Likenleri Temizlenen Selçuklu Mezarligindaki Taslar Tarihe Isik Tutuyor

Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan tarihi Selçuklu Mezarligi’nda yapilan liken temizligi tarihe isik tutuyor.

Likenleri Temizlenen Selçuklu Mezarligindaki Taslar Tarihe Isik Tutuyor
Dünyanin en büyük Islam Mezarligi olan ve Anadolu’nun Orhun Abideleri olarak da nitelendirilen Ahlat Selçuklu Meydan Mezarligi’nda taslar büyük bir özenle temizleniyor. Oldukça hassas, teknik ve bir o kadar da sabirla temizlenen mezar taslari, gelecek kusaklara kazandirilmaya çalisiliyor. Buradaki temizlik çalismasi sadece mezar taslarinin okunabilmesi için degil, likenlerin (tas üzerindeki ot ya da yosun) tasa verdigi zarari ortadan kaldirmak amaciyla da yapiliyor.

Boylari 4 metreyi asan, üzerindeki yazi ve sekillerle her biri sanat eseri niteligi tasiyan mezar taslarini bünyesinde barindiran tarihi Selçuklu Mezarligi’ndaki çalismalar, Selçuklu Meydan Mezarligi Kazi Baskani Doktor Ögretim Üyesi Mehmet Kulaz baskanliginda yürütülüyor. Ögretim Üyesi Kulaz, mezarlikta yapilan çalismayla ilgili IHA muhabirine yaptigi açiklamada, Türk Tarih Kurumu ve Kültür ve Turizm Bakanligi adina çalismalar yürüttüklerini söyledi.

Kulaz, “Aslinda uzun zamandir çalisiyoruz ama son dönemde yaptigimiz iki tür çalisma var. Birincisi Van Yüzüncü Yil Üniversitesi olarak Kültür ve Turizm Bakanligi adina yaptigimiz çalisma, bu çalisma kapsaminda zemin düzeltme, çevre düzenlemesi ve restorasyon agirlikli olarak yapiyoruz. Daha önce Rus isgali sirasinda Ahlat-Tatvan yolu olarak kullanilan ve mezarlik alani içinden geçen yolun yaptigi tahribati büyük oranda gidermeye çalisiyoruz. Ikinci çalismamizsa Türk Tarih Kurumu (TTK) adina yapiyoruz. Bu da TTK’ya proje kapsaminda vaat ettigimiz 50 tane mezar tasinin likenden arindirilmasi ve yine bu proje kapsaminda 50 tane mezar ve sandukanin tümlenmesi ve blokajlarinin yapilmasidir. Çünkü mezarlik alanda mezarlar büyük oranda tahribata ugramis; sahideler, sandukalar ya çökmüs ya da saga sola savrulmus. Biz bunlari restore ederek mümkün oldugunca uzun ömürlü hale getirmeye çalisiyoruz. Bu vesileyle hem Kültür ve Turizm Bakanligina hem de TTK’ya tesekkür ediyorum” dedi.



“Cumhurbaskanligi buraya özel önem veriyor”

Ahlat’in Türk tarihinde çok önemli bir yere sahip oldugunu sözlerine ekleyen Doktor Ögretim Üyesi Kulaz, “Daha dogrusu Anadolu’nun fethinde çok önemli bir misyon üstlenmis bir sehir. Bu nedenle hem Cumhurbaskanligi hem de Kültür ve Turizm Bakanligi buraya özel önem veriyor. Dolayisiyla burasi birçok açidan büyük önem tasiyor. Cumhurbaskanliginin buraya külliye yaptirmasi, Ahlat’in özellikle Selçuklu döneminde Bizans ile yapilan Malazgirt Savasi sonrasi kazandigi önem ve Orta Asya’dan buraya yapilan göçler buranin önemini daha da arttirdi. Bu kapsamda Ahlat özellikle orta çagda birçok kültüre ev sahipligi yapti. Bu kültürlerin tamami bir miras ve iz birakti. Bugün mezar taslari, camiler, kümbetler, kaleler, hamamlar ve türbeler bunlarin canli taniklaridir. Dolayisiyla biz bunlari kültür mirasinin da ötesinde Anadolu’nun tapu senedi gözüyle bakiyoruz. Son dönemlerde ziyaretçi sayisinda da oldukça artis oldu. Özellikle Selçuklu Meydan Mezarligi yillik yüz binlerin üzerinde ziyaretçi alan bir yer konumundadir” diye konustu.

Kaynak: İHA