Sigara Içmek Kadar Sigaraya Maruz Kalmak Da Akciger Kanseri Riskini Artiriyor

Denizli Özel Egekent Hastanesi’nde Gögüs Hastaliklari Uzmani Uzm. Dr. Nursen Avkan, akciger kanserleri için risk faktörlerinin basinda sigara kullaniminin yer aldigini vurgulayarak, sigara kullanmak kadar sigaraya maruz kalmanin da önemli bir risk olusturdugunu belirtti.

Sigara Içmek Kadar Sigaraya Maruz Kalmak Da Akciger Kanseri Riskini Artiriyor


Akciger Kanseri Farkindalik Ayi’na iliskin bilgilendirmelerde bulunan Avkan, sigaradan hava kirliligine kadar pek çok faktörün kansere neden oldugunu belirterek, ’Akciger kanserinin en önemli nedeni sigaradir. Akciger kanseri riski sigara içen kisilerde, içmeyenlere göre çok daha fazladir. Ortalama 20 yil sigara öyküsü olan kisilerde risk artimi önemli düzeydedir’ ifadelerini kullandi.

“Pasif içiciler de risk altinda”

Sadece sigara içenlerin degil, pasif içicilerin de akciger kanserine yakalanma risklerinin oldugunu bildiren Uzm. Dr. Avkan, “Pasif içicilerde de akciger kanserine yakalanma riski ciddi oranda yükselir. Hem içenler için hem de pasif içiciler için sigaranin en kötü tarafi hemen bir sey yapmamasi; on yillar sonra zararli etkilerinin görülmesidir. Sigara içilen evlerde pasif içicilerin de akciger kanserine yakalanma riski artmaktadir. O evlerdeki çocuklarda akciger enfeksiyonlarina yakalanma ihtimalleri de yüksektir” uyarisinda bulundu.

Erken taninin önemli oldugunu bildiren Uzm. Dr. Avkan, bu nedenle rutin kontrollerin de aksatilmamasi gerektigini kaydetti.

Kaynak: İHA