Sili'de Silahli Grup, Ordunun Ohal Ilan Edilen Bölgeden Çekilmesini Istedi

Sili'de Mapuche yerlisi silahli Weichan Auka Mapu grubu, ülkenin güneyindeki siddet olaylarinin ardindan ilan edilen olaganüstü hal nedeniyle bölgede bulunan ordu mensuplarinin çekilmesini talep etti.

Yayinlanan videoda, okunan bildiride yüzleri kapali, agir silahlar tasiyan bir grup, yol kesme, silahli saldiri ve kundaklama gibi siddet eylemleri nedeniyle 12 Ekim'de olaganüstü hal ilan edilen ve 15 gün uzatilan Biobio ve La Araucania bölgelerinden silahli kuvvetlerin çekilmesi çagrisinda bulundu.

Bildiride, "Zenginlerin köpegi olan bu yeni polis ve askeri güçlere topraklarimizi terk etmesi çagrisi yapiyoruz. Çünkü Mapuche halkinin silahli gücüne yenik düsecekler." ifadeleri kullanildi.

Sili'deki sol kesimin "zayif" olarak nitelendigi bildiride, grubun "kapitalist çikarlari sabote etmeye yönelik eylemlerine" devam edecegi ve "yapacaklari silahli eylemlerle devrimci kararliligini teyit ettigi" belirtildi.

Öte yandan, yayinlanan video, ülkedeki bazi Mapuche yerlilerinin olusturdugu gruplar tarafindan kinandi.

- Pinera, olagan üstü halin gerekliligini savundu

Sili Devlet Baskani Sebastian Pinera, dün ülkenin Biobio bölgesine bagli Arauco eyaletindeki Canete sehrinde güvenlik güçleri ile girdigi çalismada 1 kisinin hayatini kaybetmesi ile 3 kisinin yaralanmasi hakkinda basina açiklamalarda bulundu.

Pinera, polis veya sivil can kaybi yasanmasindan duydugu üzüntüyü dile getirdi ve sorumlulugu suç örgütlerine yükledi.

Silahli gruplari isaret eden Pinera, "Hukuk devletimizi ihlal ederek, sürekli ve sistematik bir sekilde savas silahlari kullanarak sivillerin ve güvenlik güçlerinin canina kast ediyorlar. Vatandaslarin arasina terör tohumlari ekmeye çalisiyor, hiçbir seye ve hiç kimseye saygi duymuyorlar." ifadelerini kullandi.

Silahli yerli grubun yayinladigi videoya atifta bulunan Pinera, bu tür tehditlerin bölgede güvenligin askere devredildigi olaganüstü halin uygulanma gerekliligini gösterdigini belirtti.

Devlet Baskani Pinera, ülkenin güneyinde 12 Ekim'de ilan edilen olaganüstü hali 15 gün daha uzatmisti.

Kaynak: AA