Etiyopya'da Muhalif Ve Isyancilar Yeni Koalisyon Kuruyor

Yeni olusumun imzasi ABD'de atilacak.

Etiyopya'da hükümete karsi savasan isyanci gruplar ve muhalifler yeni ortak cephe kurma karari aldi.

Bloomberg'e konusan Oromo Kurtulus Ordusu (OLA) Sözcüsü Odaa Tarbii, ülkenin farkli bölgelerindeki en az 9 farkli olusumun "Etiyopya Federal Güçleri Birlesik Cephesi" adi altinda yeni bir olusuma gidecegini söyledi.

Tarbii, örgütün kurulusuna iliskin imzanin ilerleyen günlerde ABD'nin baskenti Washington'da atilacagini belirtti.

Afar Devrimci Demokratik Birlik Cephesi ve Gambella Halklarin Kurtulus Ordusu gibi örgütlerin de yer alacagi grubun Abiy Ahmed hükümetini devirerek geçis hükümetini kurmasi amaçlaniyor.

Kasim 2020'den bu yana Etiyopya ordusuyla savasan isyanci Tigray Halk Kurtulus Cephesi (TPLF), son olarak Oromo Kurtulus Ordusu'yla ittifaka gitmis ve güneye, baskent Addis Ababa'ya ilerleyisini hizlandirmisti.

- Dünyadan ateskes çagrisi

Etiyopya hükümeti, TPLF'nin saldirilari nedeniyle 2 Kasim'da olaganüstü hal ilan etti ve TPLF'nin Addis Ababa'ya yapabilecegi muhtemel saldirilara karsi savunma görev birlikleri olusturdu.

Agir çatismalarin ardindan Amhara eyaletindeki Dessie ve Kombolcha kentlerini alan TPLF güçlerinin baskente yaklasik 350 kilometre uzaklikta oldugu belirtiliyor.

ABD, Avrupa Birligi, Afrika Birligi ve bazi Afrika ülkeleri, çatismalarin bir an önce durmasi ve müzakerelerin baslamasi çagrisi yapti.

Etiyopya ordusu, geçen yil sonu operasyonlarda kismi basari saglasa da insani durumu gerekçe göstererek 28 Haziran'da Tigray'in merkezi Mekelle'den çekilmisti.

Ülkenin kuzeyinde son 1 yildir süren çatismalar, yaklasik 2,5 milyon kisiyi yerinden etti, bölgede 5 milyondan fazla kisiyi de acil yardima muhtaç hale getirdi.
Kaynak: AA