Fransa Balikçilik Krizinde Ingiltere Ile Temaslardan Çözüm Çikmazsa Misillemede Bulunacak

Fransa'nin Avrupa Birligi'nden (AB) Sorumlu Devlet Bakani Clement Beaune, Ingiltere ile yapilan görüsmelerde balikçilik krizinde bir çözüm bulunmamasi halinde planladiklari misilleme önlemlerini hayata geçireceklerini belirtti.

Beaune, LCI televizyonunda Ingiltere ile aralarindaki balikçilik krizine iliskin açiklamalarda bulundu.

Ingiltere'ye uyguladigi baskinin sonucunda Fransiz balikçilarin yarisina lisans alabildiklerini ifade eden Beaune, Ingiltere'nin Ingiliz kara sularinda avlanmasi için hala 200 Fransiz balikçiya lisans vermedigi söyledi.

Beaune, Ingiltere'nin Fransiz balikçi teknelerinden, geçmisteki faaliyetlerine dair kanit sunmalarini istedigini ancak bu teknelerin gerekli cihazlari kullanmadiklari için 2015 öncesine ait Ingiliz kara sularindaki faaliyetlerine iliskin kayitlarin bulunmadigini belirtti.

Hedeflerinin Fransiz balikçilarin verilmeyen lisanslarini almak oldugunu aktaran Beaune, Ingiltere Brexit Bakani David Frost ile baskent Paris'te yaptigi görüsmeye iliskin sunlari söyledi:

"Anlasmazliklari çözmedik. Küçük balikçi teknelerinin (lisansi) konusunun öncelikli oldugunu söyledim. Yarin (bugün) AB Komisyonunda bu konuyu teknik olarak çalismak için bir toplantimiz var. Gelecek haftanin basinda da tekrar (Ingiltere ile) görüsecegiz. Ya diyalog meyvelerini verir ve lisanslarin verilmesi konusunda ilerleme kaydedilir ya da Ingiltere 'Diyalogla ilgilenmiyoruz' der ve bir dizi önlem aliriz."

Beaune, Ingiltere'ye bagli Jersey Adasi'nin elektrik anlaminda Fransa'ya bagli oldugunu, elektrik ücretinin artirilmasi alinabilecek önlemlerin arasinda yer aldigini kaydetti.

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Fransiz balikçilarinin Ingiliz kara sularinda avlanmasi için lisans vermeyen Ingiltere’ye yönelik uygulamayi planladigi misilleme önlemlerinin askiya alindigini açiklamisti.

Paris yönetimi, Ingiltere'den Fransa'ya ithal edilen ürünleri gümrükte sistematik olarak kontrol etmek, deniz ürünlerinin ithalini yasaklamak ve Ingiliz gemilerinin birkaçi disinda, ülkedeki tüm limanlara erisimini engellemekle tehdit etmisti.

- Balikçilik sorunu

AB ve Ingiltere arasinda 2021'deki balikçilik kotalarinin belirlenmesine yönelik müzakerelerde uzlasi saglanabildi ancak özellikle Fransiz balikçilar, belirlenen bölgelerde faaliyet gösteremedi.

Ingiltere'ye bagli Jersey Adasi yönetimi, kendi kara sularinda avlanmaya devam etmek isteyen Fransiz balikçi teknelerinden, geçmisteki faaliyetlerine dair kanit sunmalarini istemisti. Bu durum, Ingiltere ve Fransa arasinda gerilime neden olmustu.

Mans Adalari'ndan olan Jersey'nin elektriginin yüzde 95'i yaklasik 14 mil uzakliktaki Fransa tarafindan saglaniyor. Kendine has bir yönetimi olan ve Kraliçe'nin bir temsilcisi bulunan Ada, uluslararasi arenada Ingiltere tarafindan temsil ediliyor.

Kaynak: AA