmin edilen basit kiremit mezar bulundu. Bizans, Roma, Osmanli ve Helenistik dönemlere ait birçok eserin daha bulunabilecegi degerlendirilen bölgede sonlandirilan kazi çalismalari 1 Temmuz 2022’de yeniden baslayacak.

Arkeolojik kazi çalismalari ile ilgili açiklamalarda bulunan Trabzon Büyüksehir Belediye Baskani Murat Zorluoglu, Içkale’de Neolitik çaga kadar gidebilecek bulgulara rastlanilabilecegini belirterek, “Trabzon 4 bin yillik tarihi ile birçok medeniyete ve kültüre ev sahipligi yapmis kadim bir sehir. Sadece dogal güzelliklerimiz ve essiz cografyamiz sebebi ile degil esasinda birçok tarihi eserimizle ve geçmisten bugüne miras kalan birçok tarihi destinasyonumuzla yerli ve yabanci ziyaretçilerimiz ilgi odagi Trabzon. Ancak bu çalisma Trabzon tarihinde bir ilki ifade ediyor. Trabzon merkezinde ilk kez Kültür ve Turizm Bakanligimizin kazi programina alinarak baslanilan bir arkeolojik kazi isi. Gerçekten bu bakimdan Trabzon bir ilki yasiyor. Ama bunun bir baska güzel tarafi bunun sehrin dinamikleri ile birlikte yönetilir olmasidir. Trabzon bu çalismayi geçtigimiz aylarda baslattik. Bu tabi uzun soluklu bir çalisma. Içerisinde bulundugumuz alan zaten Trabzon’un kadim geçmisinden beri hep yönetim merkezi olarak kullanilmis bir kale. Buradan Moloz mevkiinde kadar giden bir bölge. Bugüne kadar yapilan çalismalar ümit verici. Burada Helenistik, Roma, Bizans, Komones ve Osmanli döneminden kalma çok önemli bulgulara rastladik. Ama daha yeni basladik. Biz Helenistik döneminin de ötesine geçerek Neolitik çaga kadar gidebilecek ve bu yönünden Trabzon’un bilinen kadim tarihinin çok daha eskiye getirecek bir çalisma olacagina gönülden inaniyoruz. Insallah 5-6 sene içerisinde tamamlandiginda biz Trabzon’un tarihini ve bununla birlikte esasinda diger medeniyetlerin de tarihlerini yeniden yazmis olacagiz. Bu konuda ümitliyiz. Sehrimizin geçmisi insallah çok daha net bir sekilde çok daha bilimsel bir sekilde ortaya konacak” ifadelerini kullandi.

(Ozan Köse - Ersen Küçük /IHA)
Kaynak: İHA